2016-07-13 08:42:51
Φωτογραφία για Στον «αέρα» οι ειδικές εξετάσεις των καρκινοπαθών! Απλήρωτα τα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ
Τετάρτη 13 Ιούλιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Health Report

Σε νέες περιπέτειες φαίνεται ότι μπαίνουν οι καρκινοπαθείς που είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε ειδικές εξετάσεις.

Αιτία για άλλη μία φορά τα απλήρωτα ραδιοφάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ προς τις ιδιωτικές κλινικές, που πραγματοποιούν εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες.

Παρότι τα ραδιοφάρμακα αποτελούν αναλώσιμα υλικά και πρέπει να πληρώνονται άμεσα από τον ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές, ο Οργανισμός …σφυρίζει αδιάφορα.

Εξάλλου όλες οι ιδιωτικές κλινικές αλλά και τα δημόσια νοσοκομείαπρομηθεύονται τα ραδιοφάρμακα από «μονοπωλιακό» εργοστάσιο, ενώ η διανομή γίνεται από τον Δημόκριτο εξαιτίας της φύσης των σκευασμάτων.

Οι κλινικές αποτελούν ουσιαστικά μεσάζοντες για τη διακίνηση των ραδιοφαρμάκων ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι καρκινοπαθείς.

Αγοράζουν με δικά τους χρήματα και χωρίς ποσοστό κέρδους τα απαραίτηταραδιοφάρμακα για την εξέταση, ενώ στη συνέχεια πρέπει να εισπράξουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.


Πρόκειται για τα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται π.χ. για τη μέθοδο PET/CTπου ακολουθείται από τους περισσότερους καρκινοπαθείς και αποτελεί τηβασικότερη απεικονιστική εξέταση για την παρακολούθηση των ζωτικών οργάνων ενός ογκολογικού ασθενούς.

Οι ιδιωτικές κλινικές που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ μόνο για την ιατρική υπηρεσία ή την εξέταση, παρότι αγοράζουν από την τσέπη τους τα ραδιοφάρμακα, δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα για αυτά από τις αρχές του χρόνου.

Αποτέλεσμα είναι- όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr– να υπάρχουν και σκέψεις να κάνουν εμπάργκο στον ΕΟΠΥΥ και να είναιυποχρεωμένοι οι ασθενείς να παραλαμβάνουν τα ραδιοφάρμακα από τον Οργανισμό και στη συνέχεια να πηγαίνουν στις ιδιωτικές κλινικές για τις απαραίτητες εξετάσεις ή θεραπείες τους.

Να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες για τα ραδιοφάρμακα γίνονται με το ΑΜΚΑ του κάθε ασθενούς, αφού πρόκειται για εξατομικευμένη εξέταση.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες πολλών κλινικών στον ΕΟΠΥΥ εδώ και καιρό, όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, φωνή βοώντος εν τη ερήμω Να σημειωθεί ότι με βάση υπουργική απόφαση (113385/ΦΕΚ Β 35 -14.1.2015) τα ραδιοφάρμακα πρέπει να πληρώνονται άμεσα, ενώ δεν υπόκεινται σε διαδικασίαrebate και claw back ακριβώς επειδή η διαδικασία αποτελεί διευκόλυνση για τους ασθενείς και το σύστημα.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες ο ΕΟΠΥΥ στον αντίστοιχο κωδικό για τις πληρωμές των ραδιοφαρμάκων, διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια, καθημερινά αφαιρούνται χρήματα ώστε να πληρώνονται άλλες υποχρεώσεις όπως φαίνεται.

Μ αυτά και μ αυτά όμως για άλλη μια φορά την τακτική αυτή του ΕΟΠΥΥ όπως φαίνεται, θα την πληρώσουν οι ασθενείς και δη οι καρκινοπαθείς που θα επωμισθούν άλλη μία γραφειοκρατική διαδικασία στην όλη θεραπεία τους.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ