2016-07-06 16:44:48
Φωτογραφία για Συνέντευξη ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα Στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 6  Ιουλίου 2016 στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και στη δημοσιογράφο Άννα Μπουσδούκου, ανάμεσα στα άλλα ανάφερε:

Για τον εκλογικό νόμο:

«Το σοβαρό είναι ότι ο εκλογικός νόμος αφαιρεί το μπόνους, άρα μιλάμε για ένα προωθημένο σύστημα Απλής Αναλογικής, το οποίο διαμορφώνει την ισοδυναμία της ψήφου και αλλάζει το πολιτικό σκηνικό όπως το γνωρίσαμε το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Θα ήταν καλό η παρούσα Βουλή να επιτύχει τους 200 ψήφους που χρειάζονται, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές δηλαδή το 2019. Το πιο ενδιαφέρον είναι να υπάρξει ένας τέτοιος εκλογικός νόμος, αν δεν επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Όσο για αυτό που υποστηρίζουν κάποιοι ότι τάχα αλλάζουμε την ατζέντα, τίποτα δεν αλλάζει. Τα πράγματα στην κοινωνική ζωή, στον εργασιακό χώρο, στον κυβερνητικό χώρο είναι στριμωγμένα και έχουμε αποδυθεί σε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να διαμορφώσουμε  μια κατάσταση σταθερότητας και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και να μπούμε σε μια διαδικασία ανάπτυξης, άλλωστε τα μηνύματα που μας έρχονται και από το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι πάρα πολύ θετικά και έρχονται και καινούργια τέτοια μηνύματα
. Έχω τη δυνατότητα να πω ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον και στην αμυντική βιομηχανία αλλά και οι καινούργιες δουλειές και τα καινούργια συμβόλαια που κλείνονται είναι πάρα πολύ καλά. Το γεγονός ότι είναι στριμωγμένα τα πράγματα το αντιλαμβανόμαστε όλοι και πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνουμε μια κανονική χώρα.

Αντιλαμβάνομαι αλλά δεν δικαιολογώ, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν μια μικροπολιτικού χαρακτήρα κριτική. Το γεγονός ότι αφαιρείται το μπόνους των 50 εδρών, δηλαδή οι χαμένες έδρες για το μεγάλο κομμάτι των πολιτικών δυνάμεων είναι αφ’ εαυτό θετικό βήμα. Αν το ζήτημα μπαίνει για το 3% για την είσοδο στη Βουλή, να βγει θαρρετά ένα κόμμα και να πει ότι μια πολιτική δύναμη η οποία θα συγκεντρώνει το 0,17% θα πρέπει να είναι στη Βουλή. Πέρα από άλλους λόγους που υπάρχουν ειδικά στην Ελλάδα και που έχουν δημιουργήσει ένα επίπεδο ευρύτατης συμφωνίας  για ένα ποσοστό εισόδου γύρω στο 3%. Υπάρχουν πάρα πολλοί λόγοι.

Αυτή η λογική ότι ο εκλογικός νόμος, η Απλή Αναλογική, οδηγεί σε ακυβερνησία από θεωρητική και πρακτική άποψη είναι έωλη. Πρέπει να δουλέψουμε, ώστε να συγκροτήσουμε ένα δημόσιο σύστημα. Ο νόμος Βερναρδάκη ήταν πάρα πολύ καλή αρχή ώστε το δημόσιο να λειτουργεί στα βασικά του ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές αλλαγές. Πρέπει να διαμορφώσουμε και τη θεσμική μνήμη του δημοσίου αλλά και να μάθουμε από άλλες προηγμένες χώρες, όπως το Βέλγιο που επί ενάμισι χρόνο δεν είχε κυβέρνηση αλλά μπορούσε η χώρα και λειτουργούσε στα βασικά. Η Απλή Αναλογική δεν δημιουργεί ακυβερνησία αλλά αναδιατάσσει το πολιτικό σύστημα. Αρχίζουν και διαμορφώνονται συνασπισμοί ή παρατάξεις, ευρύτερου πολιτικού ή ιδεολογικού ενδιαφέροντος και αυτές δίνουν κυβερνήσεις τέτοιου χαρακτήρα και κυβερνήσεις συνεργασίας, με σαφές πρόγραμμα και όχι με εκλογικές συγκολλήσεις και κάνουν πιο ευκρινές για τον πολίτη ψηφοφόρο το τι ψηφίζει, ποιο πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί. Αν αυτό μπει και δίπλα με τις αναγκαίες αλλαγές στο Σύνταγμα, τότε έχεις βόμβα στο προηγούμενο πολιτικό σύστημα, στο παλιό πολιτικό σύστημα, το οποίο με μπόνους κλπ εξασφάλιζε σε πολιτικά κόμματα αυτοδυναμία αλλά δεν εξασφάλιζε καμία σταθερότητα στη χώρα.

Αν τραβήξεις αυτού του είδους τις λογικές και κεντρικό ζήτημα είναι η αυτοδύναμη κυβέρνηση θα φτάσεις στη δεκαετία του ’50 με το πλειοψηφικό. Ο πολίτης πρέπει με ισοδύναμο τρόπο να μπορεί να εκφράζει τη θέλησή του για το πώς θα κυβερνηθεί και από ποιους, από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα κυβερνηθεί η χώρα.»

Για την ψήφο στα 17:

Υπάρχει απόφαση-προτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης τα προηγούμενα χρόνια, η οποία λέει ότι για να μπει στο πολιτικό σκηνικό, να συμμετάσχει με αποφασιστικότητα στο κοινωνικό γίγνεσθαι και η νέα γενιά, πρέπει να καθιερωθεί η ψήφος στα 16. Υπάρχουν αρκετές χώρες που σε διάφορες εκλογικές διαδικασίες, ιδιαίτερα στο δημοτικές εκλογές το παρέχουν αυτό το πράγμα. Η νέα γενιά έχει όλο το μέλλον μπροστά της και πρέπει να εκπαιδεύεται και να εκπαιδεύει το πολιτικό σύστημα προς τη δημοκρατία και τη διαδικασία της θέλησης. Άρα είναι πάρα πολύ θετικό. Άλλωστε τα περισσότερα πολιτικά κόμματα, από ό,τι ξέρω από τα καταστατικά τους, δίνουν για το δικό τους το εσωτερικό τη δυνατότητα της ψήφου στα 16. Πώς λοιπόν αυτό που κάνουν στο εσωτερικό του κόμματός τους το αρνούνται στην κοινωνία;

 Για το θέμα της προσμέτρησης των ψήφων της Χρυσής Αυγής, στο νομοσχέδιο του εκλογικού νόμου:

«Αυτό που θα κριθεί στη ψηφοφορία είναι αν αυτό το σύστημα της Απλής Αναλογικής θα λειτουργήσει στις επόμενες εκλογές, μόνο αυτό θα κριθεί, γιατί για τις μεθεπόμενες εκλογές είναι δεδομένο. Αυτό που θα συναθροιστεί είναι οι ψήφοι στη Βουλή. Δεν είναι αν θα τις συναθροίσουμε εμείς ή κάποιο άλλοι. Είναι ένα τελείως κίβδηλο το επιχείρημα. Δεν μπορώ να καταλάβω, δηλαδή αν την Απλή Αναλογική την ψηφίσουν κάποιοι βουλευτές είναι κακή και αν τη ψηφίσουν κάποιο άλλοι είναι καλή; Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να σταθεί και με βάση την ιδεολογία της την ίδια και όχι με «παιχνίδια». Η Χρυσή Αυγή μπορεί να το κάνει ως «παιχνίδι», άλλωστε γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές της επιδιώξεις. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύουν στην ισοδυναμία της ψήφου, ναι ή όχι; Δεν μπορεί να λέει κάποιος είμαι υπέρ της δημοκρατίας αλλά είμαι και υπέρ του μπόνους των 50 εδρών.»

Για τις προτεραιότητες που μπαίνουν:

«Το πρόβλημά μας είναι που θα βρούμε και πως θα βρούμε μέτρα ανακούφισης των ανθρώπων οι οποίοι μπορεί να είναι πολλοί ή λίγοι, για τους οποίους αυτό το χρονικό διάστημα κόπηκε το ΕΚΑΣ. Πολύ με ενδιαφέρει, σ’ αυτό δουλεύουμε αυτή τη στιγμή και είμαστε έτοιμοι να βρούμε τα ισοδύναμα, ώστε να μην υπάρχει πάγωμα των μισθών των αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να βρούμε τρόπους ώστε να επεκταθεί το 15% της μείωσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.»

Σε ερώτηση για τα ζητήματα των εργατικών δικαιωμάτων επισήμανε:

«Τα αν γίνονται πολλές ή λίγες απεργίες ή συνδικαλιστικοί αγώνες, έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι ή οι άνεργοι . Ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν απεργεί για πλάκα, αγωνίζεται γιατί έχει προβλήματα. Αλλοίμονο αν χαθεί μια τέτοια δυνατότητα - και δεν πρόκειται να χαθεί - για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους. Αυτό είναι εκ των ων ουκ και άνευ. Συγχρόνως μπροστά μας έχουμε τη συζήτηση για τα εργασιακά που σαν κυβέρνηση έχουμε θέσει τις κόκκινες γραμμές.

Έχει σημασία να κρατήσουμε ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή γίνεται ένας χώρος που υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγχρόνως γίνεται ένας ενεργειακός, μεταφορικός και πολιτιστικός κόμβος. Έχει μεγάλη σημασία το ότι αναπροσδιορίζεται η θέση της Ελλάδας όχι μονάχα στην Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Αυτού του είδους η οικονομική συνεργασία με μια χώρα σαν την Κίνα, όπως και με τις χώρες της Ευρώπης, μόνο θετικά μπορούν να προσθέσουν στο επίπεδο της οικονομικής ζωής για το λαό μας που έχει πάθει πολλά τα τελευταία έξι χρόνια και από αυτή την περιδίνηση. Πρέπει, επιτέλους με συνεννόηση, με σταθερότητα με άμεση επαφή με εκείνο τον κόσμο που έχει πάθει τα περισσότερα, να επιμείνουμε. »
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ