2016-08-05 02:28:07
Φωτογραφία για Η τραπεζική κρίση στην ΕΕ είναι κρίση φερεγγυότητας και στην Ελλάδα βιωσιμότητας
Τα stress tests προσπάθησαν να καλύψουν ή συγκαλύψουν το πρόβλημα αλλά στην ουσία ανέδειξαν το πρόβλημα που δεν ξέσπασε με τα stress tests αλλά προϋπήρχε καθώς υπέβοσκε.

H τραπεζική κρίση στην Ευρώπη είναι κρίση φερεγγυότητας καθώς τα stress tests ανέδειξαν έστω και κεκαλυμμένα τις αδυναμίες ορισμένων τραπεζών.

Τα stress tests όμως με τις εικονικές ζημίες των 269 δισεκ. ευρώ δεν κατάφεραν να αποκαταστήσουν την «εμπιστοσύνη» και οι επενδυτές με την στάση τους, πουλώντας αδιάκριτα μετοχές τραπεζών αμφισβήτησαν την αξιοπιστία των stress tests.

Η ΕΚΤ μέσω του δείγματος των 53 τραπεζών «ξεχώρισε» 11 ως μερικώς κεφαλαιακά ανεπαρκείς τράπεζες – πλην της Ιταλικής Monte Dei Paschi όπου εμφανίστηκε με αρνητικά ίδια κεφάλαια – και οι τράπεζες αυτές έπεσαν ως βορά στην μήνιν των επενδυτών.

Η ΕΚΤ με βάση το αποτέλεσμα των stress tests έδειξε ότι με 20-30 δισεκ. νέα κεφάλαια καλύπτονται οι κεφαλαιακές ανάγκες, όταν η Deutsche bank είχε υποστηρίξει ότι οι τράπεζες στην Ευρώπη χρειάζονται 150 δισεκ.


Η περίπτωση της ιταλικής τράπεζας Unicredit είναι πολύ χαρακτηριστική εμφανιζόταν ότι δεν χρειάζεται ΑΜΚ αλλά οι φήμες οργιάζουν ότι θα χρειαστεί 8 δισεκ. ευρώ.

Τα stress tests προσπάθησαν να καλύψουν ή συγκαλύψουν το πρόβλημα αλλά στην ουσία ανέδειξαν το πρόβλημα που δεν ξέσπασε με τα stress tests αλλά προϋπήρχε καθώς υπέβοσκε.

Κατά καιρούς πολλοί διεθνείς οίκοι έχουν προβεί σε διάφορες αξιολογήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ευρωπαϊκών τραπεζών με την Credit Suisse π.χ. να προβλέπει ότι θα χρειαστούν 34 δισεκ. μόνο οι Ιταλικές τράπεζες αλλά αυτό δεν διαπιστώθηκε από τα stress tests.

H ΕΚΤ δεν προσέφερε θετικές υπηρεσίες στο ευρωπαϊκό banking  με τα stress tests που απεδείχθησαν φιάσκο ή τουλάχιστον συσκότισαν αντί να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Στην Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα φερεγγυότητας, κάποιες τράπεζες χρειάζονται κεφάλαια και όσο και αν τα stress tests προσπάθησαν να συγκαλύψουν το πρόβλημα εκ των πραγμάτων…κάποιες τράπεζες θα υποχρεωθούν σε ανακεφαλαιοποίηση.

Αυτό θα προκαλέσει μια εσωστρέφεια, ανησυχία στους επενδυτές, χαμηλές τιμές ΑΜΚ και κίνδυνο dilution απίσχναση, αραίωση λόγω των νέων αυξήσεων.

Και ενώ στην Ευρώπη η τραπεζική κρίση είναι κρίση φερεγγυότητας στην Ελλάδα η τραπεζική κρίση είναι βιωσιμότητας.

Όπως έχει δομηθεί το ελληνικό banking με

1)315 δισεκ. ενεργητικό κακής διάρθρωσης

2)Δάνεια 226 δισεκ. προς καταθέσεις 132 δισεκ. μαζί με του δημοσίου προκαλώντας έλλειμμα ρευστότητας 94 δισεκ.

3)Με κεφάλαια 29 δισεκ. εκ των οποίων 19,5 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία

4)Με NPEs δηλαδή μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 117 δισεκ. σε σύνολο 226 δισεκ. δηλαδή 109 δισεκ. ευρώ ενήμερα δάνεια τα οποία έχουν ωριμάσει άρα παράγουν λιγότερα έσοδα από τόκους

5)Με επιχειρηματικά δάνεια που είναι εν δυνάμει…κόκκινα

6)Με προβληματικά δάνεια που αν αντιμετωπιστούν ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε κεφαλαιακή ζημία 10 δισεκ. τις ελληνικές τράπεζες

7)Με ένα κλάδο που δεν μπορεί να παράξει τα έσοδα του παρελθόντος ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι από τους ανοδικούς.

Με όλους αυτούς τους λόγους υπάρχει μείζον ζήτημα τραπεζικής κρίσης στην Ελλάδα που είναι κρίση βιωσιμότητας του banking και αυτή η κρίση βιωσιμότητας μπορεί να εξελιχθεί και σε κρίση φερεγγυότητας.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών

Για πρώτη φορά δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι συνολικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν χειρότερη επίδοση από τις ευρωπαϊκές.

Πρώτη φορά οι Ιταλικές ξεπέρασαν τις ελληνικές σε πτώση μετοχών.

Ωστόσο η Monte Dei Paschi η πιο στοχοποιημένη τράπεζα της Ευρώπης λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας εμφανίζει από τις αρχές του 2016 πτώση -79% και κατά μια σύμπτωση πτώση -79% σημειώνει και η Attica bank.

Η Attica bank παρ΄ ότι ανακεφαλαιοποιήθηκε με 681 εκατ οι επενδυτές την αντιμετωπίζουν σαν να μην έχει κεφάλαια.

Ήδη το P/BV της τράπεζας είναι 0,18 έναντι 0,10 με 0,09 που είναι της Monte Dei Paschi.

Κακή η συνολική χρηματιστηριακή εικόνα της Ιταλικής Unicredit, οι γερμανικές έχουν απώλειες -45% σε μέσους όρους ενώ από τις 4 μεγάλες ελληνικές συστημικές τράπεζες η Eurobank έχει την μεγαλύτερη πτώση από τις αρχές του 2016.

Πορεία τραπεζικών μετοχών σε Ελλάδα και Ευρώπη
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ