2016-10-06 09:00:11
Φωτογραφία για ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ.....ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Θετική είναι η αποτίμηση της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τον οποίο συνόδευσε αντιπροσωπεία της Ιεραρχίας, με τον Πρωθυπουργό, τον οποίο πλαισίωσαν οι Υπουργοί Άμυνας και Παιδείας και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι αλλαγές που έχει δρομολογήσει το υπουργείο Παιδείας στο πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος των Θρησκευτικών και μετά από μέρες διαμάχης μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας, ορίστηκε χθες η συνάντηση, την οποία ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος, εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου, με στόχο την ακύρωση του προγράμματος σπουδών των Θρησκευτικών για τη φετινή σχολική χρονιά.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διατήρηση του σχολικού εγχειριδίου για φέτος που έχει ήδη διανεμηθεί, το οποίο ούτως ή άλλως είναι το παλιό, αλλά και την εφαρμογή του προγράμματος σπουδών που ήδη εφαρμόζεται και το οποίο αποτέλεσε την «πέτρα του σκανδάλου». Σε δεύτερο επίπεδο, υπήρξε σύμπνοια απόψεων για την έναρξη και τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοπό τη συμμετοχή της Εκκλησίας στο σχεδιασμό του νέου προγράμματος και βιβλίου των Θρησκευτικών, διάλογος που αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.


Αμφότερες οι πλευρές τόνισαν ότι, λύθηκαν οι παρεξηγήσεις, οι οποίες είχαν δημιουργηθεί. Άλλωστε η δήλωση του Ιερώνυμου, εξερχόμενος του Μαξίμου ότι, «ήρθησαν οι παρεξηγήσεις», επιβεβαιώνει την αίσθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό πεδίο. Σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά οι δύο παρεξηγήσεις που υπήρχαν και λύθηκαν ήταν οι εξής:

Η πρώτη παρεξήγηση αφορά στις δηλώσεις που έχουν γίνει από πλευράς κυβερνητικών στελεχών και οι οποίες έχουν παρερμηνευτεί. Άλλωστε και κατά τη χθεσινή συνάντηση υπήρξαν εκτενείς αναφορές από πλευράς Ιεραρχίας στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, από τον οποίο ζήτησαν εξηγήσεις. Ο Νίκος Φίλης διευκρίνισε ότι, οι δηλώσεις του δεν αφορούσαν στο σύνολο της Εκκλησίας, καθώς και ότι, όταν αναφέρθηκε σε ηθική έκπτωση, εννοούσε για την κοινωνία. «Πάντα μιλώ καθαρά, ακόμα κι αν γίνομαι δυσάρεστος», φέρεται να είπε ο Υπουργός Παιδείας στους Ιεράρχες, προσθέτοντας ότι, «όταν έχω κάνει λάθος, είμαι διατεθειμένος να πω ότι έκανα λάθος». Παρά το ότι ο Ν. Φίλης έκανε «ένα βήμα πίσω», με την παραπάνω τοποθέτησή του, επέμεινε στο ζήτημα του Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου, για τον οποίο ανέφερε ότι «κάνει αντιχριστιανική εκστρατεία μίσους» και τόνισε ότι «δεν τον καταδικάζει η Εκκλησία».

Η δεύτερη παρεξήγηση αφορά στις αλλαγές που έχουν γίνει και σε αυτές που δρομολογούνται για το μάθημα των Θρησκευτικών. Ο Αλέξης Τσίπρας και οι Υπουργοί έκαναν σαφές ότι, η διδασκαλία του μαθήματος γίνεται με τα υπάρχοντα βιβλία, αλλά με τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία θα αλλάξουν μετά από διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, στο τέλος της χρονιάς. Όπως αναφέρουν κύκλοι του Μαξίμου, οι Ιεράρχες δεν είχαν καταλάβει τις προθέσεις της κυβέρνησης και πως δεν σκόπευε στον αιφνιδιασμό. Προσθέτουν δε ότι, η αντιπροσωπεία που είχε οριστεί για τη διεξαγωγή του διαλόγου με τον Νίκο Φίλη δεν είχε μεταφέρει στον Αρχιεπίσκοπο ολοκληρωμένη την εικόνα. Κάτω από αυτό το πρίσμα ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας εξήγησε χθες ότι, τα βιβλία που έχουν μοιραστεί είναι τα παλιά, επαναλαμβάνοντας ότι, ο διάλογος με την Εκκλησία, αναφορικά με το νέο πρόγραμμα, υπάρχει και θα συνεχιστεί. Υπενθύμισε, επίσης στους Ιεράρχες ότι, η Εκκλησία διαφωνούσε και όταν βγει το βιβλίο που τώρα υποστηρίζει. Υποστηρίζουν επίσης από το Μαξίμου πως μόλις δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις δεν υπήρχε πλέον το αίτημα της εκκλησία για «πάγωμα του προγράμματος σπουδών», που αποτέλεσε και την αιτία να γίνει η χθεσινή συνάντηση. «Όσοι ήλπιζαν σε ρήξη μεταξύ κυβέρνησης  - Εκκλησίας ή  ενδοκυβερνητική κρίση διαψεύστηκαν», τόνιζαν μετά το πέρας της συνάντησης κυβερνητικές πηγές.

«Δεν υπάρχουν νικητές ούτε ηττημένοι»

«Δεν είμαστε εδώ για να χωρίσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της δίωρης και πλέον συνάντησης στο Μαξίμου, συμπληρώνοντας ότι «η χώρα δεν έχει τέτοιες πολυτέλειες».

«Δεν υπάρχουν ούτε νικητές ούτε νικημένοι. Η Πολιτεία έχει τον δικό της ρόλο με σεβασμό και κατανόηση προχωράμε και φυσικά με διάλογο ακούγοντας και την Εκκλησία», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ ο Ιερώνυμος επεσήμανε την άριστη σχέση που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα. «Όταν τα πράγματα συμφωνούνται, γίνονται», φέρεται να είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Η Συνταγματική Αναθεώρηση

Κι αν τα Θρησκευτικά και οι άρση των παρεξηγήσεων ήταν η αιτία της χθεσινής συνάντησης, το ζήτημα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, αποτελεί «καυτό» θέμα και για τις δύο πλευρές.

Οι πληροφορίες θέλουν να υπήρξε συζήτηση για το ζήτημα χθες, παρά το ότι επισήμως διαψεύστηκε. Ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, κατείχε μεγάλο μέρος της προχθεσινής εισήγησης του Αρχιεπισκόπου κατά την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου, με τον Ιερώνυμο να εκτοξεύει βολές στην κυβέρνηση, αλλά και να κάνει λόγο για προσφυγή στο λαό, η οποία από πολλούς ερμηνεύτηκε ως προσφυγή σε δημοψήφισμα, αναφορικά με το ζήτημα.

Μιλώντας στην Ιεραρχία ο Ιερώνυμος είχε πει, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι, η Εκκλησία από την πλευρά της «δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από τον λαό της» και κάλεσε την Πολιτεία, «αν το θελήσει και έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις».

Λίγο αργότερα, εκπρόσωποι της Εκκλησίας ξεκαθάριζαν ότι, ο Αρχιεπίσκοπος δεν αναφέρθηκε ποτέ σε δημοψήφισμα και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι μέσα στα σχέδιά του. Οι συζητήσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση ξεκινούν σήμερα, οπότε και ο Πρωθυπουργός θα δεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Τον περασμένο Ιούλιο, υπενθυμίζεται, ο Πρωθυπουργός παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, έκανε λόγο για ανάγκη ύπαρξης «ρητής κατοχύρωσης της θρησκευτική ουδετερότητας του κράτους, με αναγνώρισης της Ορθοδοξίας ως κρατούσας θρησκείας». Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επιθυμεί τη σύσταση ειδικής κυβερνητικής Επιτροπής για τη συνταγματική αναθεώρηση των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, καλώντας σε διάλογο με την Εκκλησία για το κρίσιμο αυτό θέμα.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ