2016-07-04 08:41:13
Φωτογραφία για Σε γκέτο περιθωριακών έχει μετατραπεί ο σταθμός ΟΣΕ στην Αμαλιάδα
“Τα τρένα που ‘φύγαν…” και που τελικά άφησαν πίσω τους έρημους σταθμούς, εγκαταλελειμμένους στην τύχη τους για να θυμίζουν περασμένα μεγαλεία σε αλλοτινές εποχές Αυτό συνέβη και με το σταθμό του ΟΣΕ στην Αμαλιάδα, το κτίριο του οποίου παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας με τις όποιες προσπάθειες και ιδιωτικές πρωτοβουλίες για αναβάθμιση του χώρου, να συναντούν την αδιαφορία των ιθυνόντων.

Εγκατάλειψη

Αδιαφορία ως προς την διατήρηση και προστασία των κτιριακών εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου, τα οποία έχουν αφεθεί στην τύχη τους και έχουν μετατραπεί σε σημεία συγκέντρωσης πολλές φορές περιθωριακών στοιχείων, που προκαλούν προβλήματα και καταστρέφουν τις όποιες δομές.

Ο χρόνος είναι σαν να έχει σταματήσει για τον παλιό σταθμό του ΟΣΕ, ο οποίος στο παρελθόν γνώρισε μεγάλες στιγμές και είχε καταφέρει να μετατρέψει ολόκληρη την περιοχή σε κεντρικό σημείο της πόλης.


Πλέον, η περιοχή μοιάζει έρημη με μοναδική πινελιά και νότα αισιοδοξίας την ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει διαμορφώσει το ένα τμήμα του σταθμού σε εστιατόριο- μπαρ, διατηρώντας ένα κομμάτι αλώβητο στη φθορά του χρόνου.

Όμως αυτό αποδεικνύεται ότι δεν είναι αρκετό, αφού η υπόλοιπη περιοχή έχει ερημώσει και για τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή οι νύχτες είναι δύσκολες.

Ο φωτισμός είναι σχεδόν ανύπαρκτος και σε συνδυασμό με τη συσσώρευση περιθωριακών στοιχείων πέριξ των παλιών γραμμών του τρένου, του εγκαταλελειμμένου παλιού κτιρίου του θερινού κινηματογράφου και του άλσους του ΟΣΕ, η κατάσταση γίνεται απαγορευτική για όσους θέλουν τα βράδια να διασχίσουν το συγκεκριμένο σημείο.

Ανά τακτά διαστήματα καταγράφονται φθορές στο χώρο, ενώ την ίδια στιγμή η περιοχή μετατρέπεται σε απέραντο σκουπιδότοπο, μόλις λίγα μέτρα από κατοικημένη περιοχή.

Αδιαφορία

Η αδιαφορία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την προστασία του χώρου εμφανής και μόλις πριν από μερικές ημέρες ο δήμος Ήλιδας έστειλε συνεργεία και έκαναν ένα καθαρισμό του χώρου, απομακρύνοντας κυρίως τα ξερά χόρτα που είχαν μετατρέψει την περιοχή σε ζούγκλα. Και αυτό, αφού προηγήθηκε η εμφάνιση φιδιού που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στη γειτονιά.

Στην ίδια μοίρα και το παλιό κτίριο του θερινού κινηματογράφο, στο οποίο προ μηνών έγινε ένας πρόχειρος καθαρισμός στο εσωτερικό του, ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό και ο δήμος Ήλιδας έστειλε εκ νέου έγγραφο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να πάρει το ‘πράσινο φως’ και να παρέμβει στο χώρο.

Οι περίοικοι ζητούν τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε η περιοχή να πάψει να ‘έχει απαγορευτικό’ κατά τις νυχτερινές ώρες και να αναβαθμιστεί σε ένα βαθμό που να είναι δυνατή η πρόσβαση και σαφώς να πάψει να αποτελεί σκουπιδότοπο.

Η τοποθέτηση ικανοποιητικού φωτισμού σε όλα τα σημεία πέριξ του σταθμού, θεωρείται το άλφα και το ωμέγα και από εκεί και πέρα οι περίοικοι τονίζουν ότι απαιτούνται στοχευμένες παρεμβάσεις αλλά και αστυνόμευση, έτσι ώστε να η περιοχή να αποκτήσει την παλιά της αίγλη.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ