2016-09-18 01:16:14
Φωτογραφία για Αύξηση των κρουσμάτων άνοιας με πρωτόγνωρη αύξηση στις νεαρές ηλικίες
Δωρεάν test μνήμης από τη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer (Μ.Α.Ν.Α.) Βόλου Αυξημένα παρουσιάζονται τα κρούσματα στην άνοια και τις άλλες νευροψυχολογικές εκφυλιστικές ασθένειες, με πρωτόγνωρη αύξηση στις νεαρές ηλικίες (άτομα κάτω των 60 ετών). Ειδικά η νόσος Alzheimer, που πλήττει το 50% του συνόλου των ανοϊκών ασθενών, παρουσιάζει σε σχέση με το 2000 αύξηση 68%. Οι αριθμοί αυτοί, εκτός από ιατρικό πρόβλημα, ανθρώπινο πόνο, και οικογενειακό αίσθημα φορτίου, συνεπάγονται και ανάγκη για έρευνα και πρόληψη, ώστε να υπάρξει σφαιρικός σχεδιασμός και αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Ψυχολόγος της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer (Μ.Α.Ν.Α.) Βόλου, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Κέντρου Πορεία Υγείας Ιωάννα Γεωργιάδου.

Η ίδια υπενθυμίζει ότι από το 2011, στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου, λειτουργεί το Ιατρείο Μνήμης, μια υπηρεσία που συγκροτήθηκε με σκοπό να καλύψει την ανάγκη για τον έγκαιρο έλεγχο της νόσου της άνοιας, πριν ακόμη εδραιωθούν σοβαρά συμπτώματα
. «Στο Ιατρείο Μνήμης δίνεται η δυνατότητα σε άτομα άνω των 60 ετών να εξεταστούν δωρεάν μέσω ενός ειδικού ελέγχου. Πρόκειται για το λεγόμενο «test μνήμης», το οποίο έχει καθιερωθεί σε Ιατρεία Μνήμης σε όλη την Ελλάδα, ως μέσο ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και πρόληψης της εξάπλωσης της νόσου Alzheimer και των υπόλοιπων διαταραχών που σχετίζονται με την άνοια», εξηγεί η κ. Γεωργιάδου.

Τι είναι όμως το Test Μνήμης;

Οπως αναφέρει, «το Test Μνήμης είναι μια διαδικασία που διαρκεί περίπου μια ώρα, και συμβάλλει ουσιαστικά στην έγκαιρη διάγνωση συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε άνοια. Αποτελείται από μια σειρά επιλεγμένων ερωτήσεων που βοηθούν να εντοπιστούν πιθανές δυσκολίες μνήμης, κρίσης, προσοχής, συγκέντρωσης, λόγου και μάθησης, που ίσως οφείλονται στη νευροεκφυλιστική νόσο Alzheimer ή σε άλλον τύπο άνοιας. Διεξάγεται από ψυχολόγους, οι οποίοι τηρούν το απόρρητο για το σύνολο της διαδικασίας και για όλες τις πληροφορίες που συλλέγονται και είναι εκπαιδευμένοι στη διαφορο-διάγνωση. Γιατί μιλάμε για διαφορο-διάγνωση; Επειδή δεν οφείλονται όλες οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης στην άνοια. Η γρήγορη καθημερινότητα, οι υψηλές απαιτήσεις, αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «άγχος» ή «κατάθλιψη», μπορεί επίσης να οδηγούν σε τέτοια συμπτώματα όπως τα ελλείμματα μνήμης και οι δυσκολίες συγκέντρωσης και προσοχής, χωρίς το άτομο να νοσεί από κάποια νευροεκφυλιστική ασθένεια».

Υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ οι γυναίκες

Σύμφωνα με την κ. Γεωργιάδου, «σε μια μερική καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρείο Μνήμης της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimerκαι σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί, από τον Οκτώβριο του 2014 έως και το Σεπτέμβριο του 2016, έχουν λάβει μέρος σε δωρεάν έλεγχο μνήμης περισσότερα από 180 άτομα.Πρόκειται για άτομα ηλικίας από 49 ετών έως και 91 ετών, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη. Ανάλογα με τις ανάγκες του κοινού, η υλοποίηση των test μνήμης από το Ιατρείο Μνήμης της Μ.Α.Ν.Α. έχει φτάσει και τα 6 ανά εβδομάδα. Από το σύνολο των test μνήμης, τα 54 έγιναν σε άνδρες και τα 126 σε γυναίκες. Βλέπουμε να αποτυπώνεται εδώ η μεγαλύτερη ευαισθητοποίησης του γυναικείου φύλου σε θέματα πρόληψης και υγείας, γεγονός που ίσως οφείλεται και στη διαπίστωση ότι οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, ιδιαίτερα στις ηλικίες άνω των 85 ετών».

Σημαντικά ευρήματα

Η Ψυχολόγος της Μ.Α.Ν.Α. ενημερώνει ακόμη ότι για 80 από 180 τους συμπολίτες μας που συμμετείχαν ήδη σε test μνήμης, συγκεντρώθηκαν στοιχεία αναφορικά με την εκπαίδευσή τους. Τα έτη εκπαίδευσής τους κυμαίνονταν από τα 2 χρόνια (έως τη Β’ Δημοτικού) μέχρι τα 17 χρόνια (έως και μεταπτυχιακές σπουδές), με μέσο όρο τα 9,9 έτη εκπαίδευσης. «Είναι σημαντικό το εύρημα ότι δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της της άνοιας και της έλλειψης σχολικής μόρφωσης, με απλά λόγια, τα γνωστικά ελλείμματα δεν αποτελούν αιτία ούτε παράγοντα προδιάθεσης για της άνοια», όπως τονίζει.

Προσθέτει ακόμη ότι η πρακτική συμβολή των test μνήμης έγινε ορατή από την πρώτη στιγμή. Τριανταένα άτομα παραπέμφθηκαν άμεσα σε νευρολόγο, για να πραγματοποιήσουν ειδικές εξετάσεις και να αντιμετωπίσουν έγκαιρα τα πρώτα ή μέσα στάδια της άνοιας και ειδικά της νόσου Alzheimer. Δύο άτομα παραπέμφθηκαν σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο, καθώς αποδείχθηκε μέσω του test μνήμης, ότι οι δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης που αντιμετώπιζαν σχετίζονταν με ψυχικής φύσης προβλήματα.

Το σημαντικό είναι ότι «όλοι μπόρεσαν να πάρουν μια επιστημονικά έγκυρη απάντηση στο ερώτημα «έχω άνοια ή όχι;» και αρκετοί μπήκαν σε μια διαδικασία ετήσιου προληπτικού ελέγχου της μνήμης και των άλλων σχετικών δεξιοτήτων τους», υπογραμμίζει η κ. Γεωργιάδου.

Οσοι ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού για test μνήμης, μπορούν να επικοινωνούν με τη Γραμματεία της Μονάδας Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer Βόλου, στα τηλέφωνα 2421031227 - 2421087267.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ

Η Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ Βόλου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ, διοργανώνει τις ακόλουθες δράσεις, έχοντας στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση φορέων και πολιτών του Νομού Μαγνησίας:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, Ομάδα νοητικής ενδυνάμωσης από την Ψυχολογική Υπηρεσία της Μ.Α.Ν.Α. με συμμετοχή ωφελούμενων του Γηροκομείου και του Κέντρου Ημέρας.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, 17:30 μ.μ. Συμμετοχή της Μ.Α.Ν.Α. στην εκδήλωση Wheeling2help για την Ημέρα Εθελοντισμού στην παραλία του Βόλου.

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 11:00 π.μ. Συμβολικός Περίπατος Μνήμης

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, 17:30 μ.μ. Παραδοσιακοί Χοροί από τον σύλλογο Ιωνες στο χώρο της Μ.Α.Ν.Α.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, 10:30 π.μ. Ανάγνωση παραμυθιού «ο Σιμιγδαλένιος» από τη συγγραφέα Μάρω Αισώπου.

Αρθρογραφία επιστημονικού ενδιαφέροντος από την επιστημονική ομάδα στον ημερήσιο τοπικό τύπο.

Συνέχιση του test μνήμης σε καθημερινή βάση με σκοπό την πρόληψη (για να κλείσετε ραντεβού για test μνήμης, καλέστε στα τηλέφωνα 2421031227-2421087267).

Εξετασμένοι από τι Ιατρείο Μνήμης της Μ.Α.Ν.Α. κατά το διάστημα Οκτώβριος 2014 – Σεπτέμβριος 2016
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ