2016-09-20 10:03:11
Φωτογραφία για Σε υπηρεσία τα πρώτα TAPV με τις ένοπλες δυνάμεις του Καναδά
Τα πρώτα έξι τροχοφόρα (4×4) τακτικά τεθωρακισμένα οχήματα περιπολίας (TAPV: Tactical Armored Patrol Vehicles) παρέλαβαν οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά. Υπενθυμίζεται, ότι το TAPV αποτελεί επαυξημένη έκδοση του αυξημένης αντιναρκικής προστασίας Commando Elite 4×4, κατασκευής της Textron Systems και η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για τις καναδικές επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Σε καναδική υπηρεσία το TAPV, που είναι εφοδιασμένο με κινητήρα μεγαλύτερης ισχύος και ισχυρότερη θωράκιση, θα αντικαταστήσει το τροχοφόρο (8×8) τεθωρακισμένο όχημα αναγνώρισης Coyote και το τροχοφόρο (4×4) τεθωρακισμένο όχημα γενικής χρήσης RG-31 Mk. 3 Nyala.

Το βάρους 18,6 τόνων TAPV είναι εφοδιασμένο με πετρελαιοκινητήρα Cummins QSL365 που αποδίδει ισχύ 365 ίππων και αυτόματο σύστημα μετάδοσης Allison Transmission 3200SP. Η επιχειρησιακή του αυτονομία ανέρχεται σε 644 χιλιόμετρα ενώ η μέγιστη ταχύτητα επί οδού σε 105 χιλιόμετρα ανά ώρα.


Παρά το βάρος του, το TAPV έχει σχεδιασθεί για αερομεταφορά. Τέσσερα οχήματα του τύπου μπορούν να μεταφερθούν από αεροσκάφος στρατηγικών μεταφορών CC-177 Globemaster III (καναδική τυποποίηση του C-17 Globemaster III).

Το όχημα διαθέτει πλήρως ανεξάρτητες εμπρόσθιες και οπίσθιες αναρτήσεις και χρησιμοποιεί ελαστικά Michelin 16.00R20 XZL με ενσωματωμένο σύστημα «run-flat» κατασκευής της Hutchinson. Επίσης φέρει εφεδρικό ελαστικό (ρεζέρβα) σε ειδική θέση στην οροφή του σκάφους.

Σε ό,τι αφορά τον οπλισμό το TAPV είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμού (RWS: Remote Weapon Station) τύπου Protector DRWS (Dual Remote Weapon Station) κατασκευής της Kongsberg Protech Systems.

Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με πολυβόλο FN Herstal C6 διαμετρήματος 7,62 χλστ., πολυβόλο βομβίδων Heckler & Koch GMG διαμετρήματος 40 χλστ. και εκτοξευτές καπνογόνων βομβίδων (για αυτοπροστασία). Επίσης, ο σταθμός διαθέτει ενσωματωμένο ηλεκτρο-οπτικό σύστημα που επιτρέπει στον χειριστή τον εντοπισμό στόχων σε αποστάσεις έως και 10.000 μέτρα.

Την τακτική επίγνωση του πληρώματος υποστηρίζουν κάμερες τοποθετημένες στο εμπρόσθιο και οπίσθιο μέρος του οχήματος. Σε ότι αφορά την προστασία αυτή παρέχεται από βασική και πρόσθετη θωράκιση που έχουν σχεδιαστεί από τη γερμανική IBD Deisenroth Engineering και την καναδική θυγατρική της EODC (Engineering Office Deisenroth Canada).

Η θωράκιση παρέχει τόσο βαλλιστική προστασία όσο και κατά αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED). Επίσης το όχημα διαθέτει δέκτες προειδοποίησης λέιζερ (LWS), σύστημα συλλογικής προστασίας από ΠΒΧ (Πυρηνικές, Βιολογικές, Χημικές) ουσίες και κόφτη συρμάτων στο εμπρόσθιο μέρος του σκάφους.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει και στις τέσσερις ανυψωμένες βάσεις κεραιών που ελαχιστοποιούν την παρεμβολή μεταξύ διαφόρων τύπων πομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (σταθμοί ασυρμάτου, ζεύξεις δεδομένων, συστήματα ναυτιλίας, παρεμβολείς). Τον εξοπλισμό συμπληρώνει σύστημα κλιματισμού και υψηλής ισχύος εναλλάκτης που παρέχει περίσσεια ηλεκτρικής ισχύος για τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά συστήματα ή όσα στο μέλλον πρόκειται να εγκατασταθούν.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στο πλαίσιο του προγράμματος TAPV οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά θα παραλάβουν 500 οχήματα εκ των οποίων τα 300 της έκδοσης γενικής χρήσης και τα 200 της έκδοσης αναγνώρισης. Τα οχήματα θα κατανεμηθούν σε πολλαπλές τοποθεσίες στον Καναδά υποστηρίζοντας τις 2η, 3η, 4η και 5η καναδικές Μεραρχίες.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ