2016-07-11 09:03:09
Φωτογραφία για Ο Μπόρις Τζόνσον και τα γλυπτά του Παρθενώνα!
Αιφνιδίασε χθες ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να μπει στην κούρσα της διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον... στην πρωθυπουργία της Μεγάλης Βρετανίας και στην προεδρία των Συντηρητικών.

Η απόφαση του πρώην δημάρχου του Λονδίνου και θερμού υποστηρικτή του BREXIT άλλαξε τα δεδομένα, ωστόσο δεν ήταν λίγοι αυτοί που τόνισαν ότι ο ξανθός Βρετανός είναι εξαιρετικός στους πολιτικούς ελιγμούς και στις κινήσεις τακτικής.

Σήμερα η εφ. «Πατρίς» αποκαλύπτει ένα έγγραφο στο οποίο ο Τζόνσον, με την ιδιότητα του δημάρχου Λονδινου το 2012, καταθέτει με διπλωματικό τρόπο την άποψή του για το τι πρέπει να γίνει με τα γλυπτά του Παρθενώνα, γνωστά και ως «Ελγίνεια Μάρμαρα», τα οποία αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους («Λόρδος Έλγιν») και μεταφέρθηκαν στην Αγγλία, ενώ σήμερα αποτελούν εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο Μπόρις Τζόνσον, «σε έναν ιδανικό κόσμο είναι σίγουρα αλήθεια ότι τα μάρμαρα του Παρθενώνα δεν θα έπρεπε να είχαν μετακινηθεί ποτέ από την Ακρόπολη και θα ήταν τώρα δυνατόν να τα βλέπουμε στη φυσική τους θέση», ωστόσο όπως προσθέτει, «η πραγματικότητα είναι ότι τώρα είναι αδύνατον να αποκαταστήσουμε τις μετόπες ή τα αετώματα του ναού στη φυσική τους θέση στον ναό
. Από τότε που τα ένδοκα γλυπτά βρίσκονται στο Λονδίνο για περισσότερα από 250 χρόνια, και από τότε που αποτελούν το κεντρικό κομμάτι από τις συλλογές του σπουδαιότερου μουσείου σε αυτήν την πόλη, θα ήταν λυπηρή και αθεράπευτη απώλεια αν μεταφέρονταν κάπου αλλού». Ο Μπόρις Τζόνσον καταλήγει με τη φράση «όσο κι αν συμπαθώ την άποψή σας για την ανταπόδοσή τους στην Αθήνα, νιώθω ότι πρέπει για λόγους ισορροπίας να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Λονδίνου».

Η συγκεκριμένη επιστολή εστάλη ηλεκτρονικά στις 12 Ιουνίου του 2012, ως απάντηση στο ερώτημα που απέστειλε ο τότε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας, Γιώργος Χήνος, στον Μπόρις Τζόνσον με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, ζητώντας την επίσημη θέση του για το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών στη φυσική τους θέση.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ