2016-07-14 20:33:08
Φωτογραφία για Το Brexit δίνει ώθηση στη δημοτικότητα Ολάντ
Το βρετανικό δημοψήφισμα δεν άλλαξε τις πολιτικές ισορροπίες μόνο στη «Γηραιά Αλβιώνα» αλλά και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τον Γάλλο πρόεδρο να αναλαμβάνει πλέον ηγετικό ρόλο στις προετοιμασίες για τη μετα-Brexit εποχή και να βλέπει τη δημοτικότητά του σε ανοδική πορεία.

Μία από τις πρωτοβουλίες του Φρανσουά Ολάντ είναι η «σύνοδος κορυφής ή συνάντηση» με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, που προγραμματίστηκε για τα τέλη Αυγούστου με αντικείμενο τα επακόλουθα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, όπως ανακοίνωσε στο υπουργικό του συμβούλιο. Την ώρα που οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι απασχολημένοι με τα εσωτερικά τους ζητήματα, ο Ολάντ προσπαθεί εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2017 να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να εμφανιστεί ως ηγετική φυσιογνωμία σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη.

Σκληρή στάση

Ετσι εξηγείται και η «μερκελική» στάση του απέναντι στη Βρετανία μετά το αποτέλεσμα-σοκ του δημοψηφίσματος (την ώρα που η Μέρκελ ζητούσε «νηφαλιότητα, όχι βιασύνη» στις διαπραγματεύσεις). Ο Ολάντ εμφανίστηκε σκληρός και ξεκαθάρισε πρόσφατα στο Λονδίνο, κατόπιν ενός σύντομου τετ-α-τετ με τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ότι «η απόφαση ελήφθη» και «δεν μπορεί να καθυστερήσει, ούτε να ακυρωθεί», επισημαίνοντας ότι «τώρα πρέπει να δεχθούμε τις συνέπειες».

Αυτές τις αρνητικές συνέπειες του Brexit για τη χώρα του προσπαθεί εν τω μεταξύ να αντισταθμίσει, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μερίδιο των επενδύσεων που θα εγκαταλείψουν το Σίτι του Λονδίνου. Στον εντεινόμενο ανταγωνισμό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις που ενδιαφέρονται να γίνουν το «νέο Σίτι», το Παρίσι βγήκε μπροστά με μια συντονισμένη επίθεση φιλίας της γαλλικής κυβέρνησης και των τοπικών Αρχών της πρωτεύουσας προς τις βρετανικές επιχειρήσεις.

Τέσσερα χρόνια μετά το χαμένο στοίχημα του Ολάντ, την προσπάθεια επιβολής του υπερ-φόρου 75% στα υψηλά εισοδήματα, τώρα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς υπόσχεται ειδικό φορολογικό καθεστώς στις επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μετακομίσουν στη χώρα, ενώ ο Δήμος Παρισιού έστειλε σε 4.000 στελέχη βρετανικών επιχειρήσεων επιστολή για τα πλεονεκτήματα που θα έχουν με μια μετεγκατάστασή τους εκεί.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του ο Γάλλος πρόεδρος ετοιμάζεται για μια ευρωπαϊκή περιοδεία την επόμενη εβδομάδα με στόχο «να δοθεί μια νέα ορμή στην Ευρώπη των 27» μετά το Brexit. Ο Ολάντ έχει προγραμματίσει επισκέψεις στις 19 Ιουλίου στην Πορτογαλία, στις 20 Ιουλίου στην Αυστρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, και, τέλος, στις 21 του μηνός στην Ιρλανδία. Και όλες αυτές οι κινήσεις ?σε συνδυασμό με την επιτυχημένη διοργάνωση του Euro? φαίνεται ότι έχουν αποδώσει καρπούς, αφού πρόσφατη δημοσκόπηση αποτύπωσε μία από τις μεγαλύτερες ανόδους της δημοτικότητας του Ολάντ από τότε που εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο των Ηλυσίων: μέσα σε έναν μήνα αυξήθηκε κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες, από το 21% στο 28%.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΦΑΓΕΤ...
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΛΑΦΑΓΕΤ...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ