2016-09-26 15:56:07
Φωτογραφία για Στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης 100.000 αντιγριπικά εμβόλια
Στα ράφια των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης αναμένεται να βρίσκονται από αύριο τα εμβόλια κατά της εποχικής γρίπης. Ήδη η παραγγελία που έγινε για τη φετινή περίοδο μέσω του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών (ΣΥΦΑ) Θεσσαλονίκης φτάνει τις 103.000 αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία εκτιμάται ότι επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών.

Οι ποσότητες αυτές κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με την περσινή περίοδο, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και εμβολιάζονται παραδοσιακά κάθε χρόνο.

Άλλωστε επισήμως ο αντιγριπικός εμβολιασμός γίνεται από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να δράσουν τους μήνες κατά τους οποίους συνήθως εμφανίζεται η γρίπη. Σύμφωνα με τους γιατρούς η περίοδος της εποχικής γρίπης είναι από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο, με πιθανή έξαρση μεταξύ Δεκεμβρίου και Μαρτίου. Επιπλέον απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης του εμβολίου, δηλαδή μέχρι να δράσει και να δημιουργήσει αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό.


«Η φετινή παραγγελία από το ΣΥΦΑ αφορά 103.000 εμβόλια. Κάποια ελάχιστα έχουν έρθει σε φαρμακεία, αλλά τα περισσότερα αναμένονται από αύριο στα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης. Επιπλέον ο ΣΥΦΑ προμηθεύει και φαρμακεία σε κοντινούς νομούς, όπως Κιλκίς, Χαλκιδικής, Πέλλας, Καστοριάς και Φλώρινας», δηλώνει στη «ΜτΚ» το μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Άννα Σιδηροπούλου.

Η ίδια τονίζει ότι βάσει των υπολογισμών του ΣΥΦΑ οι φετινές ποσότητες αντιγριπικών εμβολίων επαρκούν για τις ανάγκες του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, ενώ εκτιμάται ότι πιθανόν να περισσέψουν περίπου 5.000 εμβόλια.

Το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (περίοδος 2016-2017) παρέχει προφύλαξη έναντι και του ιού της πανδημίας Α (Η1Ν1), που εμφανίστηκε το 2009. Η λιανική τιμή του είναι 5,98 ευρώ και χορηγείται με ιατρική συνταγή.

Ποιοι εμβολιάζονται

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν εφαρμοστεί σωστά και έγκαιρα, καλύπτει σε ποσοστό 70%-90% και προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή ηλικιωμένους και παιδιά.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου που πρέπει να εμβολιαστούν είναι:

- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

- Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια και νευρομυικά νοσήματα.

- Έγκυες γυναίκες β’ και γ’ τριμήνου.

- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδας κ.ά.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye έπειτα από γρίπη.

- Όσοι βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά

- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων, λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).

Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες ο κόσμος δυστυχώς δεν εμβολιάζεται, ενώ ένα ποσοστό 30% από όσους κάνουν το εμβόλιο δεν αποκτά αντισώματα, γεγονός για το οποίο ευθύνεται ο οργανισμός τους και το μειωμένο ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ