2016-06-14 01:12:10
Φωτογραφία για Για ψευτομεταρρύθμιση καταγγέλλουν το Υπουργείο οι εργαζόμενοι των Κ.Υ. Λάρισας
MEDsin

Ανθή Αγγελοπούλου

http://www.sofokleousin.gr/

Υπό κατάρρευση τα Κέντρα Υγείας στη Λάρισα, σύμφωνα με το Σύλλογος Εργαζομένων, ο οποίος με ανακοίνωσή του κατηγορεί το Υπουργείο Υγείας για ψευτομεταρρύθμιση και ψευτοαξιολόγηση των δομών Υγείας.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, μόνο το Κ.Υ. Ελασσόνας καλύπτει την περιοχή ευθύνης του με ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση γιατί υπάρχει τομέας ΕΚΑΒ, τις υπόλοιπες περιοχές ευθύνης των Κέντρων Υγείας τις καλύπτει το ΕΚΑΒ πού επιχειρεί από την πόλη της Λάρισας. Καθημερινά κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια πολίτες β κατηγορίας γιατί όταν χρειαστεί δεν έχουν αξιοπρεπή προνοσοκομειακή φροντίδα & γρήγορη διακομιδή, και ενώ επικρατεί αυτή η τραγική κατάσταση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποφάσισε να λύσει το πρόβλημα χωρίς προσλήψεις και χωρίς την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ στην περιφέρεια και έτσι με τον ν 4368/2016 αρ 78 μετέφερε την ευθύνη λειτουργίας των ασθενοφόρων των Κέντρων Υγείας στους εργαζόμενους των ΟΤΑ και στο Πυροσβεστικό Σώμα.


Επίσης, οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό είναι εξαιρετικά μεγάλη, έτσι ώστε τα ακτινολογικά εργαστήρια να παραμένουν κλειστά. 

Η 5η ΥΠΕ, όπως λένε οι εργαζόμενοι, δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των Κέντρα Υγείας που λειτουργούν σε 24ώρη βάση 365 ημέρες το χρόνο με πετρέλαιο θέρμανσης, με αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, με αντιδραστήρια, με αναλώσιμο υλικό απαραίτητο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, με φύλαξη, με τις απαραίτητες συντηρήσεις στον πάσης φύσεως ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και οι καταστάσεις που εξελίσσονται καθημερινά είναι τραγελαφικές.

Επίσης, όπως αναφέρουν η προσπάθεια οργάνωσης και λειτουργίας των Κέντρων Υγείας με το σύστημα της ψευτομεταρρύθμισης που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο, είναι πολύ ποιο δαπανηρό, και ποιο αναποτελεσματικό, γιατί χωρίς να βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες ακόμη και σε περίοδο κρίσης δαπανά πολύτιμους οικονομικούς πόρους για υποστηρικτικές λειτουργίας όπως για παράδειγμα ενοικίαση αποθηκευτικών χώρων, επέκταση μηχανογραφικών προγραμμάτων κ.α. ενώ, η προμήθεια των φαρμάκων του υγειονομικού υλικού κοστίζει περισσότερο, η μεταφορά των πάσης φύσεως υλικών γίνεται με τα ΙΔΧ αυτοκίνητα των υπαλλήλων και άλλα πολλά.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος, στην 31χρονή λειτουργία των κέντρων υγείας πρώτη φορά το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει πληρωθεί δεδουλευμένα για νυχτερινά – εξαιρέσιμα 6 μηνών, έγινα περικοπές στις εφημερίες των γιατρών για τους μήνες που πληρώθηκαν, οι μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού – λοιπού προσωπικού που έγιναν για κάλυψή υπηρεσιακών αναγκών είναι απλήρωτες για όλο 2015 ενώ απλήρωτες για όλο το 2015 είναι και οι καθαρίστριές των Π . Ιατρείων.

Ο κατάλογος είναι μεγάλος όπως λένε, γι αυτό απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που να αφορά στα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και την ψήφιση Νόμου για την οργανική λειτουργία με επανασύνδεση τους με τα νοσοκομεία.

Με άλλα λόγια όπως λένε, ζητούν την διασφάλιση της λειτουργίας των Κέντρων αυτών και των θέσεων εργασίας γιατί πιστεύουν ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. 

Ανθή Αγγελοπούλου
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ