2016-08-01 13:27:01
Φωτογραφία για Αγωνία για την Παθολογική στο Νοσοκομείο Πύργου! - Προσπάθειες για να μην καταρρεύσει
Με πολλά «ανοιχτά» μέτωπα αναμένεται να βρει ο Σεπτέμβριος το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», αφού τα προβλήματα στη Δημόσια Υγεία σε πανελλαδικό επίπεδο αντανακλώνται και στην Ηλεία.

Το Νοσοκομείο του Πύργου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του περασμένου Μαΐου, λειτουργεί με ποσοστό πληρότητας  περίπου 60% στο ιατρικό δυναμικό του, βασιζόμενο κατά κύριο λόγο στην αυταπάρνηση και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού. Οι οργανικές θέσεις είναι συνολικά 92 και στο νοσοκομείο υπηρετούν 56 γιατροί, σύμφωνα με σχετικά έγγραφα.

Μάλιστα, σε ορισμένες νευραλγικές κλινικές η εικόνα είναι αρνητική και καταβάλλονται διαρκείς προσπάθειες για τη βελτίωση της κατάστασης. Τόσο στην Παθολογική όσο και στην Καρδιολογική, οι κενές οργανικές θέσεις είναι από τρεις σε κάθε κλινική, κάτι που είχε ως συνέπεια να φτάσουν στα πρόθυρα του «λουκέτου» μέσα στο 2015.


Η αναστολή της λειτουργίας των δύο κλινικών αποτράπηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στις επίμονες και συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης του νοσοκομείου, σε συνεργασία με τη διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η ίδια εικόνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μαΐου, ισχύει και για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου από τις 7 οργανικές θέσεις είναι καλυμμένες μόλις τρεις!

Διαρκής αγώνας για τη στελέχωση της Παθολογικής

Ο βασικότερος στόχος είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, η οποία είναι η «ραχοκοκαλιά» του νοσοκομείου. Ήδη έχει προκηρυχθεί θέση μόνιμου γιατρού, για την οποία έχει καταγραφεί ισχυρό ενδιαφέρον με 11 υποψηφιότητες. Επιθυμία της διοίκησης είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε η πρόσληψη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, αναμένεται να ζητηθεί η προκήρυξη τουλάχιστον μίας ακόμα θέσης Παθολόγου, μια και στο μεσοδιάστημα αποχώρησε ακόμα ένας γιατρός (ο κ.Μπίκας για το νοσοκομείο του Ρίου) πέρα από τον συνταξιοδοτηθέντα διευθυντή κ.Οδυσσέα Ζαχαριάδη,. Επομένως είναι η επιτακτική ανάγκη η περαιτέρω ενίσχυση, δεδομένου ότι ως το τέλος Αυγούστου θα έχουν αποχωρήσει όλοι οι ειδικευόμενοι από την Κλινική.

Στην παρούσα φάση, η Παθολογική υποστηρίζεται από τρεις γιατρούς (μία μόνιμη, μία επικουρική συν έναν γιατρό που μετακινήθηκε από τη Ν.Μ. Κρεστένων), ενώ σε επίπεδο τομέα υποστηρίζεται από ενδοκρινολόγο και νεφρολόγο και τις υπόλοιπες ειδικότητες.  Παράλληλα, δύο παθολόγοι -από τα Κ.Υ. Γαστούνης και Ανδρίτσαινας- συμβάλλουν καθοριστικά στη λειτουργία της κλινικής, σε επίπεδο εφημεριών. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται συνεχώς με «μπαλώματα», για αυτό και στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία σε μόνιμη βάση.

Ο κ.Γιαννόπουλος δήλωσε ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες και  πλέον μετά και τον επίσημο διορισμό του κ.Διαμαντόπουλου στη θέση του διοικητή, οι διαδικασίες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά.

Προς ανανέωση η θητεία των επικουρικών

Στα τέλη Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται η θητεία 11 επικουρικών γιατρών στο νοσοκομείο του Πύργου και η ανανέωσή τους είναι επιτακτική ανάγκη για την αποφυγή  σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του ιδρύματος.

Ωστόσο, όπως δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιώργος Γιαννόπουλος, κατά πάσα πιθανότητα θα ανανεωθούν για ένα ακόμα έτος, κάτι που σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθεί, καθώς απομένει μόνο η τελική έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών.

Ενίσχυση με 7 νοσηλεύτριες

Ευχάριστο νέο είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με 7 νοσηλευτές-τριες από προκηρύξεις που εκκρεμούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και ίσως εντός δεκαημέρου θα έχουν έρθει. Μάλιστα, οι τρεις εξ αυτών είναι στο τελικό στάδιο της πρόσληψης, ενώ ήδη δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η πρώτη πρόσληψη.

Υπερφορτωμένος τεχνολογικός εξοπλισμός

Η αύξηση του όγκου των ασθενών στο νοσοκομείο οδήγησε μοιραία και στην πολύ συχνή χρήση των ιατρικών μηχανημάτων, με συνέπεια να υπερφορτωθούν και να εξαντλήσουν τα όριά τους πολύ ταχύτερα από ό,τι προβλεπόταν. Ο αξονικός τομογράφος είναι πλέον παρωχημένος τεχνολογικά, με συνέπεια να παρουσιάζει συχνά πυκνά βλάβες, ενώ και άλλα μηχανήματα (π.χ. ακτινολογικό) έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Η διοίκηση της 6ης ΥΠΕ έχει ενημερωθεί για την αναγκαιότητα αντικατάστασής τους, ωστόσο οι αξονικοί τομογράφοι συζητιούνται σε επίπεδο υπουργείου για αντικατάσταση σε όσα νοσοκομεία χρειάζεται πανελλαδικά, μέσα από κάποιο πρόγραμμα. Όπως τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, κ.Γιαννόπουλος, αναζητείται ο τρόπος χρηματοδότησης της αντικατάστασης, αφού η τροποποίηση του προϋπολογισμού δεν επαρκεί. Το πιθανότερο είναι να επιδιωχθεί η ένταξή τους στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αφού ούτε από το ΕΣΠΑ είναι εφικτό.

Όσον αφορά το ακτινολογικό, ο κ.Γιαννόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να εξασφαλιστεί δαπάνη αγοράς νέου μηχανήματος μέσω της τροποποίησης του προϋπολογισμού, ωστόσο είναι κάτι που θα το συζητήσει με τον νέο διοικητή.

«Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει η τροποποίηση του προϋπολογισμού. Πιστεύω ότι μπορεί να αντικατασταθεί το ακτινολογικό μέσα από αυτή τη διαδικασία. Θα δούμε το ζήτημα μαζί με τον νέο διοικητή», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μύθος η έλλειψη ενδιαφέροντος

Το στερεότυπο ότι δεν έρχονται γιατροί στο νοσοκομείο του Πύργου καταρρίπτεται, αφού σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», για τις προκηρυχθείσες θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού (Παθολόγου, Καρδιολόγου, Ψυχιάτρου) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 23 γιατροί, από 11 στις δύο πρώτες ειδικότητες.

Η κα Πετροπούλου, λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση της εκτελούσας χρέη διοικήτριας, εκδήλωσε την ευχάριστη έκπληξή της και τόνισε ότι «οι πάρα πολλές υποψηφιότητες, κάτι που δείχνει ότι με τα σωστά κίνητρα θα μπορέσουμε να στελεχώσουμε την Περιφέρεια, η οποία έχει αποδυναμωθεί. Μεγάλη ομάδα ανθρώπων θέλει να μείνει εδώ και να προσφέρει…»

Ο κ.Γιαννόπουλος υπογράμμισε ότι πρέπει να αποκτήσουν προοπτική ξανά οι νέοι γιατροί, για να σταματήσει η μετανάστευση, και πρόσθεσε ότι ύστερα από μια πενταετία «παγωμένων» προσλήψεων, σταδιακά θα προσληφθούν γιατροί και θα ενισχύσουν τη δημόσια υγεία. Παράλληλα προανήγγειλε αλλαγές στο καθεστώς των ειδικευόμενων, οι οποίες είναι υπό διαβούλευση σε κεντρικό επίπεδο.

«Ήδη έχει ξεκινήσει προεργασία για να αλλάξει το σύστημα. Το υπουργείο είναι σε διάλογο με τις επιστημονικές εταιρείες, για να διαμορφωθεί νέα διαδικασία τοποθέτησης των ειδικευόμενων, με καλύτερες προϋποθέσεις. Όμως το σημαντικότερο είναι η επαγγελματική προοπτική, αλλιώς θα συνεχίσουν να φεύγουν οι γιατροί για το εξωτερικό», σημείωσε με νόημα στην εφ. «Πατρίς» ο κ.Γιαννόπουλος.

Ν.Γκανταΐφης: «Το νοσοκομείο βρίσκεται σε κρίση»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου, Νίκος Γκανταΐφης, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι το νοσοκομείο βρίσκεται σε κρίση, καθώς έχει αποδυναμωθεί και τίθενται σε κίνδυνο κλινικές καθοριστικές για τη λειτουργία του νοσοκομείου και κατ΄επέκταση για την περίθαλψη των ασθενών.

«Κάποιες κλινικές είναι πυλώνες για το νοσοκομείο, όπως π.χ. η Παθολογική ή η Χειρουργική. Αν δεν έχουμε αναισθησιολόγους, καρδιολόγους ή δεν λειτουργεί το απεικονιστικό, τότε η λειτουργία του τίθεται εν αμφιβόλω».

Πλήρως ενημερωμένος

Ο νέος διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου, Κώστας Διαμαντόπουλος, ανέλαβε από την περασμένη Παρασκευή και επίσημα τα καθήκοντά του και είχε μια πρώτη συζήτηση με τον κ.Γιαννόπουλο στο περιθώριο της ορκωμοσίας του στην Πάτρα με θέμα τον γενικότερο σχεδιασμό της υγειονομικής περιφέρειας και την ιεράρχηση των ενεργειών που είναι απαραίτητες για να επιλυθούν τα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου. Ο ίδιος πάντως όλο αυτό το διάστημα έχει ενημερωθεί πλήρως για την εικόνα του νοσοκομείου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ