2016-08-03 15:46:09
Φωτογραφία για Ο Πρόεδρος του ΕλληνοΒουλγαρικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος χαιρετίζει το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας
Οι άριστες διακρατικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας επιβεβαιώθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, μετά και το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Βουλγαρίας, με την επίσκεψη στη Σόφια της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος του ΕλληνοΒουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δρ. Ν. Χρήστος Καζαντζής χαιρετίζει την πολύ σημαντική και εποικοδομητική επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, καθώς και τη συνεδρίασης του 3ου κοινού ανώτατου υπουργικού συμβουλίου Ελλήνων και Βούλγαρων υπουργών.

Ο κ. Χρ. Καζαντζής συντάσσεται με τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού και συγχαίρει την κυβέρνηση για την πολύ σημαντική δουλεία που γίνεται σε κυβερνητικό επίπεδο, για την προώθηση των Ελληνοβουλγαρικών συμφερόντων σε όλα τα επίπεδα, με κύριο σημείο αναφοράς την Ενέργεια, τον Τουρισμό, την Οικονομία, τις Μεταφορές, τις Υποδομές, την Άμυνα, την Παιδεία και τον Πολιτισμό.


Ενσωματωμένη εικόνα 2

«Μια νέα πνοή συνεργασίας ξεκινά. Επιτέλους υπάρχει μια σοβαρή κυβέρνηση που έδωσε την σημασία που αξίζει στις Ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Πιστεύω ακράδαντα ό,τι τόσο οι δύο Πρωθυπουργοί, όσο και υπουργοί των δύο κυβερνήσεων, είναι πλέον έτοιμοι όσο ποτέ να συνδράμουν στην ανάδειξη και ανάπτυξη των Ελληνοβουλγαρικών σχέσεων και της πραγματικής συνεργασίας, η οποία ιστορικά είναι από τις παλαιότερες και στενότερες συνεργασίες της Ελλάδος με έναν πραγματικό εταίρο και φίλο, όπως είναι η Βουλγαρία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΕλληνοΒουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμετηρίου Βορείου Ελλάδος και πρόσθεσε: «Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπογραμμίσω και το έντονο ενδιαφέρον της Βουλγαρικής κυβέρνησης, καθότι ο Πρωθυπουργός κ. Μπορίσοφ ως ένας πραγματικός φίλος της Ελλάδας, έχει προσεγγίσει, έχει σταθεί και έχει σκύψει με μεγάλο ενδιαφέρον και με προσωπική επίβλεψη στην επίλυση των κοινών προβλημάτων, αλλά και στην ανάπτυξη και προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την Ελληνική πλευρά και τη συνεργασία των δύο οικονομιών, ειδικά σε θέματα διεθνούς εμπορίου και συναλλαγών».

Ενσωματωμένη εικόνα 3

Στις κοινές δηλώσεις τους ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του, κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τόνισαν τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνες σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και τη δυνατότητά τους να αποτελέσουν πρότυπο εποικοδομητικής συνεργασίας, επισημαίνοντας τη συνεργασία τους για την εμπέδωση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης της περιοχής και της ευημερίας των λαών.

Αξίζει να αναφέρουμε τις πολύ σημαντικές διμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν, στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, των υποδομών και των μεταφορών, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν:

Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου ΑΣΣ Ελλάδας - Βουλγαρίας, η οποία αποτυπώνει την πρόθεση των δύο χωρών να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διμερές, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και μέσω τριμερών σχημάτων συνεργασίας

Κοινή Διακήρυξη για Ενεργειακή Συνεργασία, Εκτελεστικό Πρόγραμμα Μορφωτικής και Πολιτιστικής Συνεργασίας για την Περίοδο 2016-2018 (Παιδεία - Επιστήμη - Πολιτισμός)

Κοινό Πρόγραμμα Δράσης στον τομέα του Τουρισμού για την περίοδο 2016-2018.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να αναζητηθούν νέα πεδία εμπορικών συναλλαγών στους τομείς των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, αποδίδοντας ιδιαίτερη προσοχή στην προστασία ονομασιών προέλευσης.

Ενδεικτικό της εξειδίκευσης των συμφωνιών και της συνεργασίας των δύο χωρών είναι το γεγονός ότι κατά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν Τσίπρας και Μπορίσοφ εκλήθησαν ο Χρ. Σπίρτζης και ο Βούλγαρος ομόλογός του, προκειμένου να υπάρξει στενότερη συνεργασία σε σειρά θεμάτων, σημαντικότερο εκ των οποίων είναι το πώς θα επεκταθεί η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη - Μπουργκάς.

Ενσωματωμένη εικόνα 4

Την ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία αποτελούσαν, εκτός του Έλληνα Πρωθυπουργού, οι: Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Νίκος Κοτζιάς, Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χρήστος Σπίρτζης, Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μουζάλας, Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Τόσκας, Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, και Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και από Βουλγαρικής πλευράς, η κα Rumiana Bachvarova, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδια για την Πολιτική Συνασπισμού και τη Δημόσια Διοίκηση και Υπουργός Εσωτερικών, η κα Meglena Kuneva, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδια για τον Συντονισμό των Ευρωπαϊκών Πολιτικών και τα Θεσμικά Ζητήματα και Υπουργός Εκπαίδευσης και Επιστημών, ο κ. Tomislav Donchev, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, αρμόδιος για τα Κονδύλια της ΕΕ και τις Οικονομικές Πολιτικές, ο κ. Daniel Mitov, Υπουργός Εξωτερικών, η κα Zornitsa Roussinova, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, ο κ. Nikolay Nenchev, Υπουργός Άμυνας, ο κ. Peter Moskov, Υπουργός Υγείας, ο κ. Vezhdi Rashidov, Υπουργός Πολιτισμού, η κα Ivelina Vassileva, Υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων, η κα Desislava Taneva, Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, ο κ. Ivaylo Moskovski, Υπουργός Μεταφορών, Τεχνολογίας των Πληροφοριών και Επικοινωνιών, ο κ. Bojidar Loukarsky, Υπουργός Οικονομίας, η κα Temenuzhka Petkova, Υπουργός Ενέργειας, η κα Nikolina Angelkova, Υπουργός Τουρισμού, ο κ. Krasen Kralev, Υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού, ο κ. Valentin Poriazov, Υφυπουργός Εξωτερικών, η κα Denitsa Nikolova, Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημόσιων Έργων.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ