2016-08-21 12:06:06
Φωτογραφία για Σχεδιάστε κατάλληλα την καριέρα σας
Παραδόξως, στα πρώτα στάδια της καριέρας μας, συμβαίνει το εξής: δίδουμε μεν μεγάλη βαρύτητα σε σημαντικά θέματα όπως η... απόδοσή μας, η βελτίωση των δεξιοτήτων μας ή η απόκτηση εμπειρίας, αλλά δυστυχώς έχουμε μια ασαφή / δυσδιάκριτη εικόνα στο μυαλό μας αναφορικά με τη σταδιοδρομία μας. Θέλουμε να γίνουμε «ολοένα και καλύτεροι», να «βελτιώσουμε τις αμοιβές μας» και να «ελιχθούμε στην ιεραρχία» μιας εταιρίας (απίστευτες γενικότητες...), χωρίς όμως να διαθέτουμε ένα πλάνο σταδιοδρομίας. Σχεδιάζοντας το δικό σας, δώστε όλη σας την προσοχή στις ακόλουθες συμβουλές:

Δεν είναι υποχρέωση της εταιρίας σας να μεριμνήσει για την καριέρα

Ίσως διαβάζοντας την παραπάνω φράση να σκεφθήκατε ότι η επιχείρηση θα έπρεπε να αναγνωρίσει την προσπάθειά σας, τις ατελείωτες ώρες «εκτός ωραρίου» που της αφιερώνετε και, τέλος, τη «μοναδικότητά» σας. Λάθος! Η εταιρία ανταποδίδει παρέχοντάς σας ένα σύνολο χρηματικών και μη ανταμοιβών, αλλά εκεί εξαντλεί τη συνεισφορά της. Οι τυχόν αυξήσεις ή προαγωγές που σας δίδει σχεδιάστηκαν με γνώμονα πρωτίστως το δικό της όφελος και όχι τα δικά σας όνειρα για το αύριο, πράγμα που σε τελική ανάλυση είναι και λογικό.


Για τον προϊστάμενό σας αντιπροσωπεύετε έναν «σύμμαχο» ή ένα «εμπόδιο»;

Ο προϊστάμενός σας είναι απλώς ένας άνθρωπος, όπως όλοι μας, με τις δικές του βλέψεις, στόχους και όνειρα για το μέλλον, αλλά και τις ιδιαίτερες ανησυχίες, φοβίες ή αμφιβολίες για την πρόοδό του. Ακόμη και η παραμικρή σας ενέργεια πηγαίνει την καριέρα του ένα βήμα μπροστά ή πιθανώς πίσω. Κάντε τον κάθε μέρα να κερδίζει με το να κάνετε άριστα τη δουλειά σας, έτσι ώστε επαγγελματικά να «ακουμπάει επάνω σας».

Οι «αντίπαλοί» σας

Πολλοί έχουν υψηλότερη θέση από εσάς, καλύτερες αποδοχές, ταχύτερο αυτοκίνητο, περισσότερη εμπειρία, πιο ανεπτυγμένες κάποιες κρίσιμες ικανότητες, σημαντικότερες γνωριμίες, αστείρευτη τύχη. Μπορείτε να τους ζηλέψετε, να τους περιφρονήσετε, να, να... Και όμως, ουσιαστικά με κανέναν από εκείνους δεν ανταγωνίζεστε, κανέναν δεν πρέπει να φτάσετε και κανέναν να ξεπεράσετε. Η μόνη σας, αλλά παράλληλα τεράστια «υποχρέωση» είναι κάθε μέρα να γίνετε λίγο καλύτερος από ό,τι ήσασταν την προηγούμενη, να φτάσετε λίγο κοντύτερα στον στόχο σας. Υιοθετήσετε αυτήν τη στάση, είναι στάση πρωταθλητισμού, θα διευρύνει απίστευτα την οπτική σας.

Φαίνεστε;

Πόσο; Ποιοι είναι αυτοί που σας βλέπουν; Εντός και εκτός της επιχείρησης / κλάδου / αγοράς σας; Ποιοι δεν έχουν ακούσει ποτέ το όνομά σας; Ποιοι δεν είδαν ούτε ένα δείγμα από τη δουλειά σας; Τι μπορείτε να κάνετε από σήμερα γι' αυτό;

Δικτυωθείτε

Αρχικά καταγράψτε τους πρώην συναδέλφους, πελάτες, προμηθευτές σας. Διατηρήστε τη σχέση σας μαζί τους: κάντε ένα τηλεφώνημα στη γιορτή τους και στείλτε τους μια χριστουγεννιάτικη ηλεκτρονική κάρτα. Επιδιώξτε να συναντηθείτε ξανά και να συζητήσετε. Γνωρίστε τους φίλους και τους συνεργάτες τους. Παράλληλα, γνωρίστε καλύτερα τους ανθρώπους με επιρροή μέσα και έξω από την εταιρία σας. Ρωτήστε τους για τις σπουδές τους, για το πού δούλευαν πριν, ενδιαφερθείτε για τα ενδιαφέροντά τους. Συναντηθείτε μαζί τους εκτός εταιρίας. Στη συνέχεια γραφτείτε σε κλαδικές ενώσεις, συλλόγους, επιμελητήρια. Συμμετάσχετε στα συνέδρια που διοργανώνουν, ανταλλάξτε κάρτες με όσους περισσότερους παρευρισκομένους μπορέσετε.

Εξειδίκευση

Προσοχή, αποφύγετε την υπερβολική εξειδίκευση. Το να γίνετε καλός σε έναν πολύ «στενό» τομέα σίγουρα σήμερα σας καθιστά χρήσιμο στην επιχείρηση στην οποία εργάζεστε. Αύριο όμως; Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που με τόσο κόπο αποκτήσατε θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάποια άλλη θέση; Σε κάποια άλλη εταιρία; Σε κάποιον άλλον κλάδο;

Οι μεταπτυχιακές σπουδές σας

Πολλοί από εμάς προτιμούν για το μεταπτυχιακό τους ακριβώς το ίδιο αντικείμενο το οποίο σπούδασαν, με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας επιλογής όμως είναι: μικρότερη πρόκληση και ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια των σπουδών, αφού μεγάλο μέρος της ύλης είναι ήδη γνωστό, μικρότερη προστιθέμενη αξία στο βιογραφικό, αφού το πρώτο πτυχίο ήδη πιστοποιεί το απαιτούμενο θεωρητικό υπόβαθρο, και το σημαντικότερο όλων υπερβολική εξειδίκευση σε έναν μόνο τομέα ο οποίος και στενεύει πολύ τα όρια απασχόλησης. Δοκιμάστε ένα άλλο αντικείμενο, π.χ. αν σπουδάσατε Οικονομικά κάντε ένα ΜΒΑ με ειδίκευση στη Στρατηγική, αν σπουδάσατε Management προτιμήστε το Marketing κ.λπ. Με αυτή την κίνηση καριέρας διευρύνετε τους τομείς απασχόλησής σας στο μέλλον.

Η προαγωγή

Να θυμάστε πάντα ότι μία προαγωγή συνεπάγεται ότι πλέον θα κάνετε «άλλη δουλειά» και όχι αυτή που μέχρι σήμερα γνωρίζετε. Για παράδειγμα, αν από ταμίας γίνετε προϊστάμενος λογιστηρίου ή από προγραμματιστής γίνετε διευθυντής μηχανογράφησης θα πρέπει πλέον να μπορείτε να παράγετε έργο μέσω τρίτων, δηλαδή να ασκείτε management. Αυτή η νέα δουλειά δεν είναι ούτε καλύτερη ούτε χειρότερη από την προηγούμενη, είναι απλώς διαφορετική. Αναρωτηθείτε αν πραγματικά τη θέλετε, με ό,τι εκείνη συνεπάγεται (πάρτε παράδειγμα το ποδόσφαιρο, αν δεν πάει καλά η ομάδα διώχνουν τον προπονητή...). Επίσης κατά πόσο η προαγωγή σας καλύπτει μια μισθολογική ανταμοιβή.

Κατά την εργασία σας

Να παίρνετε πάντα τη δουλειά που κανείς δεν θέλει να αναλάβει. Την άγνωστη, τη δύσκολη, την προκλητική. Προσφερθείτε εθελοντικά γι' αυτό. Αν μη τι άλλο για αρχή θα εντυπωσιάσετε. Στη συνέχεια να κάνετε περισσότερη από τη δουλειά που σας αναθέτουν, αν μπορείτε μάλιστα και συντομότερα. Να θυμάστε ένα σωστότατο ρητό: «Underpromise, overdeliver».

Διεκδικήστε

Μην περιμένετε ότι το σύμπαν, το κράτος, ο πρωθυπουργός, η εταιρία, ο προϊστάμενος, οι φίλοι, θα δράσουν για εσάς. Μπορεί να το κάνουν, μπορεί και όχι.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ