2016-08-03 01:35:17
Φωτογραφία για Τι απαντά ο Μπέζας στον Πολάκη
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com.gr

Στραμμένα διαρκώς πάνω του έχει – θέλοντας και μη – με τις δηλώσεις που κάνει, τα φώτα της δημοσιότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Αυτή τη φορά, οι αντιδράσεις αφορούν τις εκτιμήσεις του Π. Πολάκη σχετικά με την αιτία καθυστέρησης και σπασίματος διαγωνισμού του ΕΚΑΒ του 2007 για την προμήθεια ασθενοφόρων (εδώ), ο οποίος και ολοκληρώνεται σταδιακά κατά το ένα μέρος. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, αιτία της καθυστέρησης ήταν οι διαφωνίες για τη μίζα. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι ο διαγωνισμός έσπασε στα δύο καθώς υπήρχε αδικαιολόγητη υπερκοστολόγηση για ένα μεγάλο μέρος της παραγγελίας.

«Η κυβέρνηση έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τα εγκαίνια παρωδία, στο Νοσοκομείο της Σαντορίνης, στο αεροδρόμιο της Πάρου και στα ασθενοφόρα των Περιφερειών, και προσπαθεί να αντεπιτεθεί επικοινωνιακά με τις «ατάκες» του περιβόητου κ. Πολάκη για μίζες και άλλα παρόμοια. Πρόκειται για ένα παραλήρημα λαϊκισμού του χειρότερου είδους και για πολιτικό τυχοδιωκτισμό» σχολιάζει ο τέως Υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα.


«Όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν αυτά που έγιναν στο παρελθόν, αλλά για να καλύψουν την ανεπάρκειά τους επιρρίπτουν τις ευθύνες σ’ εμάς τους προηγούμενους, ισχυριζόμενοι ότι διαλύσαμε το κοινωνικό κράτος. Παράλληλα, προσπαθούν να προκαλέσουν εντυπώσεις με αστήρικτες και αβάσιμες καταγγελίες» προσθέτει.

Στη διάρκεια θητείας του κου Μπέζα επιχειρήθηκε να διενεργηθεί για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την προμήθεια συνολικά 167 νέων ασθενοφόρων και 19 κινητών μονάδων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013 (13,5 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με τον ίδιο, το «σπάσιμο» του διαγωνισμού σε δύο ομάδες ασθενοφόρων έγινε με βάση αποφάσεις του Δικαστηρίου και όχι για τις μίζες.

«Στις 26/3/2014, μετά από προσφυγές των εταιρειών που συμμετείχαν, εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που καθόριζαν ότι στους διαγωνισμούς κάποιων Περιφερειών δικαιούνται να συμμετέχουν ορισμένες εταιρείες και στους διαγωνισμούς άλλων Περιφερειών της χώρας δικαιούνται να συμμετέχουν άλλες εταιρείες. Το τότε ΔΣ του ΕΚΑΒ με απόφασή του στις 31/3/2014, έκανε, όπως όφειλε, αποδεκτό το διατακτικό των συγκεκριμένων αποφάσεων και συμμορφώθηκε σπάζοντας τον διαγωνισμό».

Ο τέως Υφυπουργός Υγείας δεν άφησε αναπάντητη ούτε την αναφορά του Π. Πολάκη σχετικά με την επίτευξη χαμηλότερης τιμής για την προμήθεια των 90 πρώτων ασθενοφόρων, την οποία ο αναπλ. Υπουργός απέδωσε σε παρέμβαση της Κυβέρνησής του.

«Δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, η τιμή δηλαδή ανά ασθενοφόρο το 2004 και η αντίστοιχη τιμή σήμερα. Δεν υπερασπίζομαι τους χειρισμούς που ακολουθήθηκαν τότε για την προμήθεια των ασθενοφόρων γιατί δεν τους γνωρίζω, πολύ περισσότερο που έγιναν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Διαφορετικές όμως ήταν οι συνθήκες της οικονομίας και οι τιμές των οχημάτων τότε και διαφορετικές σήμερα. Το κυριότερο όμως και εδώ ψεύδεται ο κ. Πολάκης, είναι ότι η τιμή των 48.650 ευρώ ανά ασθενοφόρο, με την οποία έγινε η προμήθεια των 90 ασθενοφόρων μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου, κατοχυρώθηκε την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης με την από 31/10/2014 απόφαση του τότε ΔΣ του ΕΚΑΒ. Στις 31/10/2014 το τότε ΔΣ άνοιξε τις οικονομικές προσφορές και ενέκρινε τη συγκεκριμένη τιμή ανά ασθενοφόρο. Ποια χαμηλή τιμή λοιπόν πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η τιμή αυτή εγκρίθηκε από το ΔΣ του ΕΚΑΒ πριν τις εκλογές του 2015;».

Αναφερόμενος, επίσης, στις 187 προσλήψεις διασωστών για τις οποίες έκανε λόγο ο κος Πολάκης, ο τέως Υφυπ. Υγείας τόνισε ότι και αυτές έγιναν χάρη σε διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση της ΝΔας από το 2014. «Η κυβέρνηση κάθε μέρα εξαγγέλλει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η μόνη προκήρυξη που τρέχει είναι οι 950 θέσεις της δικής μας κυβέρνησης» συμπληρώνει.

Στάχτη στα μάτια για να κρύψουν τα πραγματικά προβλήματα της υγείας

Κατά τον κο Μπέζα όσα διαδραματίζονται στην Υγεία τους τελευταίους μήνες είναι πρωτοφανή: δωρεές υλικών από ασθενείς στα νοσοκομεία, εκτίναξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων στα ύψη, απλήρωτοι πάροχοι υγείας προσφεύγουν στα Δικαστήρια, τμήματα δημόσιων νοσοκομείων κλείνουν για πρώτη φορά, η ΠΦΥ βρίσκεται εγκαταλελειμμένη στην τύχη της, πολλά νοσοκομεία ακόμη δεν έχουν Διοικήσεις, κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω κακών χειρισμών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ.ο.κ.

«Οι επικοινωνιακές ρουκέτες του κ. Πολάκη για μίζες κλπ, είναι στάχτη στα μάτια των πολιτών με στόχο να αποκρύψουν τα πραγματικά προβλήματα στην υγεία»υπογραμμίζει ο τέως υφυπ. Υγείας, ο οποίος απευθύνει δύο «καυτά» ερωτήματα για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ.

Γιατί η κυβέρνηση ενώ προχώρησε την υλοποίηση του συγκεκριμένου τμήματος του διαγωνισμού, (την προμήθεια των 90 ασθενοφόρων), ακύρωσε το άλλο τμήμα του διαγωνισμού που αφορούσε στην προμήθεια των υπόλοιπων 77 ασθενοφόρων και των 19 κινητών μονάδων, που θα κάλυπταν τις ανάγκες σε κρίσιμες Περιφέρειες της χώρας όπως στην Αττική, τη Θεσσαλία και την Κεντρική Μακεδονία; Όπως υποστηρίζει, καθημερινά από τις 6πμ μέχρι τις 12μμ στην Αττική βγαίνουν περίπου 50 ασθενοφόρα, όταν επί διακυβέρνησης ΝΔας η Αττική καλύπτονταν με 72 ασθενοφόρα ημερησίως.

Έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την προμήθεια ασθενοφόρων γι’ αυτές τις Περιφέρειες από το νέο ΕΣΠΑ; Σύμφωνα με τον κο Μπέζα η παλιά χρηματοδότηση έχει χαθεί, αφού το έργο δεν υλοποιήθηκε. Επομένως προκύπτουν ευθύνες και για πιθανή απώλεια πολύτιμων δημόσιων πόρων.

Ο τέως υφυπ. Υγείας στηλιτεύει, τέλος, τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος στους οδηγούς ασθενοφόρων – ΕΚΑΒ και Κέντρων Υγείας – κατηγορώντας την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν ολοκλήρωσε τη μεταρρύθμιση την οποία είχε ξεκινήσει η ΝΔ για την ενοποίηση όλων των ασθενοφόρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας κάτω από τον συντονισμό και τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και την υπαγωγή τους στο ΕΚΑΒ.

«Στο ΕΣΥ υπήρχαν, πριν τη δική μας μεταρρύθμιση, τριών ειδών ασθενοφόρα. Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων και τα ασθενοφόρα της ΠΦΥ δηλαδή των Κέντρων Υγείας. Τρία διαφορετικά συστήματα ασθενοφόρων με τους δικούς του, κάθε σύστημα, οδηγούς και με διαφορετικά εργασιακά και επιχειρησιακά καθεστώτα. Μόνοι οι οδηγοί του ΕΚΑΒ είναι διασώστες, παρέχοντας προνοσοκομειακή περίθαλψη.

Ξεκινήσαμε με την ένταξη των οδηγών των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ, αφού τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καμιά απολύτως απόλυση. Οι οδηγοί αυτοί πέρασαν από ταχύρρυθμη εκπαίδευση ώστε ν’ αποκτήσουν τα προσόντα του διασώστη και εντάχτηκαν πλήρως στα πληρώματα του ΕΚΑΒ.Δεν εντάξαμε τότε τους οδηγούς των Κέντρων Υγείας γιατί δεν μπορούσαν να μπουν όλοι ταυτόχρονα σε διαθεσιμότητα. Κάποιοι έπρεπε, εκείνο το διάστημα, να κινούν τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Στη συνέχεια, με δική μου υπουργική απόφαση σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας (Λακωνία, Κεφαλονιά, Θράκη κλπ) εφαρμόσαμε πιλοτικό πρόγραμμα για 5 μήνες εντάσσοντας και τους αντίστοιχους οδηγούς των τοπικών Κέντρων Υγείας στη Διοίκηση του ΕΚΑΒ. Στόχος ήταν να εξαχθούν συμπεράσματα και να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης με την πλήρη ένταξη και των οδηγών των Κέντρων Υγείας στο ΕΚΑΒ.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δυστυχώς εγκατέλειψε και αυτή την μεταρρύθμιση και έχει αφήσει τους οδηγούς των Κέντρων Υγείας κυριολεκτικά στον αέρα!».
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ