2016-08-03 11:55:55
Φωτογραφία για O EOΠΥΥ…. μας θέλει μάγους
"Oι γιατροί δεν είναι μάγοι… είναι επιστήμονες και η διάγνωση απαιτεί συγκεκριμένη διαδικασία για να προσδιοριστεί. Ο ΕΟΠΥΥ, όμως μας αντιμετωπίζει ως μάγους και όχι ως γιατρούς" υποστηρίζει στο Ιatronet, ο Παιδίατρος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κ. Νταλούκας.

Γράφει: Καραγιαννοπούλου Δέσποινα IATRONET

Συγκεκριμένα μας είπε: Όταν συνταγογραφούμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φάρμακα ή δίνουμε παραπεμπτικό για εξετάσεις ασθενούς συμβαίνει το εξής παράλογο. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις και προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή το παραπεμπτικό για εξετάσεις ασθενούς πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να συμπληρώσουμε ένα πεδίο που έχει την ονομασία ICD-10 και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η κωδικοποιημένη ονομασία της νόσου από την οποία πάσχει ο ασθενής και για την οποία συνταγογραφούμε φάρμακα ή εξετάσεις. Δηλαδή η διάγνωση.


Μέχρις εδώ όλα καλά. "Προσέξτε τώρα το οξύμωρο της κατάστασης αυτής" συνεχίζει ο ίδιος. "Τις εξετάσεις συνήθως τις γράφουμε για να καταλήξουμε σε μια διάγνωση που έχουμε στο μυαλό μας μετά από την κλινική εξέταση του ασθενούς. Επομένως δεν έχουμε ακόμα καταλήξει σε διάγνωση, αλλά σε κάποια πιθανή/ές διαγνώσεις που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε με τις εξετάσεις που συνταγογραφούμε ή δίνοντας κάποια φάρμακα".

Στο παραπεμπτικό, όμως, υποστηρίζει έχουμε ήδη βάλει διάγνωση η οποία πολλές φορές μετά τις εξετάσεις μπορεί να αλλάξει. Αν ο ΕΟΠΥΥ μέσω του πεδίου αυτού, ισχυρίζεται ο κ. Κ. Νταλούκας κρατάει στατιστικά στοιχεία για την συχνότητα της νόσου στον Ελληνικό πληθυσμό, τότε το μόνο βέβαιο είναι ότι σε μεγάλο ποσοστό το αποτέλεσμα αυτό είναι λάθος και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Από την άλλη, συμπληρώνει εμείς ως γιατροί μη έχοντας κάπου αναφέρει τον όρο "πιθανή διάγνωση" έχουμε διαπράξει το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης συμπληρώνοντας το πεδίο «διάγνωση» για τις περιπτώσεις εκείνες που τελικά η διάγνωσή μας θα μεταβληθεί. "Αφήνω κατά μέρος ότι μπορεί αν κάτι δεν πάει καλά να κατηγορηθούμε και να μας αποδοθούν ευθύνες για την "λανθασμένη" αυτή διάγνωση." 

Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει σε κανένα ιατρικό έντυπο εισιτηρίου νοσοκομείου δεν θα βρούμε τον όρο "διάγνωση" αλλά τον όρο "αιτία εισόδου" και μόνο στο εξιτήριο θα αναγράφετε η λέξη "διάγνωση".

Εν κατακλείδι, ολοκληρώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, θεωρούμε ότι το θέμα είναι ουσίας και ιατρικής ευθύνης και έχουμε ζητήσει συνάντηση μέσα στον Σεπτέμβριο με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ για να του το θέσουμε και να ζητήσουμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση να αναφέρεται και ο όρος "πιθανή διάγνωση" και ο γιατρός να συμπληρώνει ότι νομίζει ο ίδιος κατά την κρίση του.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ