2016-10-10 23:18:18
Φωτογραφία για «Άνευ ουσίας» οι διευκρινίσεις της Επιτροπής για τη CETA
Πέντε σελίδες διέρρευσαν σχετικά με την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά, CETA, πριν τη συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 18 Οκτωβρίου, καθώς όλα τα κράτη μέλη θα κληθούν να εγκρίνουν τη συμφωνία. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά καθησύχασε τους επικριτές της συμφωνίας.

Σε μια συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου ανάμεσα στους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου της ΕΕ, η Επιτροπή δεσμεύθηκε να συντάξει μία ανακοίνωση που θα έχει ως στόχο να απαντήσει στις ανησυχίες, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη συμφωνία σε καλό δρόμο.

Η κείμενο που διέρρευσε έχει ως στόχο να διευκρινίσει ορισμένα σημεία που αποτέλεσαν πηγή διαμάχης και ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων, της  προστασίας του περιβάλλοντος, του δημοσίου συμφέροντος και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Γκι Τέιλορ, εκπρόσωπος του οργανισμού Global Justice, δήλωσε ότι «Τώρα που η διαπραγμάτευση για την ΤΤΙΡ έχει μείνει εντελώς στάσιμη, στις Βρυξέλλες κάνουν ό, τι μπορούν για να διασώσουν τη CETA. Η δήλωση δεν έχει καμία νομική βάση, είναι άνευ ουσίας και αποδεικνύει μονάχα το μέγεθος της απελπισίας της Επιτροπής να λάβει στήριξη για ένα πραξικόπημα των επιχειρήσεων, το οποίο έχει καταδικαστεί από όλη την Ευρώπη».


Ένα από τα κύρια πεδία ανησυχίας τόσο για τη CETA όσο και για την ΤΤΙΡ είναι το ζήτημα της προστασίας των επενδύσεων, στο οποίο γίνεται αναφορά στο εν λόγω κείμενο, που ορίζει ότι «οι κυβερνήσεις θα μπορούν να αλλάξουν τη νομοθεσία τους, ανεξάρτητα από το αν αυτή θα μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια επένδυση ή τις προσδοκίες των επενδυτών για κέρδη». Επίσης το έγγραφο αναφέρει ότι η υπόθεση θα αποφασίζεται από ένα αντικειμενικό δικαστήριο και ότι οποιαδήποτε αποζημίωση χορηγηθεί δεν θα υπερβαίνει τη ζημία που υπέστη από τον επενδυτή.

Για πολλούς, οι διευκρινίσεις στο έγγραφο δεν σημαίνουν και πολλά. Η πρώτη που επέκρινε το κείμενο ήταν η Greenpeace, της οποίας η νομική εκπρόσωπος, Αντρέα Κάρτα, δήλωσε ότι έχει την «ίδια αξία με ένα ταξιδιωτικό φυλλάδιο». Πρόσθεσε ότι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων εκ μέρους της Επιτροπής και όχι μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από τη συμφωνία.

«Αυτά τα έγγραφα που διέρρευσαν αποδεικνύουν πόσο τοξική και προβληματική είναι αυτή η εμπορική συμφωνία», πρόσθεσε. «Δείχνουν μια πανικόβλητη Επιτροπή στις Βρυξέλλες που εκδίδει μία σειρά αμυντικών δηλώσεων, οργανώνει έκτακτες συνεδριάσεις υπουργών και παραμένει σε μία μόνιμη κατάσταση κρίσης, ούτως ώστε να προσπαθήσει να νομιμοποιήσει μια εμπορική συμφωνία που είναι βαθιά αντιλαϊκή και βαθιά αντιδημοκρατική».

Παρ ‘όλα αυτά, η εκτελεστική εξουσία ακολουθεί το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα για την υπογραφή και εφαρμογή της CETA. Στις 18 Οκτωβρίου, η Επιτροπή προσδοκά ότι όλα τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν το κείμενο σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου στην Μπρατισλάβα και ότι θα υπογραφεί κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά στις 27 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, θα εξαρτηθεί από Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αν θα ψηφίσει την τελική συμφωνία.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ