2016-07-23 15:22:45
Φωτογραφία για Πανίκος Καυκαρής: Ο χειρότερος εκτελεστής στην ιστορία της Κύπορυ - Σκότωσε πατέρα και δυο παιδιά
Η δολοφονία της 10ης Ιουλίου 1987 που πήρε στο τάφο ένα πατέρα και τα δύο ανήλικα παιδιά του Συγκλονισμένη ήταν η κυπριακή κοινωνία το 1987 με το άκουσμα της είδησης για τη δολοφονία του Πανίκου Μιχαήλ, καθώς και των δύο ανήλικων παιδιών του.

Συγκεκριμένα στις 10 Ιουλίου του 1987 ο Πανίκος Μιχαήλ 45χρονος ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Continental στη Λεμεσό, καθώς και τα δύο ανήλικα παιδιά του Χριστάκης και Μιχάλης 13 και 11 χρονών, αντίστοιχα, βρήκαν τραγικό θάνατο από βόμβα που εξερράγη στο αυτοκίνητο, ενώ βρισκόταν εν κινήσει.

Τι ανάφεραν τα δημοσιεύματα της εποχής

Οι εφημερίδες της εποχής εκείνης κατέγραψαν τον συγκλονισμό τους για την αποτρόπαια δολοφονία του Πανίκου Μιχαήλ. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινή» την επομένη της δολοφονίας το Σάββατο 11 Ιουλίου όπου αναφέρεται με κεφαλαία γράμματα «ΦΡΙΚΗ» ενώ παραθέτει τόσο φωτογραφίες από τα παιδιά του Πανίκου Μιχαήλ αλλά και αποτρόπαιες σκηνές από το έγκλημα
. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής για τα θύματα «Πρόκειται για τους Πανίκο Μιχαήλ 49 χρονών από τη Βάσα Κοιλανίου και τους γιούς του Χριστάκη και Μιχαλάκη. Ο πατέρας είναι νεκρός από την βιαιότατη έκρηξη που τον κομμάτιασε κυριολεκτικά, ο γιός του Χριστάκης πέθανε μια ώρα αργότερα και ο δεύτερος γιος του, Μιχαλάκης χαροπαλεύει στο νοσοκομείο της Λεμεσού» (σ.σ. του συντάκτη: Ο μικρός Μιχαλάκης πέθανε λίγες μέρες αργότερα».

Σάββατο 11 Ιουλίου το εξώφυλλο της επομένης του φόνου που σε συνταράζει’

Ήδη η Αστυνομία από την πρώτη στιγμή συνέλαβε τον αρχικό ύποπτο ο οποίος αναφερόταν ως «50χρονος επιχειρηματίας από τη Λεμεσό. Ο συλληφθείς είναι ιδιοκτήτης ενός μεγάλου αριθμού αστικών λεωφορείων».

Ο πρώτος ύποπτος

Η προσαγωγή του πρώτου υπόπτου για την υπόθεση του φόνου

Την επομένη οι εφημερίδες αναφέρονταν στη σύλληψη του επιχειρηματία Γιαννάκη Έλληνα για την υπόθεση φόνου. Όπως ανάφερε στο δικαστήριο ο υπαστυνόμος κ. Χαράλαμπος Ταλιαδόρος που ανάλαβε την εξέταση της υπόθεσης «Η Αστυνομία έχει βάσιμες υποψίες ότι τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν από πληρωμένο δολοφόνο ή δολοφόνους […] Ύποπτος και θύμα είχαν σοβαρές νομικές διαφορές. Το θύμα είχε παλιά καταγγείλει τον ύποπτο στην αστυνομία, για κατάχρηση ενός ποσού πέραν των 400 χιλιάδων λιρών».

Άγνωστος θεάθηκε να παρακολουθεί το σπίτι του Μιχαήλ λίγες ημέρες πριν

Κατά την διάρκεια της βραδιάς του κατακλυσμού όπως αναφέρει η εφημερίδα «Σημερινή» η γυναίκα του και η αδερφή του είδαν ύποπτο όχημα κοντά στο σπίτι. Όταν διηγήθηκαν την ιστορία στον Πανίκο Μιχαήλ αυτός τους είπε ότι «είναι της φαντασίας τους» και «Δεν είναι τίποτε». Το τραγικό αυτής της ιστορίας είναι το γεγονός ότι το ένα εκ των παιδιών του και θύμα ο Χριστάκης επέμενε και ο ίδιος για το γεγονός του ύποπτου αυτοκινήτου.

Σύλληψη αδερφών Αεροπόρων

3 ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση η Αστυνομία προχώρησε σε νέες συλλήψεις. Αυτή την φορά συνέλαβαν όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα «τ’ αδέλφια Χαράλαμπος, Μιχάλης και Άντρος Αντωνίου Αεροπόρου 25,24 και 22 χρονών αντίστοιχα οδηγοί λεωφορείων από το Κολόσσι».

Η σύλληψη Παναγιώτη Αγαπίου Καυκαρή

Το Σαββάτο 18 Ιουλίου 1987 συνελήφθη ο Παναγιώτης Καυκαρής για την υπόθεση του φονικού στην Λεμεσό. Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα «Πρόκειται για τον Πανίκο Αγαπίου Καυκαρή από το Βουνί και τώρα στο Στρόβολο, πρώην υπάλληλο του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας». Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο «Υπάρχει μαρτυρία ότι ο ύποπτος δύο μέρες πριν τη διάπραξη του εγκλήματος αγόρασε υλικά τα οποία αυτοσχεδίασε διάφορα εκρηκτικά αντικείμενα»

Ο πρώτος επίλογος της Τραγωδίας

Ο Μιχάλης ακολουθεί στον τάφο πατέρα – αδελφό. «Τα ιατρικά μηχανήματα δεν μπόρεσαν να τον κρατήσουν άλλο στη ζωή και υπέκυψε στο θάνατο λόγω των εκτεταμένων τραυμάτων που υπέστη κατά τη φονική έκρηξη που οδήγησε στον τάφο τον πατέρα του Πανίκο και τον μεγαλύτερο του αδελφό Χριστάκη». Αυτός ήταν ο επίλογος της τραγωδία (μέχρι και την καταδίκη Καυκαρή) που συντάραξε την Κύπρο.

Ομολογία Καυκαρή

Την Δευτέρα 20 Ιουλίου 1987 10 ημέρες μετά την δολοφονία ο Παναγιώτης Καυκαρής ομολογεί ότι εκείνος «τοποθέτησε τη βόμβα στο αυτοκίνητο του Πανίκου Καυκαρή έναντι χρηματικής αμοιβής». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Σημερινής» στο δικαστήριο αποκαλύφθηκε ότι ο «Καυκαρής διέπραξε το έγκλημα για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάποιου άλλου».

Η επανασύλληψη του Χαράλαμπου Έλληνα όπως αναφέρεται από τον εξεταστή της υπόθεσης υπαστυνόμο Μιχάλη Ταλιαδόρο έγινε γιατί παρόλο που «ο Καυκαρής δεν αναφέρει στην κατάθεση του ονομαστικά τον ύποπτο, δίνει στοιχεία που αφήνουν υποψίες ότι ο Γιαννάκης Έλληνας είναι ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του Πανίκου Μιχαήλ και των παιδιών του και ο χρηματοδότης του εγκλήματος». Μετά από λίγες μέρες ο κ. Έλληνας αφέθηκε ελεύθερος αφού δεν υπήρξαν οποιαδήποτε άλλα ενοχοποιητικά στοιχεία πέρα από τις οικονομικές διαφορές με το θύμα που να τον συνδέουν με τον φόνο.

Υποβασταζόμενος από αστυνομικούς εξέρχεται από το δικαστήριο ο Παναγιώτης Καυκαρής μετά την ανακοίνωση της ποινής για ισόβια. Δεξιά η Γαλάτεια Μιχαήλ

Η ανακοίνωση της απόφασης

10 Μαρτίου 1989 ανακοινώνεται η απόφαση. Δια βίου φυλάκιση. Την προηγούμενη συνταράσσουν τα λόγια που αναφέρει η χαροκαμένη μάνα και γυναίκα Γαλάτεια Μιχαήλ. Κατά την διάρκεια της συνεδρίας του Έκτακτου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας όπου αποφασίστηκε η ενοχή του 42χρονου τότε Παναγιώτη Καυκαρή η Γαλάτεια Μιχαήλ ξεσπά εναντίον του. «Κάθαρμα! Ανθρωπάκι του υπόκοσμου! Φονιά! Τα μωρά μου». Η πιο πολύκροτη δίκη στα χρονικά της κυπριακής δικαιοσύνης πήρε τέλος στις 10 Μαρτίου του 1989. Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αποφάσισε την δια βίου ποινή φυλάκισης για τον Παναγιώτη Αγαπίου Καυκαρή.

Οι προειδοποιήσεις τις οποίες δεν άκουσε ο Μιχαήλ

Η σύλληψη των αδερφών Αεροπόρων

H αποφυλάκιση Γιαννάκη Έλληνα 5 μέρες μετά το φονικό

H σύλληψη Παναγιώτη Καυκαρή

Ένθετη φωτογραφία του Παναγιώτη Καυκαρή

H τραγωδία έχει πλέον ολοκληρωθεί – Ο μικρός Μιχαλάκης ακολούθησε τον πατέρα και τον αδελφό του στο θάνατο

H ομολογία Καυκαρή και η επανασύλληψη του Έλληνα

Τα λόγια της χαροκαμένης μάνας και συζύγου που συγκλονίζουν

Ένθετη φωτογραφία του Παναγιώτη Καυκαρή

Συγκλονίζουν για ακόμα μια φορά τα λόγια της Γαλάτειας Μιχαήλ

O επίλογος: Η μητέρα της Γαλάτειας Μιχαήλ προσπαθεί να περάσει τον κλοιό των αστυνομικών που προσπαθούν να προστατεύσουν την μητέρα του Παναγιώτη Καυκαρή

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα 24 που κυκλοφόρησε στις 16/11/2014 Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ