2016-09-11 17:09:13
Φωτογραφία για Η Νορβηγός υπουργός Άμυνας βρήκε τον μπελά της με το F-35
Τα συντονισμένα πυρά του νορβηγικού Κοινοβουλίου έχει συγκεντρώσει η υπουργός Άμυνας, Ine Eriksen Søreide, κατηγορούμενη ότι σκοπίμως υποτίμησε το πραγματικό κόστος προμήθειας του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin, ένα κόστος που φέρεται να έχει ανέβει περισσότερο λόγω μη προϋπολογισθέντων δαπανών.

Αρχικά, οι Νορβηγοί κοινοβουλευτικοί έδωσαν το πράσινο φως για δαπάνη 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια των αεροσκαφών, ένα ποσό το οποίο κατά την εκτίμησή τους, με προσέγγιση 85% θα επαρκέσει για την ολοκλήρωση της προμήθειας.

Όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας «Dagbladet», έχουν πλέον εγερθεί αμφιβολίες, αφού όταν ρωτήθηκε η υπουργός Άμυνας, ανέφερε ως κόστος τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέροντας όμως πιθανότητα να «πέσουν μέσα», μόλις 50% (σύστημα που εφαρμόζουν οι Νορβηγοί στις προμήθειες), το οποίο πρακτικά σημαίνει ρίσκο 50% η προμήθεια να υπερβεί το εκτιμώμενο κόστος.


Πλέον, πολλοί θεωρούν ότι το κόστος της προμήθειας δεν είναι ακόμα υπό έλεγχο και θα πρέπει να ετεροχρονίσουν – έτι περεταίρω – την προμήθεια, παρότι αυτή στόχο έχει την αντικατάσταση του στόλου των F-16 που πλησιάζουν στο τέλος του επιχειρησιακού τους βίου και έπρεπε να ληφθεί απόφαση για το μέλλον του αεροπορικού στόλου της χώρας.

Επίσης, ένα δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας «Klassekampen», αποκάλυπτε ότι η υπουργός Άμυνας είχε συγκρουστεί εντός του κόμματός της και χάνοντας τη «μάχη» υποχρεώθηκε να ζητήσει στο Κοινοβούλιο περί τα 5 δισεκατομμύρια λιγότερο από το πραγματικά εκτιμώμενο κόστος της προμήθειας.

Όταν το 2006 είχε ανακοινωθεί η απόφαση προμήθειας 48 F-35 από τη Νορβηγία, η τιμή που είχε αναφερθεί ήταν 2,57 δισεκατομμύρια δολάρια, για να διορθωθεί σύντομα στα 3,7 δισ. δολάρια. Πλέον όμως, η τιμή έχει τετραπλασιαστεί, όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές.

Σε αυτό το ποσό ασφαλώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος αγοράς όπλων για τα μαχητικά, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει και ασφαλής πρόβλεψη λόγω του ότι η Νορβηγία έχει εθνικό νόμισμα (κορώνα, το οποίο εν μέσω διεθνούς κρίσης είχε ενισχυθεί σημαντικά) και η μεταβολή της ισοτιμίας επηρεάζει θετικά ή αρνητικά κάθε προμήθεια από το εξωτερικό.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ