2016-09-25 13:20:56
Φωτογραφία για Η. Ε.Ε. ΠΕΡΙΧΑΡΑΚΩΝΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Έμφαση στην προστασία των συνόρων έδωσαν οι ηγέτες των 11 χωρών που συμμετείχαν στη χθεσινή μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό στη Βιέννη. Η ρητορική απέναντι στους πρόσφυγες σκληραίνει. Η συνάντηση στην αυστριακή πρωτεύουσα ήταν μια ευκαιρία για έναν πρόχειρο απολογισμό. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, συγκριτικά με έναν χρόνο πριν, έχουν επιτευχθεί πάρα πολλά στο πεδίο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης. Ήταν ένας χρόνος κατά τον οποίο η Άγκελα Μέρκελ αποστασιοποιήθηκε από τη ρητορική της εγκάρδιας υποδοχής προσφύγων.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν αποκάλυψε μάλιστα ότι η Γερμανίδα ομόλογός του επέκρινε το γεγονός ότι διήλθαν μέσω του λεγόμενου βαλκανικού διαδρόμου από τον περασμένο Φεβρουάριο 50.000 πρόσφυγες. Ο στόχος είναι πλέον το πέρασμα αυτό να κλείσει ερμητικά.

Στη χθεσινή σύνοδο διέκρινε κανείς μια τάση σύγκλισης των διαφορετικών απόψεων. Κάτι που αντικατοπτρίζεται στην πρόθεση ενίσχυσης της υπηρεσίας φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων Frontex. Ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποίησε άλλωστε ότι αν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, τότε θα υπάρξουν εθνικές δράσεις.


Η Μέρκελ έδωσε πάντως έμφαση στη συλλογική δράση, επισημαίνοντας ότι η ευρωτουρκική συνθήκη για το προσφυγικό θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για παρόμοιες συμφωνίες και με άλλες χώρες. Όπως είπε: «Είναι απαραίτητο να επεξεργαστούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα συμφωνίες με τρίτες χώρες, ειδικά της Αφρικής, αλλά και με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, κάτι για το οποίο εργάζεται η  Γερμανία,  ώστε να καταστεί σαφές ότι όποιος δεν επιτρέπεται να παραμείνει στην Ευρώπη για ανθρωπιστικούς λόγους, θα οδηγείται πίσω στην πατρίδα του».

Η Γερμανίδα καγκελάριος αναγνώρισε πάντως την προβληματική εφαρμογή της ευρωτουρκικής συνθήκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι άνω των 60.000 προσφύγων, χρειάζεται πρόσθετη στήριξη από την Ε.Ε.. Μάλιστα, δήλωσε πρόθυμη να υποδέχεται η Γερμανία μηνιαίως εκατοντάδες πρόσφυγες από την Ελλάδα και την  Ιταλία,  παρατηρώντας ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρουν ελάχιστα σε αυτό το πεδίο. Μία από αυτές, η Ουγγαρία, παρέμεινε και χθες στη σκληρή γραμμή της μη υποδοχής προσφύγων. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν στο μεταξύ εγκλωβιστεί και σε ΠΓΔΜ, Σερβία και Βουλγαρία, χώρες που δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή ευρωπαϊκή βοήθεια.

Από πλευράς Ε.Ε. ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ τονίζει με ολοένα πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτό που επανέλαβε και χθες από τη Βιέννη: Ότι το σημαντικότερο είναι η προστασία των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων. Καμία αναφορά σε υποδοχή και κατανομή προσφύγων. Την πολιτική αυτή επέκρινε οξύτατα ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Αυστρία Χάιντς Πάτσελτ. Όπως υπογράμμισε: «Η Ευρώπη καταφεύγει σε επιδεικτικές δράσεις περιχαράκωσης, οι οποίες δεν φέρνουν τίποτα άλλο παρά πρόσθετο ανθρώπινο πόνο και μεγαλοπρεπή στήριξη της πιο βρώμικης από όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή της διακίνησης προσφύγων».

D.Welle

''The New Daily Mail''
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ