2016-07-13 09:47:03
Φωτογραφία για Καλά τα λέει ο Πολάκης. Γιατί δεν τα κάνει;
Posted By: Αιμίλιος Νεγκής Virus.com.gr

Το καλό να λέγεται. Καλά τα είπε προχθές ο Πολάκης. Όχι για τα βορθοκάναλα, αλλά για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα σύγχρονο Κράτος. Το θέμα είναι ότι το κόμμα του είναι κυβέρνηση 1,5 χρόνο τώρα. Γιατί λοιπόν δεν τα κάνει;

Όλα κι όλα. Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς ο τρόπος του και το ντύσιμό του. Αλλά είχε δίκιο σε πολλά απ’ όσα είπε προχθές σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη, κυρίως σε ότι αφορά τη λειτουργία του κράτους. Σταχυολόγησα ορισμένα:

• «Ένα σύγχρονο κράτος, πρέπει πρώτα να έχει σχέδιο, δεύτερον να κατανέμει τα κονδύλια βάσει του σχεδίου αυτού, τρίτον να ορίζει τους κανόνες και τέταρτον να ασκεί ετήσιο έλεγχο για κάθε αποκεντρωμένη δημόσια δομή».

• «Κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και από το ΕΣΠΑ, δεν πρέπει να στρέφονται μόνο σε «φαραωνικά έργα», μερικά από τα οποία, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, πρέπει να γίνουν, αλλά και σε μικρά και μεσαία έργα που βοηθούν τις τοπικές κοινωνίες».


Έχει απόλυτο δίκιο. Τον ερωτώ ευθέως όμως: Ενάμιση χρόνο τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση γιατί δεν έχει εφαρμόσει αυτά που λέει; Πού είναι το… σχέδιο της κυβέρνησής του για την υγεία; Πού είναι η κατανομή των κονδυλίων με βάση αυτό το σχέδιο; Πού είναι οι κανόνες ή ο ετήσιος έλεγχος;

Ξέρω, ξέρω. Δεν μπορούν να γίνουν όλα από τη μια μέρα στην άλλη. Παρέλαβαν ένα σύστημα υγείας, που καταρρέει λόγω των πολιτικών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ας τα αφήσουν αυτά. Χορτάσαμε από υπουργούς, που κάνουν… ρεπορτάζ αντί να δώσουν λύσεις και να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στους προκατόχους τους.

Τα γεγονότα άλλα δείχνουν. Έχουμε και λέμε. Τι φταίει η τρόικα, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που άφησαν επί 7 μήνες χωρίς διοικήσεις τα νοσοκομεία της χώρας; Τι φταίει, που έμειναν από 10 μήνες χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές οι μονάδες εντατικής; Οι συμβάσεις τους ήταν γνωστό ότι θα έληγαν από τον περασμένο Ιούνιο!!

Τι φταίει που τα νοσοκομεία εξακολουθούν να αγοράζουν σχεδόν τα πάντα με απευθείας αναθέσεις; Τι φταίει που η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δεν έχει κάνει τίποτε; Τι φταίει που δεν προχωρά η δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ύψους 17 εκατ. ευρώ για προμήθεια σύγχρονων μηχανημάτων ακτινοθεραπείας;

Να σας πω τι φταίει. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη στο χώρο της υγείας. Χωρίς σχέδιο, αρχή, μέση ή τέλος. Κάνουν μόνο διαπιστώσεις, λες και είναι ακόμη συνδικαλιστές!

Οι δαπάνες για φάρμακα σε ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία είναι εκτός ελέγχου και όπως όλα δείχνουν η υπέρβαση θα αγγίξει τα 600 εκατ. στο τέλος του χρόνου! Τα ίδια περίπου ισχύουν στις δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις.

Η καθυστέρηση πληρωμών έχει ξεπεράσει πλέον τους 12 μήνες, ενώ πριν από δύο χρόνια είχε μειωθεί στους οκτώ… Πρακτικά, η μοναδική ουσιαστικά αλλαγή που έχει γίνει είναι ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει λάβει ορισμένα διαρθρωτικά μέτρα, όπως η εκκαθάριση δαπανών για τους ιδιώτες παρόχους, ενώ το σπάταλο ΕΣΥ παραμένει στο απυρόβλητο!

Όσο για την πρωτοβάθμια φροντίδα, που προβάλλεται ως μεταρρύθμιση, δυστυχώς, άνθρακες ο θησαυρός. Σχεδιάζουν να κάνουν πιλοτική εφαρμογή με επικουρικούς γιατρούς και προσωπικό των 800 και 1.000 ευρώ. Με πορ…ές κύριοι δεν βάφονται αυγά Α… ξέχασα είναι και το ΚΕΕΛΠΝΟ και γενικότερα η πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ωραίος είναι ο καταγγελτικός λόγος με το βαρύ ύφος από τα Σφακιά. Στην πράξη όμως και πάλι δεν έχει γίνει τίποτε…

Όσο για τους 23 φακέλους που ο κ. Πολάκης έδωσε στη Δικαιοσύνη, του θυμίζω – γιατί ο ίδιος δείχνει να το ξεχνά – όλοι τους αφορούν υποθέσεις για την περίοδο 2009-2014, που έστειλαν στη Δικαιοσύνη οι Λοβέρδος, Άδωνις και Βορίδης…

Υ.Γ. Στην υπόθεση του ΟΚΑΝΑ, που ο κ. Πολάκης αφήνει υπόνοιες ότι δεν προχωρούσαν γιατί εμπλέκονταν οι Λοβέρδος και Μαλλιώρη, τον ενημερώνω ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Όχι άλλο σανό, χορτάσαμε…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ