2016-09-23 01:25:09
Φωτογραφία για Ε.Π.Κ. Κρήτης: Ξέφυγαν οι διαφημίσεις των προσφορών από τα σούπερ μάρκετ -Συμβουλές στους καταναλωτές
Μεγάλο βορβαδισμό διαφημίσεων, δέχονται τον τελευταίο καιρό οι καταναλωτές από μεγάλα σουπερμάρκετ και Ομίλους Σούπερ Μάρκετ, με φυλλάδια και τηλεοπτικά σποτ, μη "καθαρών " προσφορών , ως προς τις τιμές των προϊόντων, που είναι σε προσφορά, με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν οι καταναλωτές, στην ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, να νοιώθουν ότι τους εξαπατούν, τους παραπλανούν και ζητούν την προστασία τους.

Ουσίας, τι παρατηρούνται στα φυλλάδια και στα τηλεοπτικά σποτ, των προσφορών σύμφωνα με τις καταγγελίες των καταναλωτών:

Στα προιοντα που προωθούν αναγράφουν,

- Μόνο το ποσοστό έκπτωσης (πχ. -50%), δίχως να αναφέρεται καμία τιμή (ούτε η αρχική, αλλά ούτε και η τελική τιμή)

- Την τελική τιμή της προσφοράς, χωρίς να αναγράφεται η αρχική

- Την αρχική τιμή με μικρή γραμματοσειρά, ενώ αντιθέτως την τελική με πηχυαίους αριθμούς

- “Hχηρά" μηνύματα πχ. ΜΟΝΑΔΙΚΈΣ ΠΡΌΣΦΟΡΕΣ, SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ, ΜΗΝ ΤΟ ΧΆΣΕΙΣ!, που δελεάζουν τον καταναλωτή χωρίς όμως να είναι εμφανής η προσφορά (αναγραφή τιμής πριν και μετά την προσφορά)

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις η προσφορά δεν είναι εμφανής έτσι ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να διακρίνει το οικονομικό όφελος. Η παραπάνω πολιτική και πρακτική πολλών επιχειρήσεων σουπερμάρκετ, Όμιλοι σούπερ μάρκετ , είναι παραπλανητική, αθέμιτη και καταχρηστική.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές ,ως προς τις προσφορές των προϊόντων :

- Υποχρεωτική αναγραφή τιμής πώλησης του προϊόντος, Π Ρ Ι Ν και Μ Ε Τ Α την προσφορά

- Αναφορά με οποιονδήποτε τρόπο ότι, το συγκεκριμένο προϊόν, πωλείται φθηνότερα.

- Αναγραφή των παραπάνω τιμών πώλησης με ισομεγέθη, ευδιάκριτα και ευανάγνωστα γράμματα, με έμφαση στην τιμή πώλησης του προϊόντος ,που θα τονίζεται με γραμματοσειρά έντονης μορφής (Bold)

- Σε περίπτωση προσφοράς "1+1 δώρο" θα πρέπει υποχρεωτικά το εν λόγω προϊόν ,να πωλείται και μεμονωμένα ,ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να συγκρίνει τις δύο τιμές.

Παρατήρηση: Η τιμή του προϊόντος, πριν από την αναγγελία σε "προσφορά"δεν πρέπει να έχει αυξηθεί, για τουλάχιστον δύο μήνες.

΄Επειτα από τα παραπάνω:

Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, εφιστά:

α) την προσοχή στους καταναλωτές, όταν αγοράζουν είδη από Σούπερ Μάρκετ , σε τιμή προσφοράς και τους καλεί να καταγγείλουν οποιαδήποτε πρακτική παραπλάνησης, υποπέσει στην αντίληψή τους, επικοινωνώντας στο τηλ.1520 Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. ή μαζί της , στα τηλ.2821092306, 2821092666 και

β) την αλλαγή πρακτικής και πολιτικής, από τις επιχειρήσεις των Σούπερ Μάρκετ, τονίζοντας ότι η παραπλάνηση του καταναλωτή , είναι αδίκημα που προβλέπεται και τιμωρείται από τον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα

Τέλος, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, θα στείλει άμεσα, επιστολή -υπόμνημα προς τον Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή και θα ζητήσει την λήψη των αναγκαίων μέτρων ,για την προστασία των καταναλωτών , από τέτοιες πρακτικές.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

Ιωάννα Μελάκη Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ