2016-07-04 10:47:12
Φωτογραφία για Διαγνωστικά Κέντρα: Εκκαθαρίζει και πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ - επιτάχυνση ελέγχου για τις ενστάσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΦΑΡΜΑΚΟ

Άννα Παπαδομαρκάκη - Healthmag

Ο κλάδος των διαγνωστικών μελετά προσφυγή στη Δικαιοσύνη για καθυστέρηση εισαγωγής των κανόνων ορθής συνταγράφησης που θα ελέγξει τον όγκο και θα μειώσει το clawback

Ταχύτατα διεκπεραιώνονται πλέον οι έλεγχοι των τιμολογίων των παρόχων του ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα ειδικά για τα διαγνωστικά κέντρα, να έχουν ψηφιοποιηθεί και όλες οι απαιτήσεις τους για τον περασμένο Φεβρουάριο. 

Στόχος τώρα είναι η επιτάχυνση των πληρωμών, αν και από την πλευρά τους τα Διαγνωστικά Κέντρα εμφανίζονται διατεθειμένα να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη για παράλειψη εφαρμογής των κανόνων ορθής συνταγογράφησης που θα μειώσουν το clawback.

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαιώνει ότι επί πιθανών ενστάσεων για περικοπές τιμολογίων, οι ενστάσεις θα πρέπει να υποβάλλονται εντός τριημέρου από την παραλαβή της εκκαθάρισης, με την υπόσχεση ότι η αρμόδια επιτροπή θα εξετάζει το αίτημα της ένστασης, άμεσα.


Στα συμπεράσματα αυτά κατέληξε συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος τουΕΟΠΥΥ καθ. Σωτήρης Μπερσίμης, με την διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), υποσχόμενος έναρξη τακτικών πληρωμών στον κλάδο.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπερσίμης ενημέρωσε τη διοίκηση του κλάδου ότι ήδη 1.000 υποβολές για τον Φεβρουάριο έχουν ήδη οριστικοποιηθεί με αποτέλεσμα να προωθούνται για να ενταλματοποιηθούν, ώστε σύντομα να υπάρχει δυνατότητα πληρωμής τους.

Αντίστοιχη διαδικασία τηρείται επίσης για τις εργαστηριακές μονάδες.

Πληρωμές

Παράλληλα, ο κ. Μπερσίμης υπογράμμισε την έναρξη πληρωμών για τον Ιανουάριο του 2016, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να εξοφληθούν οι απαιτήσεις αυτές, εντός της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου, συμπεριλαμβανομένων όλων των μονάδων παροχής υπηρεσιών εργαστηριακής ιατρικής.

Σε ότι αφορά τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου που είναι ήδη υπό επεξεργασία, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥδιαβεβαίωσε ότι τα χρήματα για την εξόφληση των απαιτήσεων μηνός Φεβρουαρίου υπάρχουν στα ταμεία του Οργανισμού και δεσμεύθηκε για την εξόφληση του συγκεκριμένου μήνα εντός Ιουλίου,ενώ καταβάλει προσπάθεια για την ανεύρεση επιπλέον χρημάτων ούτως ώστε να μπορέσει να εξοφλήσει και τον μήνα Μάρτιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός Ιουλίου ή τις πρώτες μέρες του Αυγούστου.

Clawback - ενστάσεις

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΔΙΚ κ. Γιώργος Βουγιούκας, στη διάρκεια της συνάντησης, επανέλαβε το πρόβλημα με την μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή των κανόνων ορθής συνταγογράφησης, μέτρο που αναμένει η αγορά προκειμένου να μειωθούν οι επιβαρύνσεις του κλάδου από επιστροφές όπως το clawback.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βουγιούκας τόνισε ότι "αν εφαρμοστούν οι κανόνες ορθής συνταγογράφησης θα οδηγήσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις περισσότερο κοντά στις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων και θα μειώσουν το ποσοστό του ανήθικου και ληστρικού μέτρου του clawback που δυστυχώς θα επιβληθεί στις μονάδες μας και για το τρέχον έτος". Μάλιστα πρόσθεσε ότι στις προθέσεις του συνδέσμου, αν οι κανόνες αυτοί δεν ενσωματωθούν άμεσα στο μηχανογραφικό σύστημα του Οργανισμού, είναι να κινηθεί ο ΠΑΣΙΔΙΚ και νομικά, για την μη εφαρμογή των νόμων και των Υπουργικών Αποφάσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αποσαφηνίστηκε επίσης ότι για όσες μονάδες εργαστηριακής ιατρικής έχουν υπάρξει περικοπές στις απαιτήσεις τους από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των μηνών που εκκαθαρίζονται, θα μπορούν να κάνουν ένσταση εντός τριών ημερών από την ειδοποίηση που θα λάβουν από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. που ανήκουν, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις Υπουργικές Αποφάσεις και αυτές θα εξετάζονται γρήγορα από την Επιτροπή Ενστάσεων του Οργανισμού.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ