2016-08-26 23:17:14
Φωτογραφία για Φιλικός διακανονισμός: Υποχρεωτική συμμετοχή όλων των εταιρειών; Γιατί όχι; Ο ρόλος της κ. Σεληνιωτάκη!
Το Σύστημα Άμεσης Αποζημίωσης (ΣΑΠ) ή «φιλικού διακανονισμού» όπως είναι πιο γνωστό, το οποίο με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται εδώ και 16 χρόνια στη χώρα μας και έχει αμβλύνει -εάν δεν έχει εξαφανίσει- τα παράπονα των καταναλωτών από τις ασφαλιστικές εταιρείες στον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων, έχει καταστεί υποχρεωτικό στην ιταλική ασφαλιστική αγορά, ενώ ανάλογες κινήσεις εξετάζουν και άλλες χώρες.

Η Τράπεζα της Ελλάδος και η αρμόδια υπεύθυνη κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη, όπως και η ελληνική ασφαλιστική αγορά στο σύνολό της, θα άξιζε ίσως τον κόπο να εξετάσει αυτή την πρόταση περί υποχρεωτικής συμμετοχής στο «φιλικό διακανονισμό», έτσι ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αξιοπιστία της και η καλή εικόνα της ιδιωτικής ασφάλισης στα μάτια του καταναλωτικού κοινού. Η κα Σεληνιωτάκη, με μία πρωτοβουλία της στο θέμα αυτό, θα αφήσει τη σφραγίδα της στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.

Ο «φιλικός διακανονισμός» στην Ελλάδα ξεκίνησε από την 1η Μαίου 2000, όταν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις που ασκούν στην Ελλάδα τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων καθιέρωσαν ένα σύστημα αποζημίωσης των αναίτιων ασφαλιζομένων πελατών τους που εμπλέκονται σε τροχαίο ατύχημα, απαλλάσσοντάς τους από την ανάγκη να στραφούν κατά της ασφαλιστικής επιχείρησης που καλύπτει την ευθύνη του υπαίτιου οδηγού.

Πρόκειται για μια «συμφωνία κυρίων» ανοικτή σε όλες τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εφόσον ασκούν τον κλάδο ασφάλισης αστικής ευθύνης αυτοκινήτων.

Η καθιέρωση του «φιλικού διακανονισμού» ουσιαστικά ενίσχυσε τον ανταγωνισμό μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς τώρα πλέον ο ασφαλισμένος επιδιώκει να συνάπτει ασφαλιστική σχέση με μία εταιρεία που θα τον αποζημιώνει άμεσα όταν εμπλακεί σε ένα ατύχημα στο οποίο ο ίδιος δεν θα είναι υπαίτιος.

Ο «φιλικός διακανονισμός» είναι μία πολύ σημαντική και επιτυχημένη πρωτοβουλία της ασφαλιστικής αγοράς και το ερώτημα γιατί να μην είναι υποχρεωτική η συμμετοχή όλων των ασφαλιστικών εταιρειών σε αυτόν είτε πρόκειται για ανώνυμες εταιρείες, είτε για υποκαταστήματα είτε και για ασφαλιστικές εταιρείες που λειτουργούν με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), είναι υπαρκτό.

Ειδικά η συμμετοχή των ΕΠΥ καθίσταται εκ των πραγμάτων αναγκαία μετά και την αρνητική εμπειρία της Enterprise Insurance. Οι Έλληνες ασφαλισμένοι που έχουν εμπλακεί με την Enterprise Insurance θα πρέπει τώρα να απευθυνθούν στο Γιβραλτάρ για να βρουν το δίκιο τους ενώ, εάν η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν στο σύστημα του φιλικού διακανονισμού, τότε θα είχαν αποζημιωθεί από τις εταιρείες τους.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ