2016-06-24 20:29:11
Φωτογραφία για Damage control από τις κεντρικές τράπεζες
Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει την οικονομία της Βρετανίας από το σοκ της απόφασης των ψηφοφόρων να φύγει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BoE καθώς η νίκη του "Leave" οδήγησε σε πτώση 10% τη στερλίνα και σε «βουτιά» των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Η Τράπεζα έχει καταρτίσει εκτεταμένα έκτακτα σχέδια και εργάζεται στενά με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της χώρας, με άλλους εγχώριους φορείς και με τις κεντρικές τράπεζες του εξωτερικού, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η BoE.

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε πως η Τράπεζα της Αγγλίας είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον κεφάλαια ύψους 250 δισ. στερλινών, προκειμένου να στηρίξει τις χρηματαγορές.

Όπως ανέφερε, μετά την ψήφο θα υπάρξει μια περίοδος αβεβαιότητας και προσαρμογής, συμπληρώνοντας πως θα χρειαστεί χρόνος η Βρετανία να δημιουργήσει νέες σχέσεις με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.


Θα πρέπει να αναμένεται οικονομική αστάθεια, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως η Τράπεζα δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα.

Ανέφερε επίσης πως η BoE μπορεί να παράσχει σημαντική ρευστότητα στην αγορά ξένου συναλλάγματος, αν χρειαστεί, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσει πιθανές επιπλέον κινήσεις σε επίπεδο πολιτικής.

Παρέμβαση από την SNB

Εν τω μεταξύ, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος προκειμένου να αποδυναμώσει το ελβετικό φράγκο, μετά την απόφαση της Βρετανίας να φύγει από την ΕΕ.

«Μετά την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελβετικό φράγκο δέχθηκε ανοδικές πιέσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SNB. «Η Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -29,82% της Ελβετίας παρενέβη στην αγορά ξένου συναλλάγματος, προκειμένου να σταθεροποιήσει την κατάσταση και θα παραμείνει ενεργή στην αγορά αυτή».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έστειλε το ελβετικό φράγκο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015 έναντι του ευρώ, ενώ το νόμισμα κατέγραψε την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τότε που η SNB σταμάτησε να συνδέει το νόμισμα με το ευρώ στις 15 Ιανουαρίου του 2015.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ