2016-08-08 08:27:48
Φωτογραφία για Δραματική η κατάσταση για τον τουρισμό στα κατεχόμενα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα
Την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις» έκανε λόγο για δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό στα κατεχόμενα και κατ’ επέκταση στην οικονομία του ψευδοκράτους, λόγω του πραξικοπήματος στην Τουρκία και της απόφασης να ανακληθούν οι άδειες των Τούρκων δημόσιων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μεγαλύτερο μέρος του τουρισμού στα κατεχόμενα, κατά 70%, βασίζεται στους Τούρκους τουρίστες, οι οποίοι έχουν ακυρώσει σε ποσοστό 80% τις κρατήσεις τους στα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα. Οι τουρίστες από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακυρώσει κατά 10% παρόμοιες κρατήσεις, σημειώνεται. Κατά 50% ακυρώθηκαν και οι κρατήσεις στις πτήσεις προς το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μετά τις 15 Ιουλίου.

Η «24» επικοινώνησε με τον Τουρκοκύπριο επιχειρηματία, Άχμετ Άρκεν, ο οποίος δραστηριοποιείται στον τουρισμό στα κατεχόμενα και μας μετέφερε την πραγματικά «δραματική» εικόνα που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στα κατεχόμενα. Ο κ. Άρκεν είπε ότι αυτή τη στιγμή η μείωση στην τουριστική κίνηση βρίσκεται περίπου στο 50-60%, αφού οι Τούρκοι τουρίστες είτε έχουν ακυρώσει τις κρατήσεις τους, είτε απλά δεν προβαίνουν σε νέες κρατήσεις για την υψηλή τουριστική περίοδο μέχρι και το τέλος Αυγούστου.


Ρωτήσαμε τον κ. Άρκεν, πως έχουν αντιδράσει οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού και μας εξήγησε ότι «δεν έχουμε ρίξει ακόμη τις τιμές μας, αλλά προσπαθούμε να γίνουμε ακόμη πιο ενεργοί στις αγορές της Αγγλίας και της Σκανδιναβίας, καθώς θεωρούμε ότι η κίνηση από πλευράς των Τούρκων θα επανέλθει μετά τον Δεκέμβριο σε ρυθμούς κανονικότητας».

Όσο για το αν έχουν μιλήσει με την «κυβέρνηση» των κατεχομένων ή με Τούρκους αξιωματούχους, ο κ. Άρκεν μας είπε: «Οι αρμόδιοι προσπάθησαν να μιλήσουν τόσο με την Τουρκία όσο και με τους Τουρκοκύπριους αξιωματούχους, αλλά δεν περιμένουμε κάτι από την ‘κυβέρνηση’. Θα πρέπει μόνοι μας να κάνουμε κινήσεις για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει η Κίπρις, ο “υφυπουργός” τουρισμού, Ισμέτ Εσενιέλ δήλωσε ότι έγιναν ήδη προσπάθειες προς την κατεύθυνση της Τουρκίας με έκτακτες συναντήσεις με το τουρκικό Υπουργείο Τουρισμού και αρμόδιους φορείς ενώ προς τον αρμόδιο για την Κύπρο Τούρκο Αναπληρωτή Πρωθυπουργό αιτήθηκε επιπλέον κονδύλι ώστε να στηριχθεί ο τουρισμός στα κατεχόμενα, να γίνουν επενδύσεις για τον εναλλακτικό τουρισμό, να δοθούν κίνητρα για κάθοδο τουριστών μέσω της θάλασσας και άλλων τρόπων, καθώς και βοήθεια για την δημιουργία λυκείου τουρισμού στα κατεχόμενα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ