2016-08-01 15:56:07
Φωτογραφία για Λακκοτρύπης στη CT: Ενδείξεις σημαντικών κοιτασμάτων στο τεμάχιο 10
Μέχρι και δύο χρόνια αργότερα μπορεί να μετατεθεί η πρώτη παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη», καθώς όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε συνέντευξή του στην «Cyprus Times», σύμφωνα με το αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης, το χρονοδιάγραμμα για εμπορική εκμετάλλευση του κυπριακού οικοπέδου προσδιορίζεται για την περίοδο 2020 – 2020.

Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο ανάπτυξης που είχε κατατεθεί από τις εταιρείες, πριν την είσοδο της BG (τώρα Shell) στην κοινοπραξία, ο χρονικός ορίζοντας για εμπορική εκμετάλλευση του τεμαχίου προσδιοριζόταν στο 2020.

Πάντως, όπως ανέφερε ο Υπουργός, τα χρονοδιαγράμματα είναι ακόμη προς συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών και στόχος είναι όπως συντομεύσουν. Επίσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «CT», ο κ. Λακκοτρύπης τονίζει ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στις συζητήσεις για σύναψη εμπορικών συμφωνιών για εξαγωγή του αερίου του «Αφροδίτη», αποδίδοντας τις δυσκολίες στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.


Όσον αφορά τον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των κολοσσών στον τομέα της ενέργειας ως «ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης» στην Κύπρο, ενώ κάνει λόγο για «ενδείξεις» στο τεμάχιο 10 το οποίο συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον κατά το νέο γύρο. Όσον αφορά την απουσία των ρωσικών εταιρειών για ακόμη μία φορά από τους διαγωνισμούς για τις αδειοδοτήσεις, ο Υπουργός τονίζει χαρακτηριστικά ότι δεν γνωρίζουμε τους λόγους που οι εταιρείες από την χώρα απουσιάζουν όχι μόνο από τον κυπριακό διαγωνισμό, αλλά γενικότερα από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας χερσαίου τερματικού στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρει ότι η πιθανότητα αυτή συνεχίζει να είναι στο τραπέζι αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υπάρχουν περεταίρω ανακαλύψεις κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αποκαλύπτει όμως ότι στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό, το οποίο έχει ολοκληρωθεί, έχει κρατηθεί ένα μεγάλο κομμάτι γης για το ενδεχόμενο αυτό.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Συνέντευξη στον Χαράλαμπο Δημητρίου

Τι σημαίνει για το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, ότι εταιρείες σαν την Exxon ενδιαφέρονται για την Κυπριακή ΑΟΖ;

Πρέπει να πω ότι και με βάση τις συμμετοχές που είχαμε στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, είναι ξεκάθαρη η ψήφος εμπιστοσύνης τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ και τις προοπτικές της, όσο και προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι από την εμβέλεια των εταιρειών που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, η οποία συνάδει 100% με τους στόχους που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση για ποιοτική προσέλκυση εταιρειών που μπορούν να μας βοηθήσουν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γιατί απουσίασαν από τον τρίτο γύρο οι ρωσικές εταιρείες;

Δεν γνωρίζουμε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι απουσιάζουν παντελώς από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Δεν βλέπουμε τις ρωσικές εταιρείες ούτε στην ΑΟΖ του Ισραήλ, ούτε της Αιγύπτου, ούτε της Κύπρου. Αλλά δεν μπορώ να το αποδώσω σε κάτι. Δηλαδή αν είναι τεχνικοί λόγοι, ότι ενδεχομένως δεν έχουν εμπειρία σε βαθιά νερά. Μπορεί να είναι και οικονομικοί, λόγω της δύσκολης περιόδου που διέρχεται ο τομέας των υδρογονανθράκων ή και πολιτικοί.

Δηλαδή δεν επέδειξαν κανένα ενδιαφέρον οι ρωσικές εταιρείες ή επέδειξαν και στο τέλος δεν υπέβαλαν προσφορές;

Εμείς βλέπουμε το αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ενώπιόν μας οποιανδήποτε προσφορά που να εμπεριέχει ρωσικά συμφέροντα.

Από τις προσφορές, μπορούμε να πούμε χαρακτηριστικά ότι θα υπάρξει «σφαγή» για το τεμάχιο 10. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στο συγκεκριμένο τεμάχιο;

Μετά την ανακάλυψη του τεμαχίου «Ζορ», που μας έδωσε μία καινούρια προοπτική πλέον και ένα καινούριο γεωλογικό μοντέλο το οποίο θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε, φάνηκε ξεκάθαρα ότι υπήρχαν δομές οι οποίες προσομοιάζουν αυτές του «Ζορ» και είναι στην περί τον Ερατοσθένη περιοχή. Μία από αυτές φαίνεται να βρίσκεται στο τεμάχιο 10 που προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Από εκεί και πέρα η όποια πιθανή ύπαρξη υδρογονανθράκων θα κριθεί από τις γεωτρήσεις και μόνο.

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις; Βλέπουμε ότι η TOTAL που κατείχε την άδεια του 10 δεν το ανανέωσε αλλά τώρα επανέρχεται μαζί με την ENI σε κοινοπραξία.

Επαναλαμβάνω,  υπάρχουν οι ενδείξεις. Το «Ζορ», που είναι πάρα πολύ κοντά στο 10, απέδειξε την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος στην περιοχή, κι όταν λέμε πετρελαϊκό σύστημα δεν αναφερόμαστε μόνο σε υγρούς υδρογονάνθρακες αλλά γενικά σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Από τη στιγμή λοιπόν που υπάρχουν παρόμοιες δομές που γειτνιάζουν, τότε λογικό είναι οι εταιρίες να ενδιαφερθούν να εξερευνήσουν περαιτέρω αυτή την προοπτική.

Υπάρχει κάποια προτίμηση από πλευράς κυβέρνησης για το που θα δοθούν οι τρεις άδειες του τρίτου γύρου;

Η προτίμηση της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα έγγραφα του διαγωνισμού.  Δηλαδή τα έγγραφα αυτά περιγράφουν ξεκάθαρα τη βαρύτητα που θα δοθεί σε κάθε ένα από τα κριτήρια πάνω στα οποία θα κριθούν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, λαμβάνουν περισσότερες μονάδες οι εταιρείες που θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις την πρώτη περίοδο, δηλαδή στα πρώτα τρία χρόνια της αδειοδότησης από τα συνολικά επτά. Επίσης, έχουμε βελτιώσει τα συμβόλαια αναλογικού καταμερισμού με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να είναι πιο αυστηρά τα κριτήρια σε ότι αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων των εταιρειών.

Η Shell η οποία κατέχει μεγάλο ποσοστό στο οικόπεδο «Αφροδίτη», δεν υπέβαλε προσφορά στον τρίτο γύρο. Πως αξιολογείται αυτό;

Είχαμε πάμπολλες συζητήσεις με συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά δεν θέλω να μιλώ εκ μέρους τους για τους λόγους που δεν υπέβαλαν προσφορά. Γενικά θα πω είχαμε πάρα πολλές συζητήσεις με εταιρείες του τομέα και σίγουρα το νούμερο ένα που τις απασχολεί ακόμα είναι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον τομέα των υδρογονανθράκων. Κάτι που αναγκάζει πάρα πολλές εταιρείες στον τομέα να ιεραρχούν τις προτεραιότητές τους σε ότι αφορά που θα θέλουν να επενδύσουν τα επόμενα χρόνια. Είναι για αυτό τον λόγο που είναι ακόμη μεγαλύτερης σημασίας οι συμμετοχές που έχουμε στον τρίτο γύρο, μεσούσης αυτής της πραγματικά δύσκολης περιόδου όπου οι δαπάνες κόβονται αριστερά και δεξιά από τις εταιρείες.

Υπάρχει μία πρώτη αποτύπωση των προσφορών των εταιρειών;

Όχι, είναι μία δουλειά που θα αρχίσει και θα γίνει η αξιολόγηση από τη συμβουλευτική επιτροπή, αλλά ακόμη είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε.

Μπορούμε να πούμε ότι μπαίνει ξανά το κεφάλαιο τερματικό στην εξίσωση;

Όλα είναι στο τραπέζι και πάντοτε ήταν, ανάλογα με τις ποσότητες που θα ανακαλυφθούν. Το πρώτο και το πιο σημαντικό είναι αυτό, περισσότερες ανακαλύψεις. Εξού  και η κυβέρνηση προχώρησε στον τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων, για να διαθέσει και άλλα τεμάχια με σκοπό να γίνουν περαιτέρω έρευνες, γεωτρήσεις και, ευελπιστούμε, και ανακαλύψεις. Από εκεί πέρα, αν υπάρχουν ανακαλύψεις, θα κριθεί και ο βέλτιστος τρόπος εκμετάλλευσής τους, περιλαμβανομένου και του χερσαίου τερματικού για το οποίο έχουμε κρατήσει ένα μεγάλο κομμάτι γης στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό. Άλλωστε, το ρυθμιστικό πλαίσιο του ενεργειακού κέντρου έχει ολοκληρωθεί ακριβώς για αυτή την προοπτική.

Σε ότι αφορά το οικόπεδο Αφροδίτη, παρατηρούμε καθυστέρηση σε σχέση με το σχέδιο ανάπτυξης. Που δεν τα βρίσκουμε με τους εταίρους στο τεμάχιο αυτή τη στιγμή;

Σε ότι αφορά το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, μην ξεχνάτε ότι μεσολάβησε η είσοδος της BG, και τώρα Shell, στην κοινοπραξία και η οποία έπρεπε να παραθέσει και τα δικά της σχόλια επί του σχεδίου. Από εκεί και πέρα το πλέον σημαντικό είναι να έχουμε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την πώληση του φυσικού αερίου. Μία διαπραγμάτευση που γίνεται μεταξύ των εταιρειών και που την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσωπεί η Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Αυτή τη στιγμή που βρισκόμαστε; Είναι από πέρσι που γνωρίζουμε ότι οι συζητήσεις ήταν σε προχωρημένο επίπεδο με κάποιες εταιρείες.

Υπάρχουν, απ’ ότι ενημερώνομαι και από τον εκπρόσωπό μας στην κοινοπραξία, αντικειμενικές δυσκολίες που οφείλονται κατά κύριο λόγο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τις τιμές του φυσικού αερίου. Χρειάζονται κάποιες συγκεκριμένες τιμές για να μπορείς να έχεις ένα βιώσιμο έργο.

Δηλαδή όπως βλέπουμε τα πράγματα, μπορούμε να πούμε ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του τεμαχίου και τις εξαγωγές;

Προσπαθούμε και οι συζητήσεις γίνονται σε όλα τα επίπεδα, τόσο  σε ότι αφορά την κυβέρνηση μαζί με την κοινοπραξία για το σχέδιο ανάπτυξης όσο και σε ότι αφορά τις εταιρείες μεταξύ τους. Είναι συνεχείς οι συζητήσεις με στόχο την κατάληξη το συντομότερο δυνατόν.

Ποιος είναι ο εφικτός στόχος αυτή τη στιγμή για εξαγωγές από το οικόπεδο «Αφροδίτη»;

Όπως παρουσιάζεται ο στόχος στο αναθεωρημένο σχέδιο ανάπτυξης, κάνει λόγο για πρώτη παραγωγή μεταξύ 2020 και 2022. Όπως έχω πει υπάρχουν πάρα πολλοί παράμετροι που θα προσμετρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πιο σημαντικός θεωρώ είναι να υπάρχει αγορά για το φυσικό αέριο, δηλαδή να υπάρχει πώληση από πλευράς μας.

Είχαμε άλλες μεγάλες αναθεωρήσεις στο σχέδιο ανάπτυξης με την είσοδο της BG;

Ας μην μπούμε στις λεπτομέρειες, τα υπόλοιπα είναι ουσιαστικά τεχνικής φύσεως, πέραν του πολιτικού το οποίο αναφερθήκαμε. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα τεχνικά, τα οποία επεξεργαζόμαστε και, όπως σας λέω, οι συζητήσεις είναι συνεχείς. Είναι δύσκολο να αναφερθείς σε ημερομηνία κατάληξης αφού αυτή εξαρτάται από άλλα πράγματα που πρέπει να προχωρήσουν. Πρόοδος στην πώληση του φυσικού αερίου για παράδειγμα.

Αν όλα πάνε καλά δηλαδή, το νωρίτερο για εκμετάλλευση του «Αφροδίτη» θα είναι μεταξύ 2020 και 2022.

Η πρώτη παραγωγή ναι. Αυτό περιγράφεται στο σχέδιο ανάπτυξης και αυτό βλέπουν οι εταιρείες. Για παράδειγμα, ένα θέμα που είναι προς συζήτηση είναι τα χρονοδιαγράμματα, αν μπορούν δηλαδή να συντομεύσουν.

Η δική μας θέση είναι να συντομεύσουν δηλαδή;

Ναι, βέβαια. Ψάχνουμε τρόπους για να συντομεύσουν.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ