2016-10-05 08:50:24
Φωτογραφία για Καθησυχάζει το ΥΠΟΙΚ για το ιατρικό μισθολόγιο
Ιοκάστη Αλειφεροπούλου - Virus

Σε μικρές αυξήσεις και διατήρηση του ιατρικού μισθολογίου που έχει υποστεί περικοπές κατά 50% περίπου, προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ανακόψει κάπως το «κύμα» ιατρικής μετανάστευσης.

Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, κ. Κουτεντάκης, έκανε λόγο για αυξήσεις 7-12% στις μεικτές αποδοχές των γιατρών ΕΣΥ και των μελών ΔΕΠ, μεσοσταθμικά σε 4 δόσεις και σε βάθος διετίας. Το χρονοεπίδομα (προσωπική ωρίμανση) αντίστοιχα φαίνεται πως θα παραμείνει «παγωμένο» από 1/1/2017 έως 31/12/2018, εκτός εάν το υπουργείο Υγείας βρει ισοδύναμα μέτρα συνολικού ύψους 14 εκατ.

Σύμφωνα πάντως με το Έθνος, το ΥΠΟΙΚ είναι προβληματισμένο για το όντως θα προχωρήσει σε μικρές έστω αυξήσεις στους γιατρούς, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξουν πιέσεις και από την πλευρά των στρατιωτικών, ο αριθμός των οποίων είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο των γιατρών και άρα πολύ μεγαλύτερη και η επιβάρυνση στον προϋπολογισμό.


Στο μεταξύ, επιφυλακτική εμφανίζεται η ΟΕΝΓΕ, η οποία εκτιμά ότι σχεδιάζεται μείωση του αριθμού των ειδικών μισθολογίων, ενσωμάτωση ειδικών επιδομάτων στο βασικό μισθό και άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτερης και ανώτερης βαθμίδας, ώστε να υπάρχει «κίνητρο ανέλιξης».

«Χρειάζεται αγωνιστική ετοιμότητα με αίτημα τη μισθολογική αποκατάσταση των απωλειών που είχαμε τα τελευταία 6 χρόνια και την απαίτηση να βρεθούν τα 14 εκατ. για την επόμενη διετία, ώστε να μην «παγώσει» η ωρίμανση του χρονοεπιδόματος των νοσοκομειακών γιατρών» σχολιάζει η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Αφροδίτη Ρέτζιου.«Ζητάμε για άλλη μια φορά να δημιουργήσει η πολιτεία όλες αυτές τις προϋποθέσεις, ώστε να σταματήσει το ρεύμα της ιατρικής μετανάστευσης που θα παίξει καταστροφικό ρόλο, τόσο για το ΕΣΥ όσο και για την ιατρική κοινότητα γενικά» συμπληρώνει.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι γιατροί έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας πλήρη αποκατάσταση του μισθολογίου τους. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις.

Η επαναφορά των μισθών στα αρχικά επίπεδα είναι ένα από τα αιτήματα της 4ωρης παναττικής στάσης εργασίαςπου έχει προκηρύξει η Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για την Πέμπτη 6/10, μαζί με την ΟΕΝΓΕ και τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων. Άλλα αιτήματα της κινητοποίησης αφορούν σε:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων.

Να πληρωθούν άμεσα οι δεδουλευμένες εφημερίες.

Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και ρυθμίσεων.

Επαρκής χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ