2016-07-18 18:21:01
Φωτογραφία για Η καρέκλα με την οποία σάρωσε τα βραβεία International Design Awards Έλληνας φοιτητής! [photos]
Ένας Έλληνας φοιτητής που κάνει περήφανη όλη την Ελλάδα, αποσπώντας μια μεγάλη νίκη και διάκριση για την χώρα μας στο εξωτερικό  

Ο Δημήτρης Σεργεντάκης είναι ο φοιτητής στο 5ο έτος της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, που διαγωνίστηκε ανάμεσα σε 1000 αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από 52 χώρες και σάρωσε με την καρέκλα που σχεδίασε.

Η αγάπη και το μεράκι του Δημήτρη Σεργεντάκη για την αρχιτεκτονική, που τον οδήγησε να φοιτά σήμερα για το 2ο πτυχίο του σε ηλικία 32 ετών, τον έφτασε στην κορυφή, αποδεικνύοντας πως τα ελληνικά πανεπιστήμια και το ελληνικό πνεύμα, η ελληνική σκέψη και εφευρετικότητα πάντα θα διακρίνονται και θα ξεχωρίζουν.

Κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Home Interior Products και τιμήθηκε με έπαινο στην κατηγορία Interior Furniture των International Design Awards.

Η δημιουργία του που κάνει τον γύρο του κόσμο ακούει στο όνομα Origami Chaise Longue. Εμπνευσμένος από την ιαπωνική τέχνη αναδίπλωσης χαρτιού, ο Δημήτρης Σεργεντάκης, σχεδίασε και κατασκεύασε την καρέκλα που του πρόσφερε την 1η θέση στα πλαίσια του μαθήματος «Παραμετρικός Σχεδιασμός 1» του διδάσκοντος Α. Βαζάκα στο Εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών.


Μεγάλη του πρόκληση ήταν να καταφέρει η καρέκλα που θα σχεδίαζε να είναι ελαφριά, σταθερή και με μεγάλη αντοχή. Βασίστηκε στη δημιουργία τριών κυρίων τριγώνων, τα οποία αντιστοιχούν το καθένα στις 3 βασικές λειτουργικές ανάγκες, όπως το κάθισμα, η πλάτη και το υποπόδιο. Εκτός από τα 3 βασικά τρίγωνα σχεδιάστηκαν κι άλλα τρίγωνα για να καλύψουν επιπλέον ανάγκες, όπως τα πλαϊνά μπράτσα και τα πίσω φτερά στήριξης.

Το υλικό από το οποίο κατασκευάστηκε αυτή η απίστευτη καρέκλα είναι σύνθετα φύλλα αλουμινίου «etalbond». Τα συγκεκριμένα φύλλα αλουμινίου επιλέχθηκαν από τον φοιτητή διότι έχουν την ιδιότητα να αναδιπλώνονται και να δουλεύονται, όπως το χαρτί στις κατασκευές origami.

Μπορείτε να δείτε την καρέκλα Origami Chaise Longue από κοντά μέχρι τις 10 Αυγούστου στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στο παλιό λιμάνι των Χανίων, στο πλαίσιο έκθεσης και εκδηλώσεων με τίτλο «Παρακαλώ καθίστε Κύριε Le Corbusier». Η έκθεση εντάσσεται στην δέσμη εκδηλώσεων «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier – XANIΑ» για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier με σκοπό να τιμηθεί ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας που καθόρισε την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και μέχρι τις μέρες μας. Επιστημονική επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η επίκουρη καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, Αμαλία Κωτσάκη.
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ