2016-10-10 09:29:41
Φωτογραφία για ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ «ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ»
Σε μέγιστο πολιτικό πρόβλημα για την Κυβέρνηση τείνει να εξελιχθεί το ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς οι δυναμικές κινητοποιήσεις των λεγόμενων «Ρομπέν των πλειστηριασμών», κάθε Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία, δημιουργεί εκρηκτικό κλίμα που θυμίζει σε πολλές περιπτώσεις τις σκηνές που βλέπαμε στην Ισπανία. Άλλωστε δεν απέχουμε πολύ από την εποχή που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πρωτοστατούσαν σε ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με συνθήματα όπως, «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Η άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη, θα αποτρέψει τη μαζική πώληση ακινήτων υπερχρεωμένων νοικοκυριών, καθώς θα δώσει νέες διεξόδους. Ουσιαστικά θα πολλαπλασιαστούν οι δυνατότητες εξωδικαστικού συμβιβασμού, όχι μόνο για τα τραπεζικά δάνεια αλλά και για το σύνολο των οφειλών.

«Όποιοι δανειολήπτες και οφειλέτες σπεύσουν να κάνουν ρυθμίσεις θα ευνοηθούν από τις νέες διαδικασίες καθώς θα μπορούν να επιτύχουν πάγωμα τόκων, μικρότερα επιτόκια και πιθανότατα και ‘κούρεμα’ στο κεφάλαιο υπό όρους
. Έτσι δεν κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά το θέμα των ληξιπρόθεσμων δανείων. Και συνεχίζει: «Σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι... επαγγελματίες μπαταχτσήδες. Όσοι δηλαδή δεν σπεύσουν να διαπραγματευτούν μια καλύτερη συμφωνία. Αυτοί, ναι, κινδυνεύουν να δουν τα ακίνητά τους να πωλούνται σε ξένα funds ή να βγαίνουν σε πλειστηριασμό».

 Ωστόσο, το πρόβλημα με τα «κόκκινα» ακίνητα παραμένει καθώς σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην... πόρτα των ειρηνοδικείων για πλειστηριασμό βρίσκονται τουλάχιστον 5.000 ακίνητα μέχρι τα Χριστούγεννα. Οι εκτιμήσεις μάλιστα για το 2017 είναι χειρότερες, καθώς σε άμεσο κίνδυνο βρίσκονται περί τα 50.000 ακίνητα όλων των ειδών. Και πρώτων κατοικιών και καταστημάτων, γραφείων, οικοπέδων, αλλά κυρίως δεύτερων σπιτιών και εξοχικών.

Στα χέρια των τραπεζών βρίσκονται έτοιμοι φάκελοι για 2.000 δανειολήπτες που δεν συνεργάζονται, παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει και τα συνεχή ειδοποιητήρια. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται κυρίως για οφειλέτες μεγάλων ποσών που επί μήνες δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους και παρ’ ότι ειδοποιήθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν. Αφορούν σε ακίνητα μεγάλης αξίας, πάνω από 200-300 χιλιάδες ευρώ, κυρίως εξοχικά σε ακριβά νησιά, για τους οποίους «δεν θα υπάρξουν χάρες και άλλες εξυπηρετήσεις», τονίζουν τραπεζικοί κύκλοι.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 50 χιλιάδες «επικίνδυνα» ακίνητα, βρίσκονται και πολλά δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να καταβάλουν τις δόσεις ή να πληρώσουν τα χρέη τους. Όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στις εφορίες και τους δήμους. Υπενθυμίζεται ότι για χρέη προς το δημόσιο και προς ιδιώτες, δεν υπάρχει καμία ασπίδα προστασίας, σε αντίθεση με χρέη στις τράπεζες. Χαρακτηριστική η περίπτωση του πολίτη στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος έβλεπε να βγαίνει στο σφυρί η πρώτη κατοικία του. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι άτομο με ειδικές ανάγκες που έχει επιχειρηματικό δάνειο 300 χιλ. ευρώ, αλλά και χρέη στον ΟΑΕΕ ύψους 60 χιλ. ευρώ. Η κινητοποίηση την περασμένη Τετάρτη του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης απέτρεψε τον πλειστηριασμό και οδήγησε στα σοβαρά επεισόδια.

«Ημερησία»

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ