2016-08-15 00:56:10
Φωτογραφία για Η μιμόζα ξεράθηκε. Έχει ελπίδες;
Σε μικρό κήπο στην είσοδο του σπιτιού (σαν πολύ μεγάλο παρτέρι με αρκετό βάθος) φύτεψα τον Φλεβάρη μια μιμόζα, δεντράκι με ύψος περίπου ένα μέτρο. Έδειχνε να πηγαίνει καλά, ως τον Μάιο είχε πετάξει και αρκετούς νέους βλαστούς, όμως από τότε και μετά τα παλιά κλαδιά και φύλλα άρχισαν να ξεραίνονται.

Υπέθεσα πως λίγο κοινό υγρό λίπασμα, από γνωστό πολυκατάστημα, θα βοηθούσε (έγραφε πως είναι κατάλληλο για πράσινα φυτά), όμως εδώ και περίπου 15 μέρες έχει ξεραθεί. Φταίει το λίπασμα; Το ίδιο χρησιμοποίησα και σε άλλα φυτά και δεν έπαθαν κάτι. Να το αντικαταστήσω με νέο δεντράκι ή να το ποτίζω μέχρι να ξαναπετάξει; Πώς θα πρέπει να το φροντίσω;

Ο Άντυ απαντά:

Η μιμόζα είναι ένα πολύ όμορφο δέντρο, χωρίς πολλές απαιτήσεις αν πετύχουμε τις σωστές συνθήκες. Χρειάζεται τουλάχιστον έξι ώρες ήλιο την ημέρα και αρκετό νερό για να ευδοκιμήσει. Γενικά τα δέντρα χρειάζονται αρκετό νερό, ώστε να μπορούν να συντηρούν το πλούσιο φύλλωμά τους. Γι’ αυτό κατά προτίμηση φυτεύονται το φθινόπωρο, ειδικά σε περιοχές με υπερβολική ξηρασία. Έτσι το φυτό θα έχει τον χρόνο να ριζώσει βαθιά, στα χαμηλότερα επίπεδα του εδάφους, που ακόμα και το καλοκαίρι καταφέρνουν να διατηρούν λίγη υγρασία.


Επίσης ένα μικρό δέντρο προστατεύεται πιο εύκολα από το κρύο του χειμώνα μ’ ένα αυτοσχέδιο θερμοκήπιο από νάιλον, παρά από την ξηρασία του καλοκαιριού, που το νερό είναι δυσεύρετο αλλά και δαπανηρό. Με μια προστασία από το κρύο του πρώτου χειμώνα και με κάλυψη του εδάφους γύρω από τη ρίζα με άχυρο ή κομμένα χόρτα το καλοκαίρι, θα εγγυηθούμε την ομαλή ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής του, που είναι πιο ευαίσθητο.

Μετά από τον δεύτερο με τρίτο χρόνο, θα έχει εγκατασταθεί στον χώρο και θα έχει τη δύναμη από μόνο του πλέον να ξεπεράσει τις δυσκολίες που ενδεχομένως να προκύψουν. Όσον αφορά το λίπασμα, η μιμόζα ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών, άρα έχει την ικανότητα να τρέφει τον εαυτό της και τα φυτά που είναι γύρω της. Γι’ αυτό τον λόγο η μιμόζα είναι εξαιρετικό δέντρο για συγκαλλιέργεια με λαχανικά, καθώς μπορεί να προσφέρει άζωτο αλλά και σκιά σε όσα το έχουν ανάγκη. Ωστόσο λίγο λίπασμα στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ