2016-10-11 18:50:23
Φωτογραφία για Στους 20 περιορίστηκαν οι 30 μεγάλοι χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου
Όσο πάει και μικραίνει η λίστα και τα ποσά των μεγάλων χρεωστών της Τράπεζας Κύπρου και από τους 30 που ήταν το 2013 μειώθηκαν στους 20 το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι οδηγίες που έδωσε η διοίκηση της Τράπεζας στο τμήμα αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων δανείων για τη μείωση του καταλόγου των μεγάλων χρεωστών, φαίνεται ότι έφερε αποτελέσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πέραν από το γεγονός ότι τα γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου μειώθηκαν κατά το 1/3, το ποσό των οφειλών από δάνεια-«μαμούθ» των €5,8 δισ. που ήταν το 2015 υποχώρησε στα €4,3 δισ. το εξάμηνο του 2015 και στα €3,4 δισ. φέτος. Σε δυόμισι χρόνια το ποσό μειώθηκε κατά €2,4 δισ.

Το θετικό στη γενικότερη εικόνα του δανειακού χαρτοφυλακίου είναι ότι από τα €3,4 δισ. έχει γίνει αναδιάρθρωση για τα €2 δισ. που αφορούν 13 πελάτες της Τράπεζας Κύπρου. Σε εκκρεμότητα παραμένει ακόμη το €1,4 δισ. που αφορά δάνεια 7 πελατών. Με ορισμένους πελάτες οι διαδικασίες ήταν χρονοβόρες για να κλείσουν οι συμφωνίες αναδιαρθρώσεων δανείων, λόγω της πολυπλοκότητας της μετοχικής δομής των εταιρειών ή άλλων εμποδίων που προέκυπταν στην πορεία.


Αρκετές εισηγμένες εταιρείες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν προχωρήσει σε ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο για να ενημερώσουν ότι το χρέος που ήταν και μη εξυπηρετούμενο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ρυθμιστεί μέσω αναδιαρθρώσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της Τράπεζας Κύπρου, τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων τέλος Ιουνίου 2016 ήταν €8,15 δισ. και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων €4,29 δισ.

Οι αναδιαρθρώσεις χρεών των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν €2,49 δισ., των επιχειρήσεων €1,36 δισ. και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων €1,30 δισ.

Οι ανακτήσεις χρεών από την κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων ήταν €2,05 δισ. τέλος του πρώτου εξαμήνου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων €1,30 δισ.

Ο πελατειακός τομέας αναδιαρθρώσεις χρεών μεγάλων επιχειρήσεων περιλαμβάνει πελάτες με ανοίγματα πάνω από €100 εκατ., ενώ ο πελατειακός τομέας αναδιαρθρώσεις χρεών επιχειρήσεων περιλαμβάνει πελάτες με ανοίγματα μεταξύ €6 εκατ. μέχρι €100 εκατ.

Ένας λογαριασμός για να πληροί τις προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση πρέπει να έχει συγκεκριμένα κριτήρια περιλαμβανομένου του κριτηρίου βιωσιμότητας της επιχείρησης του πελάτη.

Ο βαθμός στον οποίο το Συγκρότημα προβαίνει σε αναδιάρθρωση λογαριασμών με βάση το πλαίσιο των υφιστάμενων πολιτικών του μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την άποψή του για τις επικρατούσες οικονομικές συνθήκες και άλλους παράγοντες που μπορεί να αλλάξουν από χρόνο σε χρόνο. Επιπλέον, εξαιρέσεις από τις πολιτικές και τις πρακτικές μπορεί να γίνουν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις λόγω νομοθετικών ή κανονιστικών συμφωνιών ή εντολών.

Οι ρυθμίσεις μπορεί να περιλαμβάνουν μέτρα για την αναδιάρθρωση της επιχείρησης του δανειολήπτη ή μέτρα για την αναδιάρθρωση χρηματοδότησης του δανειολήπτη.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ