2016-07-14 23:35:13
Φωτογραφία για Συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στην εφημερίδα «f&m voice» και στον δημοσιογράφο Πέτρο Παπαβασιλείου
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα F&M Voice και στον δημοσιογράφο Πέτρο Παπαβασιλείου, αναφέρει τα παρακάτω:

ΕΡ: Θα έχει αποτελέσματα το νέο πλάνο για «δίκαιη ανάπτυξη» που παρουσίασε ο πρωθυπουργός από την Ακρόπολη; Ένας από τους μακροπρόθεσμους στόχους είναι και η μείωση της σημερινής καταγεγραμμένης ανεργίας στο μισό.

Να σας δώσω μια σειρά στοχοθεσίες που απαντούν στο ερώτημα σας:

Πρώτον, σταθεροποιούμε το τραπεζικό σύστημα και το οικονομικό κλίμα. Συγχρόνως θέτουμε, με τον αναπτυξιακό νόμο, τις κατευθύνσεις της οικονομικής λειτουργίας, με ταυτόχρονο χτύπημα της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και της λεηλασίας των δημοσίων εσόδων.

Δεύτερον, ανασυγκροτούμε το κράτος, με βάση τον νόμο για την δημόσια διοίκηση.

Τρίτον, προστατεύουμε τους πιο αδυνάτους, με μέτρα ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση.


Τέταρτον, εκδημοκρατίζουμε παραπέρα τη χώρα, με την απλή αναλογική στον εκλογικό νόμο και τις αλλαγές στο Σύνταγμα.

Πέμπτον, τηρούμε τη συμφωνία και απαιτούμε να τηρούν και οι εταίροι μας το δικό τους μέρος.

Έκτον, αναζωπυρώνουμε το επενδυτικό κλίμα και αξιοποιούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως τα έχουμε περιγράψει στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τα περιέγραψε ο πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη παρουσίαση, θέτοντας τις βάσεις ενός γενναίου Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εστιάζουμε στο να γίνει η Ελλάδα κόμβος στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού και της παιδείας.

Η χώρα μας είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για ένα νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον. Με ένα σύνολο μέτρων επιδιώκουμε την ανάπτυξη. Κατά συνέπεια μέσα από αυτή τη διαδικασία στοχεύουμε σε ανατροφοδότηση της παραγωγικής διαδικασίας, διάσωση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, μείωση των φόρων.

Αυτά συνθέτουν τη δίκαιη ανάπτυξη. Κεντρικός μας στόχος είναι το 2018, που λήγει το πρόγραμμα, να βγούμε από την επιτροπεία, ενώ το 2021, στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, να έχουμε μια σταθερή πορεία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

ΕΡ: Συχνά παρατηρούνται φαινόμενα έλλειψης συντονισμού, όπως δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών εκτός γραμμής, ειδησεογραφία στα όρια της προπαγάνδας, που μένει αναπάντητη. Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά τον επικοινωνιακό παράγοντα;

Η διακυβέρνηση της χώρας σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, δεν είναι μια στατική κατάσταση αλλά μια δυναμική διαδικασία, στο πλαίσιο της οποίας είναι φυσικό και αναμενόμενο να υπάρχουν νέα φαινόμενο και καταστάσεις, που απαιτούν αναδιάταξη δυνάμεων. Η κυβέρνηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που αναζητά λύσεις και διεξόδους για τα μεγάλα προβλήματα, που έχει οριστεί από το λαό να αντιμετωπίσει, μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον.

Είναι προφανές ότι θα εμφανίζονται ελλείψεις και αδυναμίες αλλά δεν μένουμε εκεί, τα ξεπερνάμε και προχωράμε μπροστά. Επίσης η κυβέρνηση δεν είναι μόνη, αυτή που σχεδιάζει πάνω σε ένα λευκό χαρτί. Βρίσκεται σε καθημερινό πόλεμο με κατεστημένα συμφέροντα, που βλέπουν να αμφισβητείται η θέση τους και χρησιμοποιούν κάθε πρόσφορο μέσον προπαγάνδας. Και μέσον της προπαγάνδας αυτής είναι και η υπερβολή και η απόκρυψη.

ΕΡ: Υπάρχουν τομείς που εμφανίζονται καθυστερήσεις; Είστε ικανοποιημένος από τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης;

Υπάρχουν επιτυχίες, γίνονται βήματα, υπάρχουν και καθυστερήσεις. Οι όποιες καθυστερήσεις τυχόν υπάρχουν δεν είναι αυτές που θα κρίνουν το κυβερνητικό έργο, ωστόσο η επισήμανσή τους μπορεί να αποκαθιστά, να διορθώνει και να δίνει νέα ώθηση.

Μέσα λοιπόν από μια διεθνώς πρωτόγνωρη πορεία 18 μηνών, με πολλές αναταράξεις αλλά με τριπλή λαϊκή στήριξη –δύο βουλευτικές εκλογές κι ένα δημοψήφισμα– καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα σε μια άλλη τροχιά, που θα μας βγάλει από τα μνημόνια και την επιτροπεία, που αναστρέφει την υφεσιακή πορεία σε αναπτυξιακή κατεύθυνση. Συνεχίζουμε λοιπόν τη μάχη.

Είμαι υπερήφανος για την προσπάθεια. Ικανοποιημένος θα είμαι όταν τα θετικά αποτελέσματα περάσουν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

ΕΡ: Σας φοβίζει η δεύτερη αξιολόγηση; Στο επίκεντρο θα βρεθούν, κατά κύριο λόγο, τα εργασιακά και όχι μόνο Όχι. Η κάθε αξιολόγηση, αυτή καθ’ αυτή σαν διαδικασία, έρχεται κάθε φορά να μας υπενθυμίσει ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης. Η επόμενη αξιολόγηση μας βρίσκει πιο έμπειρους και πιο προετοιμασμένους, αλλά και πιο ισχυρούς ώστε τα ζητήματα που μπαίνουν να εξυπηρετούν πιο αποτελεσματικά το βασικό στόχο του προγράμματος που είναι η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, με τον ελληνικό λαό, τους εργαζόμενους – αυτό προσθέτουμε εμείς – όρθιους, σε θέση επανεκκίνησης της ανάπτυξης.

ΕΡ: Πόσο πιθανό είναι να τεθεί σε λειτουργία ο αυτόματος «κόφτης» δημοσιονομικής προσαρμογής; Θα άντεχε η κυβέρνηση μία τέτοια εξέλιξη;

Ο «κόφτης» είναι μια δικλείδα ασφαλείας, που ζήτησαν οι δανειστές. Δεν είναι μέσον εφαρμογής του προγράμματος. Για εμάς ο «κόφτης» δεν υπάρχει, γιατί δεν πρόκειται να προκύψει ανάγκη να μπει σε λειτουργία, αφού θα επιτευχθούν οι στόχοι.

ΕΡ: Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος; Πώς κρίνετε τη στάση της αντιπολίτευσης μπροστά στο κεφάλαιο των αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα;

Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές, που περιλαμβάνουν τον εκδημοκρατισμό του πολιτικού συστήματος και την ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας.

H αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αποτελεί μια απλή υπόθεση, καθώς πρέπει να είναι προϊόν ενός κατασταλάγματος πείρας από την έως τώρα εφαρμογή του. Ενόψει της κατάθεσης, το αμέσως επόμενο διάστημα, στον δημόσιο διάλογο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για την συνταγματική αναθεώρηση, δεν θα ήταν ορθό να διατυπώσω συγκεκριμένες προτάσεις επί του θέματος.

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί η αναθεώρηση έχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, περιγραφεί. Η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, πρέπει να θέτει τους κανόνες λειτουργίας της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή. Αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή συνταγματικής αναθεώρησης, που προβάλλει η Νέα Δημοκρατία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη θέσει σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους, που επιστέγασμά της θα είναι ο εκλογικός νόμος και η συνταγματική αναθεώρηση.

ΕΡ: Στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των «53+» κατέθεσε τροπολογία, τμήμα της οποίας απορρίφθηκε. Η παράγραφος που απαλείφθηκε, ανέφερε ότι η «συμφωνία του καλοκαιριού είναι αποτέλεσμα ενός αδίστακτου εκβιασμού και ενός πραξικοπήματος». Πόσο απέχει από την πραγματικότητα η διαπίστωση αυτή;

Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και πολλά πράγματα μπορούν να λέγονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Επίσης, είναι αντιπαραγωγικό να λέμε πολλές φορές τα ίδια πράγματα. Είναι σαν να προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας. Νομίζω κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Είναι γνωστό πως, ιδιαίτερα το 2015, στην Ελλάδα έγινε μια μεγάλη πολιτική μάχη, με οικονομικά όπλα. Με επιμονή και με συμβιβασμούς, κλείσαμε το κεφάλαιο «αποτυχία», το κεφάλαιο «αριστερή παρένθεση» και δημιουργούμε ένα σταθερό έδαφος σ’ ένα «πόλεμο» που δεν έχει κριθεί.

ΕΡ: Έχει επιτευχθεί η αντιστοίχιση του κοινωνικού με τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ;

Οι διεργασίες στο κοινωνικό και το πολιτικό γίγνεσθαι είναι συνεχείς και ακολουθούν φανερές, αλλά και μη ορατές διαδρομές. Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ οικοδόμησε τον μεγάλο πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός, με τη σειρά του, την ίδια την κυβέρνηση. Η αντιστοίχιση διαρκώς αυξομειώνεται. Το ισοζύγιο παραμένει θετικό υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια ζωντανή σχέση με τον πολιτικό ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις δυσκολίες και τις πρόσκαιρες απογοητεύσεις.

ΕΡ: Η Βρετανία επέλεξε την αποχώρησή της από την Ε.Ε. Εκτιμάτε ότι θα διαμορφωθούν συνθήκες ντόμινο; Τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει το Brexit στο ελληνικό πρόγραμμα;

Η Βρετανία, ούτως ή άλλως, είχε επιλέξει μια πορεία έξω από τη ζώνη του ευρώ. Βέβαια το Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα. Η ανησυχία μου, όμως, δεν είναι τόσο το ενδεχόμενο συνθηκών ντόμινο, που θα παρασύρουν και άλλες χώρες εκτός του ευρωενωσιακού οικοδομήματος, αλλά η εμμονή των κυρίαρχων κύκλων σε πολιτικές υφεσιακές και αντιαναπτυξιακές, που υπονομεύουν τα βάθρα του μεγάλου ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Οι όποιες επιπτώσεις του Brexit στο ελληνικό πρόγραμμα θα είναι μέρος των επιπτώσεων αυτής της αλλαγής στο σύνολο της ευρωζώνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αναπροσαρμογές και αναδιατάξεις δυνάμεων και στρατηγικών. Το βασικό είναι, απέναντι στην Ευρώπη της λιτότητας, των οικονομικών και κοινωνικών ανταγωνισμών, να αντιτάξουμε την Ευρώπη της συνεργασίας, της αλληλεγγύης, της συνανάπτυξης και βεβαίως της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ειρήνης.
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ