2016-06-26 01:29:14
Φωτογραφία για 1975: Should i stay or should i go? Όταν η Μ. Βρετανία (ξανά)ψήφιζε
Η τελευταία φορά που οι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας κλήθηκαν στις κάλπες για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη σχέση τους με την Ευρώπη, η πλειοψηφία με συντριπτικό ποσοστό επέλεξε να μείνει μαζί με την υπόλοιπη ήπειρο. Ωστόσο, η δημόσια συζήτηση ήταν τόσο πολωμένη όπως και την τελευταία φορά, που τελικά το νησί... την έκανε.

Για τον ανθρωπολόγο Edmund Leach, οι αντιευρωπαϊστές της εποχής ήταν απομονωτιστές οι οποίοι έδειξαν «τον ίδιο βαθμό επαφής με την ορθολογική πιθανότητα όση είχε μια φορτωτική ενός εμπορεύματος από τη Νέα Γουινέα». Εν τω μεταξύ, την ίδια περίοδο ο θεατρικός συγγραφέας Τζον Όσμπορν ανέφερε την Ενωση με την Ευρώπη ως «το τελευταίο απελπισμένο θαμπό όνειρο, από εμπόρους χωρίς όραμα, φαντασία ή αυτο-σεβασμό, αίσθηση για τη ζωή ή την ιστορία»

Λίγες μέρες αργότερα, 17.378.581 άνθρωποι ψήφισαν υπέρ της κοινής αγοράς της Ευρώπης, τον πρόδρομο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεδομένου ότι η μοίρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι και χθες βρισκόταν σε λεπτή ισορροπία, θα ρίξουμε μια ματιά πίσω στην επίμαχη εκστρατεία των αρχών της δεκαετίας του 1970, όταν η Μεγάλη Βρετανία ήταν διαιρεμένη όσον αφορά στο μέλλον της, όπως είναι και σήμερα.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ