2016-06-22 16:20:07
Φωτογραφία για Καθημερινή μάχη με τα δηλητήρια δίνουν οι πυροσβέστες στην Ηλεία
«Μάχη» με τις δηλητηριώδης ουσίες, που εκλύονται από την καύση των απορριμμάτων, δίνουν σε καθημερινή πλέον βάση οι πυροσβέστες της Ηλείας, οι οποίοι, πέραν από το γεγονός πως παλεύουν να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που τελευταία καίγονται ανεξέλεγκτα στα σκουπίδια, με κίνδυνο την επέκτασή τους, είναι και υποχρεωμένοι να αναπνέουν τις τοξίνες που εκλύονται από την καύση. Το παραπάνω έχει προκαλέσει ανησυχία στη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, με τον διοικητή, Νίκο Σπαή, να κάνει για πολλοστή φορά έκκληση προς την τοπική αυτοδιοίκηση, Α’ και Β’ βαθμού, να ξεκινήσει αποκομιδή, από όλα τα σημεία αλλά και από εκείνα που είναι άκρως επικίνδυνα, όπως αυτά που βρίσκονται δίπλα σε δασικές εκτάσεις.

Εκτός από την επικινδυνότητα που υπάρχει, από τις δηλητηριώδης ουσίες, όχι μόνο στην ατμόσφαιρα και το περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία, όπως εξηγεί ο κ. Σπαής, από τις φωτιές αυτές, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος εξάπλωσης σε δασικές εκτάσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα χειρότερες συνέπειες για τα δάση.


Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου, τόνισε δε, ότι τα σημεία με τις σωρούς των απορριμμάτων που βρίσκονται εκτεθειμένα σε διάφορα σημεία της πόλης και κυρίως των τοπικών κοινοτήτων – που εκεί στην πλειοψηφία τους τα σκουπίδια είναι στις εισόδους των χωριών αλλά και δίπλα από δασικές εκτάσεις – είναι πυριτιδαποθήκες ενώ σχολίασε ότι σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά, σε απορρίμματα, είτε από εμπρησμό είτε από αυτανάφλεξη, τότε είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο να υπάρξει κίνδυνος για ολόκληρο το χωριό ακόμα και για γειτονικές τοπικές κοινότητες.

«Μάχη» με τις τοξίνες

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου και διοικητής Νομού, Νίκος Σπαής, μόλις την περασμένη Δευτέρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία κατέγραψε – μέσα σε μια ημέρα – δώδεκα συμβάντα εκδήλωσης πυρκαγιάς σε σωρούς απορριμμάτων, στην πλειοψηφία τους τα οποία καίγονταν, επί της οδού Κατακόλου, στο ύψος του πρώην εργοστασίου της Κεράμικα.

Εκεί, δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά, ωστόσο κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κατακόλου, ήδη η κατάσταση με την παρουσία των απορριμμάτων είναι τραγική. Επίσης, όπως αποκάλυψε, ο κ. Σπαής, φαίνεται τις φωτιές αυτές να θέτει ανθρώπινη παρέμβαση και όχι περίπτωση αυτανάφλεξης, ωστόσο τα ακριβή αίτια ερευνώνται από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πύργου.

«Τα σκουπίδια είναι μια πύρινη βόμβα καθώς γενικά πέραν ότι είναι επικίνδυνο να μεταδωθεί η πυρκαγιά σε δασική έκταση είναι και επικίνδυνη η καύση των απορριμμάτων γιατί βγαίνουν τοξικά αέρια επικίνδυνα τόσο για τους πυροσβέστες υπαλλήλους όσο και για την υγεία των ανθρώπων. Οι πολίτες για να απαλλαγούν από αυτό το βάσανο φαντάζομαι οτι προσπαθούν να τα κάψουν για να αποφύγουν την δυσοσμία και την βρωμιά. Όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι η πυρκαγιά αυτή μπορεί να εξελιχθεί ανεξέλεγκτα και να έχουμε συμβάντα όπως το 2007. Γι’ αυτό κάνω έκκληση και στους πολίτες, να μην καίνε τα απορρίμματα διότι προκαλούν χειρότερες και σοβαρότερες συνέπειες με την καύση. Δεν αφήνουμε τα σκουπίδια σε δάσος ή δασικές εκτάσεις διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. Επίσης ο εμπρησμός από αμέλεια όσο και από πρόθεση αποτελούν αξιόποινες πράξεις οι οποίες διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαής.

Επέκταση σε δάσος

Αξίζει να σημειωθεί εξάλλου ότι ένα μήνα περίπου πριν, στο τέλος Μαΐου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου, κλήθηκε να επέμβει σε ένα πολύ σοβαρό συμβάν εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε απορρίμματα στην περιοχή του Χειμαδιού, όπου εκεί εκτός από τα σκουπίδια είχε φουντώσει και δασική έκταση που βρισκόταν ακριβώς δίπλα από τον όγκο των σάπιων απορριμμάτων.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου και σε αυτή την περίπτωση αποσόβησε τα χειρότερα και κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά προτού αυτή επεκταθεί περισσότερο. Πάντως, μέρος του δάσους που βρίσκεται στο σημείο δεν γλίτωσε, αφού, η φωτιά κατέκαψε πεύκα που βρίσκονταν πλησίον των σκουπιδιών
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ