2016-07-04 13:56:38
Φωτογραφία για Τι συμβαίνει με την πώληση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και την Εταιρεία Συντήρηση Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ), η οποία λήγει στις 6 Ιουλίου και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει το μέλλον του διαγωνισμού αλλά και της ίδιας της εταιρείας.

Εάν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, η λύση και η εκκαθάριση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ φαίνονται πιθανές, καθώς οι επιβαρύνσεις στο χρέος είναι μεγάλες από τη λειτουργία των εταιρειών.

Η διαδικασία εξελίσσεται σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με τον διαγωνισμό να έχει αναβληθεί έως τώρα πέντε φορές τους τελευταίους επτά μήνες. Στο πλαίσιο αυτό σε κινήσεις στρατηγικής για την επόμενη ημέρα των ελληνικών σιδηροδρόμων προχωρεί η διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ επιδιώκοντας τη δημιουργία διάδοχου σχήματος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μέσω θυγατρικής εταιρείας, η οποία θα ζητήσει άδεια για επιβατικές μεταφορές.

Ήδη δύο ιδιωτικές εταιρείες έχουν λάβει άδεια για εκτέλεση εθνικών και διεθνών εμπορευματικών σιδηροδρομικών μεταφορών με παροχή έλξης ή και πλήρων συρμών στο σύνολο του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ).


Πρόκειται για την Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD, η οποία στηρίζεται από την Cosco και τη Rail Cargo Logistics Goldair, κοινοπραξία των Αυστριακών Σιδηρόδρομων (Rail Cargo Logistics GmbH) με την ελληνική εταιρεία διαμεταφορών Goldair (51%).

Σύμφωνα με πληροφορίες κανένας από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό (Ρωσικοί και Ιταλικοί Σιδηρόδρομοι) δεν είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τις συνεχείς αναβολές αλλά και την πορεία των οικονομικών μεγεθών που παρουσίασε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2015.

Η εταιρεία πέρυσι εμφάνισε κύκλο εργασιών 125,2 εκατ., έναντι 140,8 εκατ. το 2014, στον οποίο όμως συμπεριλαμβάνονται τα 50 εκατ. ευρώ με τα οποία επιδοτούνται τα άγονα δρομολόγια. Χωρίς την επιδότηση ο τζίρος έφτασε τα 68,7 εκατ., έναντι 77,9 εκατ. το 2014, παρουσιάζοντας μείωση 11,8%.

Από την άλλη, τα καθαρά κέρδη της έφτασαν τα 2,5 εκατ. ευρώ έναντι 1,11 εκατ. ευρώ, παρά τον πολυήμερο αποκλεισμό της Ειδομένης ο οποίος κόστισε από τα τέλη του 2015 στην εταιρεία πάνω από 4 εκατ. ευρώ, συν ένα τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ