2016-07-18 21:18:09
Φωτογραφία για Στους ρυθμούς του...Προφήτη Ηλία οι Αεράκηδες
Ανηφορίζουν και φέτος, όπως κάθε χρόνο οι Αεράκηδες στον Ψηλορείτη για το ετήσιο ραντεβού τους που πραγματοποιείται την... παραμονή του Προφήτη Ηλία στις 19 του Ιούλη σε υψόμετρο 1300 μέτρων στην γεμάτη από αιωνόβιους πρίνους και ασφεντάμους πλευρά του Ψηλορείτη, όπου οι Αεράκηδες έχουν την αποστροφή τους, τον γεωγραφικό δηλ χώρο εκείνο που καταλαμβάνουν τα κοπάδια της οικογένειας. Μαζί τους ανηφορίζουν και οι συγχωριανοί τους, οι φίλοι της οικογένειας από όλη την Κρήτη και όχι μόνο.

Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο επιτυχημένη γίνεται η συνάντηση αυτή και γι αυτό, κυρίαρχο ρόλο έχει η συμμετοχή των νέων της οικογένειας που υπερβάλλουν εαυτούς για να εξυπηρετήσουν τους εκατοντάδες προσκυνητές που έρχονται να ανάψουν το κερί τους, να θαυμάσουν το τοπίο και να απολαύσουν εξαιρετική φιλοξενία που μετατρέπεται και σε γνήσιο ανωγειανό γλέντι πρωτοστατούντος του γνωστού λυράρη Νικηφόρου Αεράκη και τη συμμετοχή όλων των καλεσμένων.


Είναι γνωστό ότι στα Ανώγεια αλλά και στα χωριά γύρω από τη ρίζα του Ψηλορείτη οι μεγάλες κτηνοτροφικές οικογένειες έχουν τον δικό τους Άγιο, ο οποίος όλλως τυχαίως γιορτάζει .... Καλοκαίρι. Λογικό φαίνεται, επειδή και οι κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν με τα κοπάδια τους τον Ψηλορείτη τον Χειμώνα μιας και το χιόνι πέφτει πυκνό.

Ήδη πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η συνάντηση των Σκουλάδων στις 3 Ιούλη στον Αη Γιώργη τον εθελοντή και των Φασουλάδων στην Αγία Μαρίνα στις 17 Ιούλη. Σειρά θα πάρουν οι Ξυλούρηδες, οι Μανουράδες, οι Σκουλάδες, οι Σταυρακάκηδες, και θα κλείσουμε με τους Βρέτζηδες στις 8 του Σεπτέμβρη. Εν τω μεταξύ και ο Άγιος των ερωτευμένων Υάκινθος θα γιορτάσει με πολλές εκδηλώσεις όπως κάθε χρόνο.

Οι καλεσμένοι από τη ρίζα του Ψηλορείτη αλλά και από τη χανιώτικη μαδάρα συνηθίζεται να κρατούν ως δώρα στη χάρη του αγίου αρνιά, ρίφια, κριάρια και όμορφους «μπροσταρότραγους», τα λεγόμενα «τασιμάρια», τα οποία δένονται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εικόνα που εντυπωσιάζει τους πεδινούς. Ορισμένα από αυτά θυσιάζονται στη χάρη του Αγίου, άλλα, τα πιο όμορφα, κληρώνονται και προσθέτονται στα κοπάδια.

Πηγή ζωής και δύναμης των βοσκών είναι οι προστάτες τους άγιοι και όλα τα πανηγύρια στον Ψηλορείτη είναι επιτυχημένα γιατί οι βοσκοί έχουν ισχυρούς δεσμούς και μεγάλη αλληλεγγύη σ’ όλη την Κρήτη. Η κοινωνικότητά τους οφείλεται διαχρονικά στο γεγονός ότι η περιουσία τους είναι κινητή και αλλάζουν τόπο διαμονής τον χειμώνα (χειμαδιό) και πρέπει να έχουν παντού φίλους, συντέκνους, κουμπάρους για να προστατεύσουν την περιουσία τους καθώς και τη ζωή τους από πιθανό κίνδυνο επίθεσης, ζωοκλοπής κ.ά.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΜΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΑ ΓΙΑ... ΣΑΝΤΑΝΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΜΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΑ ΓΙΑ... ΣΑΝΤΑΝΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ