2016-06-12 15:44:16
Φωτογραφία για Γιατί να ξεκινήσετε σύγχρονο χορό;
Όπως όλα τα κοριτσάκια, έτσι κι εγώ, περί τα 5 μου χρόνια, ξεκίνησα ύστερα από δικό μου αίτημα, κι όχι εξαιτίας κάποιας ενδόμυχης... επιθυμίας της μητέρας μου, το κλασικό μπαλέτο. Φυσικά με εντυπωσίαζαν τα ρούχα, τα παπούτσια και όλα τα αξεσουάρ που χρειάζεται μια μπαλαρίνα. Όλη αυτή η όρεξη διήρκησε μόλις μερικά χρόνια, αφού σταδιακά άλλες υποχρεώσεις άρχισαν να απορροφούν τις δυνάμεις μου.

Και βέβαια, τα τελευταία χρόνια, έψαχνα απεγνωσμένα μια σχολή χορού για να ζήσω αυτό το απωθημένο που δεν πρόλαβα να χαρώ τότε. Εντελώς τυχαία ανακάλυψα ότι το πανεπιστημιακό γυμναστήριο προσφέρει, εκτός των άλλων, και μαθήματα σύγχρονου χορού.

Μια ενδιαφέρουσα ιστορία πίσω από τον σύγχρονο χορό

Η ιστορία του σύγχρονου χορού ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας 1920 στην Αμερική ως μια αντίδραση στις αυστηρές δομές του μπαλέτου. Η γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια του σύγχρονου χορού θεωρείται ότι ήταν η Isadora Duncan. H Duncan απέρριψε τους κανόνες που επέβαλε το μπαλέτο στην τεχνική εκτέλεση των βημάτων θεωρώντας ότι ερχόταν σε αντίθεση με την ανθρώπινη φύση. H ίδια πίστευε ότι το χορό πρέπει να τον προσεγγίζουμε ως μέσο έκφρασης και ελευθερίας. Στήριξε το χορό στις φυσικές κινήσεις του σώματος δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σύσπαση και χαλάρωση των μυών.


Σύγχρονο χορό δεν είχα κάνει ποτέ ξανά και για να είμαι ειλικρινής, στην αρχή, το έβλεπα κάπως υπεροπτικά. Παρ’ όλα αυτά, πήγα στο πρώτο μάθημα. Ευτυχώς ο χώρος του γυμναστηρίου είναι μεγάλος, αφού μαζευτήκαμε περίπου είκοσι κοπέλες που περιμέναμε να ξεκινήσει το μάθημα.

Μόλις ξεκίνησε το μάθημα, κατάλαβα γιατί θα γινόταν ο σύγχρονος χορός το αγαπημένο μου χόμπι.

Η δασκάλα χορού ήταν μια νέα κοπέλα και αφού συστηθήκαμε αρχίσαμε να περπατάμε στο χώρο. Ναι, ακούγεται βαρετό, αλλά αυτό είναι το ζέσταμα για τον σύγχρονο χορό και πριν βιαστείτε να απομακρυνθείτε, δώστε του μια ευκαιρία. Έπειτα, μετά το ζέσταμά μας, καθίσαμε στο πάτωμα για επιπλέον ασκήσεις. Μόλις τελείωσε κι αυτό το κομμάτι, ξεκίνησε η μουσική.

Το μαγικό στο σύγχρονο χορό είναι ότι σου δίνει τη δυνατότητα να εκφράσεις όσα νιώθεις μέσα από την κίνηση. Μπορείς να χορέψεις όρθιος και, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, μπορείς να χορέψεις ακόμα και ξαπλωμένος στο πάτωμα. Το σώμα βρίσκεται σε αρμονία. Έχεις τη δυνατότητα να συγχρονίσεις ή να «απομονώσεις» τα μέλη του σώματος. Με τον σύγχρονο χορό μπορείς να εκφράσεις όσα νιώθεις, χωρίς να χρειαστεί να μιλήσεις.

Ο σύγχρονος χορός ωφελεί και το σώμα μας εξίσου με την ψυχή

Όσο περισσότερο ασχολείται κανείς με τον σύγχρονο χορό τόσες περισσότερες αλλαγές παρατηρεί στο σώμα του. Τα οφέλη είναι πολλά, καθώς ο χορός γυμνάζει όλο το σώμα προσφέροντας άνεση στην κίνηση και ευελιξία, ενώ επιπλέον μας βοηθά να καταπολεμήσουμε το άγχος και να εκτονωθούμε. Ένα κορμάκι και ένα κολάν είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ. Οι χορευτές ασκούνται ξυπόλητοι, καθώς ο μοντέρνος χορός θεωρείται γήινος και η επαφή με το πάτωμα αναγκαία, σε αντίθεση με τον κλασικό, που ο χορευτής πατάει στις μύτες.

Μην περιμένετε άλλο! Πατήστε το play και εκφραστείτε!
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ