2016-09-16 22:29:16
Φωτογραφία για Φορτηγό τούμπαρε πάνω στις γραμμές- Διακόπηκαν δρομολόγια
Ένας οδηγός φορτηγού που είχε κατεύθυνση τη Θεσσαλονίκη, στην προσπάθειά του να αποφύγει τα διόδια του νέου αυτοκινητόδρομου επέλεξε να πάει από τον ανατολικό παράδρομο της ΠΑΘΕ.

Όμως στις 2.25 τα ξημερώματα, κοντά στην αφύλακτη σιδηροδρομική διάβαση το βαρύ όχημα εξετράπη της πορείας του και ανετράπη, καταλαμβάνοντας μέρος των σιδηροδρομικών γραμμών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να «κόψει» τη σιδηροδρομική σύνδεση Λάρισας – Βόλου στο 8ο χιλιόμετρο αυτής για περίπου 4 ώρες κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας.

Καθώς το φορτηγό μετακινήθηκε και η γραμμή άνοιξε στις 6.30 χθες το πρωί, ήδη είχαν ακυρωθεί δύο δρομολόγια. Το ευτύχημα φυσικά είναι πως δεν συνέπεσε χρονικά η πτώση του φορτηγού με κάποια διέλευση αμαξοστοιχίας εκείνη την ώρα, καθώς αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το ίδιο περίπου σημείο στο οποίο πριν από μερικούς μήνες (συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2016) ένας άνδρας έχασε τη ζωή του από τη σύγκρουση φορτηγού με αμαξοστοιχία που έκανε το δρομολόγιο Λάρισας – Βόλου.


Με αφορμή το προ μηνών δυστύχημα μάλιστα, ο Προϊστάμενος Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας κ. Μαγκούτας είχε διατάξει προκαταρκτική έρευνα μέσω της οποίας, πέραν της αυτονόητης αναζήτησης και απόδοσης τυχόν ευθυνών (μετά και την απώλεια ανθρώπινης ζωής) απώτερος στόχος είναι να επιδιωχθεί παράλληλα και ο εντοπισμός των αιτιών εκείνων που μετατρέπουν σε «καρμανιόλες» τις αφύλακτες διαβάσεις του ΟΣΕ, με σκοπό την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η έρευνα αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε».

Εκείνες τις ημέρες είχε γίνει γνωστό μάλιστα από την προϊστάμενο της γραμμής Λάρισας – Βόλου πως θα έκλειναν 8 αφύλακτες διαβάσεις. Στη σιδηροδρομική γραμμή Λάρισας – Βόλου αυτή τη στιγμή υπάρχουν συνολικά 42 διαβάσεις. Από αυτές οι 17 διέθεταν Αυτόματο Σύστημα Ισόπεδων Διαβάσεων (ΑΣΙΔ) ενώ οι υπόλοιπες 25 ήταν αφύλακτες. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έκλεισαν όχι 8 αλλά 12 σύμφωνα με τον προϊστάμενο της γραμμής ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να μετατραπούν σε ΑΣΙΔ και άλλες τρεις αφύλακτες διαβάσεις, δύο εκ των οποίων μέσα στον νομό Λάρισας και η μια στον πόλη (5ο και 8ο χλμ της γραμμής). Αυτό σημαίνει πως θα απομείνουν μόνο δέκα αφύλακτες διαβάσεις ανάμεσα από τη Λάρισα και τον Βόλο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή μάλιστα υπάρχει εκτίμηση πως με την εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης θα μετατραπούν όλες οι διαβάσεις σε ΑΣΙΔ, καθώς η γραμμή θα γίνει κλειστή.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους ο σχετικός νόμος με ΦΕΚ του 1971 είναι ξεκάθαρος για το πότε υποχρεούται η υπηρεσία να τοποθετήσει αυτόματο μηχανισμό ή όχι. Οι προϋποθέσεις είναι δύο. Η ορατότητα, και ο φόρτος της κυκλοφορίας. Έτσι προκύπτουν τρία στάδια. Το χαμηλότερο στην οποία η διάβαση μένει αφύλακτη, το μεσαίο στο οποίο μπαίνουν μπάρες και το υψηλότερο που τοποθετούνται μπάρες και φύλακας όπως γίνεται μέσα στις πόλεις.

Όπως δημοσιεύτηκε και στο φύλλο της Κυριακής μια ανάλογη υπόθεση (αυτή του 2008, με τραγικό απολογισμό τους δύο νεκρούς έλαβε δικαστικό φινάλε καθώς οδηγήθηκε στο αρχείο. Τότε συγκρούστηκαν ένα φορτηγό και η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισας – Βόλου, σύγκρουση από την οποία ανασύρθηκαν νεκροί ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας και ο οδηγός του φορτηγού. Η υπόθεση πήρε τον δρόμο της δικαιοσύνης με 3 κατηγορούμενους. Πέρασε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας το 2014 από το οποίο καταδικάστηκαν οι δύο εξ αυτών, συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας το 2015 από το οποίο καταδικάστηκε ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, κατατέθηκε αίτηση αναίρεσης της τελευταίας απόφασης στον Άρειο Πάγο τον Απρίλιο του 2016 η οποία και έγινε δεκτή. Έτσι η υπόθεση παραπέμφθηκε ξανά στο Τριμελές Εφετείο Λάρισας το οποίο συνεδρίασε στις 6 Σεπτεμβρίου του 2016. Την ημέρα δηλαδή που συμπληρώνονταν ακριβώς οκτώ χρόνια και ως εκ τούτου παραγράφηκε λόγω οκταετίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ