2016-07-27 05:37:09
Φωτογραφία για Τι σχέση έχουν τα συναισθήματα της αγάπης και αυτά με το σεξ;
Αγάπη σημαίνει νοιάζομαι για το σύντροφό μου, όσο και για τον ίδιο μου τον εαυτό· είμαι έτοιμη να κάνω συμβιβασμούς για να είμαι μαζί του. Τι σχέση, όμως, μπορεί έχουν τα συναισθήματα αυτά με το σεξ;

Τα παραπάνω απεικονίζουν μια ιδανική συντροφική σχέση· υπάρχουν όμως και καταστάσεις στις οποίες κάνουμε υπομονή, βάζοντας τις προσωπικές μας επιδιώξεις σε δεύτερη μοίρα. Τι γίνεται τότε με την ψυχική επαφή ανάμεσα στο ζευγάρι και πώς επηρεάζεται το μεταξύ τους σεξουαλικό παιχνίδι; Μόνο αν οι δύο σύντροφοι μιλάνε ανοιχτά και μοιράζονται σε βάθος τα συναισθήματα και τις προσδοκίες τους μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση με διάρκεια, τόσο από σεξουαλικής όσο και από συναισθηματικής άποψης. Άλλωστε, η αγάπη είναι ένας συνδυασμός σεξουαλικής έλξης, πάθους, πόθου, αμοιβαίου θαυμασμού και ακατανίκητης επιθυμίας. Υπάρχουν, όμως, δύο είδη: κατ’ αρχάς, η παθιασμένη αγάπη –κοινώς ο έρωτας–, που συμπεριλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών συναισθημάτων, όπως η φροντίδα, ο σεξουαλικός πόθος, ο πόνος, η αγωνία, η ανακούφιση, ο αλτρουισμός και η ζήλια... Ο έρωτας υπάρχει συνήθως στην πρώτη περίοδο μιας ερωτικής σχέσης· όμως, καθώς περνάει ο καιρός, δίνει τη θέση του στη συντροφικότητα, στην οποία υπάρχουν λιγότερες συναισθηματικές εξάρσεις κι ενώ το σεξουαλικό στοιχείο παραμένει ζωντανό, εμπλουτίζεται από βαθιά συναισθηματική αφοσίωση.

Καθένας από εμάς είναι ικανός να βιώσει και τα δύο αυτά είδη αγάπης. Κάποιες φορές η αγάπη μας πηγάζει από μια φιλία, κάποιες άλλες βρίσκουμε το πρόσωπό της σε έναν καινούργιο άνθρωπο που μπαίνει στη ζωή μας, ενώ κάποιες άλλες αρκεί μόνο μία ματιά για να νιώσουμε ερωτευμένοι. Ο έρωτας είναι δικαίωμα κι ο άνθρωπος που ερωτεύεται νιώθει ικανός για τα πάντα! Για να θεωρείται, όμως, και σεξουαλικά υγιής, πρέπει να μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά του αυτά, τη χαρά και την ηδονή του, στον άνθρωπο που έχει επιλέξει. Η σεξουαλική υγεία, άλλωστε, είναι συνυφασμένη με την ψυχική και τη σωματική και προϋποθέτει ένα μυαλό και ένα σώμα που σκέφτονται, νιώθουν, εκφράζονται, διεγείρονται και, εν τέλει, φτάνουν σε κορύφωση.

Βέβαια, αυτή καθεαυτή η σεξουαλική επαφή έχει ποικίλα οφέλη για την υγεία: τα άτομα που κάνουν σεξ έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Έρευνες, επίσης, δείχνουν ότι οι άντρες που κάνουν συχνά σεξ αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους καρδιακών προβλημάτων, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, οι φερομόνες που εκκρίνονται όταν το σώμα είναι σεξουαλικά ενεργό κάνουν την προσωπική μυρωδιά του ατόμου ακόμη πιο ελκυστική για το αντίθετο φύλο. Πριν από τον οργασμό, δε, αυξάνονται οι ενδορφίνες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να απαλλάσσουν τον ανθρώπινο οργανισμό από κάθε μορφής πόνου –από έναν απλό πονοκέφαλο μέχρι τους πόνους της αρθρίτιδας και τις ημικρανίες. Στις γυναίκες, από την άλλη, το σεξ παράγει οιστρογόνα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τους πόνους της περιόδου και, παράλληλα, να κάνουν τα μαλλιά πιο λαμπερά και το δέρμα στιλπνό και απαλό. Όμως, πέρα από οτιδήποτε άλλο, το σεξ είναι μια εξαιρετική σωματική άσκηση, αφού μία παθιασμένη ερωτική πράξη «καίει» τουλάχιστον 200 θερμίδες, σχεδόν δηλαδή όσες θα έχανε κάποιος τρέχοντας 15 λεπτά στο διάδρομο του γυμναστηρίου ή παίζοντας ένα παιχνίδι σκουός. Αυτό και μόνο αρκεί για να αντιληφθούμε το πόσο μπορεί να βοηθήσει η σεξουαλική επαφή στη διατήρηση της καλής φυσικής μας κατάστασης.

Dr. Θάνος Ασκητής, Νευρολόγος - Ψυχίατρος Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ