2016-07-14 13:36:06
Φωτογραφία για Υπεράκτιο αιολικό πάρκο σπάει κάθε ρεκόρ χαμηλού κόστους
Στην Ολλανδία κατασκευάζεται το φθηνότερο και μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου Ο λόγος για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Borssele ισχύος 700 MW που αποτελείται από δύο επιμέρους πάρκα ισχύος 350 Μεγαβάτ έκαστο. Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Δανίας DONG κατάθεσε τη χαμηλότερη μέση τιμή πώλησης ενέργειας από τα δύο επιμέρους πάρκα στα 72,70 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα εξαιρουμένου του κόστους μετάδοσης της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το φθηνότερο κόστος οφείλεται κυρίως στον έντονο ανταγωνισμό που υπήρξε μεταξύ των εταιρειών, συνολικά 38, που συμμετείχαν στο δημόσιο διαγωνισμό για την εξασφάλιση της άδειας και των επιδοτήσεων για την κατασκευή και λειτουργία του αιολικού.

Το αιολικό πάρκο αναμένεται να είναι έτοιμο στα μέσα του 2020 και θα κατασκευαστεί σε μια έκταση άνω των 22 χλμ. ανοικτά των ακτών της επαρχίας Ζέελαντ.

Σε μεταγενέστερο χρόνο το έργο θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει πέντε διαφορετικές τοποθεσίες, η τελευταία εκ των οποίων θα χρησιμοποιείται για τη δοκιμή νέων τεχνολογιών αιολικής ενέργειας.


Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων της χώρας, Χενκ Καμπ, «σε παγκόσμια κλίμακα, ποτέ στο παρελθόν ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο δεν κατασκευάστηκε με τόσο χαμηλό κόστος».

Το ολλανδικό σύστημα των δημοπρατήσεων έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένο καθώς πιέζει τα κόστη προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τον Καμπ από την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθούν 10.000 θέσεις εργασίας και πέντε εκατ. νοικοκυριά θα έχουν την ευκαιρία να εφοδιαστούν με βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Η Ολλανδία στοχεύει να αυξήσει την υπεράκτια αιολική ισχύ από 1.000 σε 4.500 Μεγαβάτ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ