2016-09-07 15:10:30
Φωτογραφία για ΠΦΣ για ΕΟΦ: Αναπάντητες κλήσεις παντού
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus.com

Σειρά προβλημάτων ταλανίζουν το χώρο του φαρμάκου, θέτοντας σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία, αυξάνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και δυσχεραίνοντας τη λειτουργία των ιδιωτικών φαρμακείων.

Η σχετική έλλειψη φαρμάκων καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, η απουσία ταινιών γνησιότητας στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και η πώληση προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ απευθείας στους ασθενείς από εταιρίες και γιατρούς, είναι μερικά από αυτά.

«Υπάρχει νομοθεσία η οποία δεν εφαρμόζεται» τονίζει μιλώντας στο Virus ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Λουράντος.

«Εμείς ζητάμε να μπουν ταινίες γνησιότητας σε όλα τα προϊόντα ειδικής διατροφής, αναλωσίμων υλικών, επιθεμάτων. Αυτό προβλέπεται με νόμο. Έτσι όμως όπως είναι τώρα, δίνει ο καθένας ότι θέλει όπως θέλει και χρεώνει όπως θέλει. Ο ΕΟΠΥΥ έχει εντοπίσει τέτοιες ατασθαλίες κι έχει καλέσει τους εμπλεκόμενους σε απολογία.


Μετά είναι και οι ελλείψεις στα φάρμακα και στα εμβόλια, που οφείλονται κατά 90% στις παράλληλες εισαγωγές. Κι αυτό απαγορεύεται από το νόμο, αλλά επίσης δεν εφαρμόζεται. Δεν αρκούν οι προσωρινές απαγορεύσεις. Ο εξαγωγέας θα δημιουργήσει στοκ και θα το εξάγει τον επόμενο μήνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές ότι για την επίλυση των προαναφερόμενων προβλημάτων στο φάρμακο απαιτείται αφενός η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, αφετέρου η πολιτική βούληση. Όπως όμως λέει με προφανή απογοήτευση και απορία ο κος Λουράντος, η «πόρτα» του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων είναι ερμητικά κλειστή για τους φαρμακοποιούς.

«Δύο χρόνια τώρα όλα τα αιτήματα που στέλνουμε στη Διοίκηση του ΕΟΦ για ορισμό συνάντησης, απορρίπτονται. Όσα χρόνια είμαι Πρόεδρος κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί». Το ίδιο σημειώνει συμβαίνει και με την Αριστοτέλους στην οποία ο ΠΦΣ έχει στείλει φακέλους με καταγγελίες για μια σειρά σοβαρά ζητήματα, αλλά δίχως απόκριση…
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ