2016-08-03 01:45:58
Φωτογραφία για ΠΟΕΔΗΝ: Νέο μοντέλο προσλήψεων, από την πίσω πόρτα
Posted By: Ιοκάστη Αλειφεροπούλου Virus.com.gr

Δριμεία κριτική για τους χειρισμούς της σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις στο χώρο της Υγείας με αιχμή την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων έργου, δέχεται η Αριστοτέλους από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Οι συμβάσεις αυτές σε υπηρεσίες όπως η φύλαξη και η καθαριότητα στο ΕΣΥ, αποτελεί ξεκάθαρα Κυβερνητική επιλογή. Οι αρμόδιοι υπουργοί τις παρουσιάζουν μάλιστα ως σωτηρίες για τους εργαζόμενους από τα «δεσμά» των εργολάβων. Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννακό, η μετάβαση από το ένα καθεστώς στο άλλο ισοδυναμεί με μετάβαση από τη Σκύλα στη Χάρυβδη. «Η εκδίωξη των εργολάβων και η σύναψη ατομικών συμβάσεων μίσθωσης έργου γίνεται κατ’ απόλυτη συμφωνία με το κουαρτέτο, αφενός επειδή μειώνει το κόστος κι αφετέρου επειδή επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα στους πρώην εργολαβικούς εργαζόμενους που συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, χωρίς εργασιακά δικαιώματα»αναφέρει σχετικά.


Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, οι εργαζόμενοι που συνάπτουν ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου δεν δικαιούνται κανονική άδεια αλλά ούτε και αναρρωτική (σε περίπτωση απουσίας τους φέρνουν τον αντικαταστάτη και τον πληρώνουν οι ίδιοι!!!). Ταυτόχρονα, η εργασία τους δεν αναγνωρίζεται ως Βαριά και Ανθυγιεινή με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται του σχετικού επιδόματος, αλλά ούτε και ενσήμων ΙΚΑ αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται με μερική απασχόληση και με σπαστά ωράρια (πρωί – απόγευμα – νύκτα). Όσο δε για την αμοιβή τους, οι 5ωροι δικαιούνται μηνιαίο μισθό 380 ευρώ, ενώ οι περισσότεροι εκ αυτών συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι για 5 και πλέον μήνες λόγω υστέρησης πόρων των νοσοκομείων.

«Πρώτα είχαμε τους εργολάβους που έπιναν το αίμα στους εργαζόμενους, έπαιρναν εργολαβίες από τα Νοσοκομεία με υψηλότατο κόστος, προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες προσφέροντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα και τώρα έχουμε το Δημόσιο να πίνει το αίμα των πρώην εργολαβικών εργαζόμενων» τονίζει ο κος Γιαννακός.

Η Κυβέρνηση βάζει τρικλοποδιές στον εαυτό της

Σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίζονται στο «φόντο» των συλλήψεων στο ΓΝ Τρικάλων, ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά πως τα εμπόδια στην εκδίωξη των εργολάβων δεν τα βάζουν οι Δικαστές αλλά η ίδια η Κυβέρνηση η οποία βάζει τρικλοποδιές η ίδια στην εαυτό της. Όπως εξηγεί ο Ν. 4368/2016 άρ. 97 που ψήφισε καθορίζει την προαιρετικότητα και όχι την υποχρεωτικότητα στις Διοικήσεις των φορέων του Υπουργείου Υγείας να εκδιώξουν τους εργολάβους.

«Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προσπαθεί να επιλύσει εργασιακά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων με εγκυκλίους. Οι εγκύκλιοι όμως δεν ανατρέπουν τους Νόμους. Γι’ αυτό δεν τις λαμβάνουν υπ’ όψιν οι Δικαστές. Δεν τις λαμβάνει υπ’ όψιν ούτε το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι Υπηρεσίες Επιτροπών του Ελεγκτικού Συνεδρίου επιστρέφουν αθεώρητα Εντάλματα πληρωμής των εν λόγω εργαζομένων, επειδή δεν δέχονται τις εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, αλλά όσα προβλέπουν οι Νόμοι. Είναι και αυτοί δικαστές. Ευνοούν και οι εν λόγω δικαστές την διαφθορά ή βάζουν εμπόδια στην πολιτική της κυβέρνησης; Μην τρελαθούμε!» επισημαίνει σχετικά.

Επιδιώκουν την προώθηση νέου μοντέλου απασχόλησης στο Δημόσιο

Κατά την ΠΟΕΔΗΝ τα προαναφερόμενα δεν συμβαίνουν τυχαία, αλλά σε συμφωνία με τους δανειστές, αφού οι ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου αφενός έχουν μικρό κόστος αφετέρου δεν έρχονται σε κόντρα με τους μνημονιακούς περιορισμούς για τις μόνιμες προσλήψεις.

«Τα προβλήματα θα επιλυθούν (ανεξαρτήτως βούλησης ή όχι των δικαστών) με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, για υποχρεωτική εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη των εργολαβικών εργαζόμενων με συμβάσεις εργασίας (αορίστου χρόνου)» σημειώνει ο Μ. Γιαννακός. «Η σύναψη ατομικών συμβάσεων έργου γίνεται κατ’ απόλυτη συμφωνία με τους δανειστές καθ’ ότι μειώνεται το κόστος και επιδιώκεται η προώθηση νέου μοντέλου απασχόλησης στο Δημόσιο» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο το μοντέλο αυτό επιχειρείται να περάσει από την πίσω πόρτα τόσο στο ΕΣΥ όσο και στο ΕΚΑΒ. Ο τρόπος πρόσληψης 850 επαγγελματιών υγείας και άλλων εργαζομένων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ στο όνομα των έκτακτων υγειονομικών αναγκών που προκάλεσε η προσφυγική κρίση, είναι χαρακτηριστικός για τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ. «Θα προσλαμβάνει το ΚΕΕΛΠΝΟ εργαζόμενους με ατομικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, με μισθούς πείνας και χωρίς εργασιακά δικαιώματα και θα τους διαθέτει στις Μονάδες του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ. Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ, με αξιολόγηση όπως λέει ο διαγωνισμός των τυπικών προσόντων και των κοινωνικών κριτηρίων. Πάνω από όλα τα ρουσφέτια!»σχολιάζει o Μ. Γιαννακός.

«Να πάψουν οι Υπουργοί της Υγείας να ρίχνουν τη μπάλα στην εξέδρα και να ζητήσουν συγνώμη από τον ελληνικό λαό, γιατί είναι κοντά να κερδίσουν το χρυσό μετάλλιο της Διάλυσης του ΕΣΥ» καταλήγει.

Tags:Ατομικές ΣυμβάσειςΕργολάβοιΚαθαριότηταΚΕΕΛΠΝΟΠΟΕΔΗΝ

Share1

Tweet0

Share0

Share1
Share0
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ