2016-09-30 21:22:08
Φωτογραφία για Αντιδράσεις από τη Ρωσία για την υποψηφιότητα Γκεοργκίεβα
Η Ρωσία και τρία άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου) έγειραν ερωτήματα μετά την επίσημη ανακοίνωση της Βουλγαρίας ότι η Επίτροπος αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Προϋπολογισμό Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα είναι πλέον η επίσημη υποψήφια της χώρας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η Ρωσία, η Αγκόλα, η Ουρουγουάη και η Μαλαισία ζήτησαν διευκρινήσεις από την κυβέρνηση της Σόφια μετά την ανακοίνωση ότι η  Γκεοργκίεβα είναι η «μόνη και μοναδική υποψήφια» της Βουλγαρίας για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, σε επιστολή η οποία κοινοποιούσε την υποψηφιότητά της.

Την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου) η Γκεοργκίεβα προτάθηκε επίσημα από τη βουλγαρική κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τη μέχρι πρότινος υποψήφια για τη θέση Ιρίνα Μπόκοβα η οποία απέτυχε να κερδίσει ισχυρή υποστήριξη κατά τη διάρκεια μιας σειράς άτυπων ψηφοφοριών στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην τελευταία ψηφοφορία, η Μπόκοβα, επικεφαλής της UNESCO, κατετάγη έκτη μεταξύ των εννέα υποψηφίων.


Από την πλευρά της, η Μπόκοβα δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην κούρσα και δεν υπάρχουν κανόνες που να την αναγκάζουν να παραιτηθεί, παρότι οι πιθανότητές της μειώνονται χωρίς την υποστήριξη της βουλγαρικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε να διευκρινιστεί  εάν έχουμε έναν υποψήφιο ή δύο», δήλωσε ο Πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας Τζεράρντ βαν Μποχέμεν, ο οποίος κατέχει Προεδρία του Συμβουλίου αυτού του μήνα, καθώς «υπάρχει μια υποψήφια με την επίσημη υποστήριξη της βουλγαρικής κυβέρνησης και μια άλλη η οποία παραμένει στην κούρσα».

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ υπονόησαν ότι οι αντιρρήσεις της Ρωσίας αποτελούν πιθανή ένδειξη ότι η Μόσχα δεν ενθουσιάστηκε με την προοπτική να γίνει η Γκεοργκίεβα η πρώτη γυναίκα που θα καταλάβει το αξίωμα του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου είπε ότι αναμένει μια κοινή επιστολή με τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης που θα εκδοθεί αργότερα μέσα στην ημέρα η οποία θα  παρουσιάζει επίσημα τη Γκεοργκίεβα ως υποψήφια προς όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ.

Η υποψηφιότητα της Γκεοργκίεβα φημολογείται εδώ και μήνες, αλλά τελικά έγινε πραγματικά μετά από πιέσεις της Γερμανίας, καθώς η νυν Επίτροπος έχει την αμέριστη υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Πολύ αργά;

Το θερμόμετρο θα ανέβει στην κούρσα για την αντικατάσταση του Μπαν Κι-μουν την Τετάρτη, όταν η έκτη κατά σειρά ψηφοφορία θα επιτρέψει στα μέλη του Συμβουλίου που έχουν δικαίωμα να ασκήσουν βέτο – Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες – να χρησιμοποιήσουν χρωματιστά ψηφοδέλτια, δείχνοντας ανοιχτά πλέον την προτίμησή τους.

Στις μέχρι τώρα άτυπες ψηφοφορίες , την μεγαλύτερη υποστήριξη έχει αποσπάσει ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ωστόσο, πίεση ασκείται στα μέλη του Συμβουλίου να εκλέξουν την πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τα ηνία του ΟΗΕ και να δώσουν προτεραιότητα σε έναν υποψήφιο από την Ανατολική Ευρώπη, τη μόνη περιοχή που δεν έχει ακόμη εκπροσωπηθεί στο κορυφαίο αξίωμα.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να προτείνουν υποψηφίους σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας επιλογής, ακόμα και την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο, ο Πρέσβης της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Γελτσένκο εξέφρασε τη διαφωνία του με την καθυστερημένη ένταξη της Γκεοργκίεβα στην κούρσα, υποστηρίζοντας ότι «άργησε πολύ» και ότι «δεν έγινε με το σωστό τρόπο».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ