2016-10-05 09:04:01
Φωτογραφία για Γενικοί Γιατροί: Δώστε μας κίνητρα να καλύψουμε τις άγονες περιοχές! Τι ζητούν από το υπ.Υγείας
Τετάρτη 5 Οκτώβριος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Οικονομικά κίνητρα και στους Γενικούς Γιατρούς ώστε να καλυφθούν τα κενά στις άγονες περιοχές ζητά η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής.

Με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η Ελληνική Ένωση Γενικής Ιατρικής επισημαίνει πως αφού έχουν θεσμοθετηθεί τα οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων στις απομακρυσμένες περιοχές για αγροτικούς καιεπικουρικούς γιατρούς, μπορούν να συμπεριληφθούν στη λίστα και οι γενικοί γιατροί ώστε να υπάρχει γενικότερη παρακολούθηση της υγείας των πολιτών των περιοχών αυτών.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα έχουν θεσπιστεί ως κίνητρο για τη στελέχωση με γιατρούς άγονων και απομακρυσμένων περιοχών, δύο επιδόματα. Τα ίδια επιδόματα ζητούν και οι γενικοί γιατροί.

Πρόκειται για ποσά που δεν ξεπερνούν τα 400-500 ευρώ μηνιαίως ή την κάλυψη της σίτισης και της διαμονής του γιατρού.


Όπως σημειώνουν τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής: «Να εφαρμοστεί η επέκταση των επιδομάτων αυτών και στους γενικούς ιατρούς. Παρόλο που και οι αγροτικοί ιατροί συμβάλλουν σημαντικά στην προάσπιση της δημόσιας περίθαλψης, είναι σημαντικό να καλυφθούν οι θέσεις αυτές από ειδικευμένουςγενικούς ιατρούς που να μπορούν να εξυπηρετούν το σύνολο των αναγκών υγείας των κατοίκων (δηλαδή όχι μόνο τα οξέα νοσήματα, αλλά και τα χρόνια νοσήματα και την πρόληψη).

Με το να δοθούν αντίστοιχα κίνητρα σε γενικούς ιατρούς για να υπηρετήσουν σεάγονες περιοχές προάγεται δηλαδή το πάγιο αίτημα των κατοίκων αυτών των περιοχών για ισότιμη, αξιόπιστη και ολοκληρωμένη υγειονομική φροντίδα. Επιπλέον εξοικονομούνται πόροι, αν συλλογιστεί κάποιος το κόστος των αχρείαστων παραπομπών και διακομιδών (π.χ. των αεροδιακομιδών) που μπορεί να πραγματοποιηθούν λόγω απειρίας ενός

αγροτικού ιατρού».

Παράλληλα οι Γενικοί Γιατροί ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επαναξιολογήσει τις περιοχές που θεωρούνται άγονες ώστε να προστεθούν και άλλα σημεία της χώρας που παρουσιάζουν αντίστοιχες δυσκολίες στην υγειονομική κάλυψη.

Να σημειωθεί ότι με το νόμο 4368/2016 άρθρο 43 παράγραφος 6 ορίστηκε ότι οι Ο.Τ.Α. και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μπορούν να παρέχουν στον επικουρικό ιατρό και τονιατρό υπηρεσίας υπαίθρου της περιοχής τους, για όλη τη διάρκεια της σύμβασης ή της θητείας του, δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ή χρηματικό επίδομα για την κάλυψη των αναγκών του αυτών.

Με βάση το νόμο αυτό, οι Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας και προσφάτως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θέσπισαν μηνιαία χρηματικάεπιδόματα ως κίνητρο για την κάλυψη θέσεων αγροτικών και επικουρικών ιατρών σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές. Τα επιδόματα αυτά

κυμαίνονται από 400-500 ευρώ.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας θέσπισε μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ αναδρομικά από τις 21 Φεβρουαρίου 2016 για 311 ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου (υπόχρεους και επί θητεία), που υπηρετούν σε άγονες περιοχές,

όπως προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με στόχο την ενίσχυση της στελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας στις άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές

περιοχές της χώρας.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ