2016-10-12 10:18:05
Φωτογραφία για ΝΤΟΜΠΡΟΒΣΚΙΣ: ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, «ΑΓΚΑΘΙ» Η ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΦΟΡΩΝ
FAZ: Ο Σόιμπλε ξέρει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα έθεσε ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτιμώντας ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Από την Ελλάδα «υπάρχουν καλές ειδήσεις» ανέφερε ο κ. Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschafts Woche για να προσθέσει: «Στο δεύτερο τετράμηνο του τρέχοντος έτους άρχισε να αναπτύσσεται και πάλι. Αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί και το επόμενο έτος, εάν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι το 2016 η Ελλάδα θα εκπληρώσει τον στόχο τού προϋπολογισμού, το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,5% του ΑΕΠ της».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πάντως ότι η είσπραξη των φόρων «είναι ένα από τα προβλήματα», αλλά, όπως σημείωσε, «παρέχουμε τεχνική βοήθεια». Αναφορικά με την παραμονή ή μη του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα απάντησε: «Εργαζόμαστε ώστε να παραμείνει
. Περισσότερα θα ξέρουμε όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι το οποίο θα γίνει αυτό το φθινόπωρο. Οι προγνώσεις όμως είναι δύσκολες. Η προηγούμενη αξιολόγηση έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του περασμένου χρόνου και παρατάθηκε έως τον Ιούνιο».

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απείλησε εμμέσως με κυρώσεις τις χώρες, οι οποίες δημιουργούν ελλείμματα, δηλαδή την Ισπανία και την Πορτογαλία: «Υπάρχουν δύο ειδών κυρώσεις, η μία είναι τα πρόστιμα και η άλλη η αναστολή χρηματoδότησης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ε.Ε.. Για το δεύτερο δεν έχει λεχθεί ακόμα η τελευταία λέξη. Οι συζητήσεις μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συνεχίζονται». Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης. «Ο πρώτοι δύο πυλώνες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (ΕΕΜ) και ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης (ΕΜΕ) υφίστανται ήδη. Έχουμε ήδη προτείνει έναν τρίτο πυλώνα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ), υπό την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να μειώσουμε τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε.

Δήλωσε παράλληλα πως θέλει να διευκολύνει τα δάνεια για επενδύσεις. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει, για τον ερχόμενο Μάρτιο, μια λευκή βίβλο με τα περαιτέρω βήματα για την ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ένα μέρος θα αφορά τον Μηχανισμό Σταθερότητας. Μια δυνατότητα θα ήταν να δίνονται δάνεια για να τονωθούν οι επενδύσεις. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφεύγονται περιορισμοί στον δανεισμό οι οποίο αποδυναμώνουν την ανάπτυξη» υποστήριξε.

FAZ: Ο Σόιμπλε ξέρει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Εν τω μεταξύ, στη διαμάχη της Eυρωζώνης και του ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναφέρεται η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αλλά δεν θέλει να μιλάει γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της από το Λουξεμβούργο για τη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της Ε.Ε. καταγράφει την «έκρηξη» του κ. Σόιμπλε που αναφέρθηκε στη διένεξη με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση ή όχι του ελληνικού χρέους.

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την έκπληξή του μετά τις διαβουλεύσεις των υπ. Οικονομικών για τις δηλώσεις του αναπληρωτή διευθυντή του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον. Ο κ. Λίπτον είχε ανακόψει προηγουμένως τις προσδοκίες των χωρών της Ευρωζώνης ότι το Ταμείο θα αποφάσιζε μέχρι το τέλος του χρόνου την παραμονή του στο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έχει την εντύπωση, δήλωσε ο Σόιμπλε, ότι ο κ. Λίπτον δεν γνωρίζει τη συμφωνία του Μαΐου μεταξύ του Eurogroup και του ΔΝΤ, πράγμα που δεν είναι ''τρομερό'', αφού ο κ. Λίπτον δεν είναι αρμόδιος για την Ελλάδα. Γι' αυτό ακριβώς και δεν κατανοεί γιατί ο αναπληρωτής διευθυντής εκφέρει καν απόψεις για την Ελλάδα», αναφέρει η FAΖ.

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών ερμηνεύει τη συμφωνία του Μαΐου ως εξής: Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί προϋπόθεση για την περαιτέρω συμμετοχή του στο πρόγραμμα βοήθειας, θα συζητηθεί το 2018, ήτοι μετά τις γερμανικές εκλογές. Η FAZ σχολιάζει στη συνέχεια το ζήτημα με τίτλο «Ελληνική ρουτίνα». «Αν και η απόφαση του Eurogroup τη Δευτέρα ηχεί περίπλοκη, επί της ουσίας η Ελλάδα θα πάρει και την τελευταία υπο-δόση, καθώς ολοκληρώνεται έτσι η πρώτη αξιολόγηση. Μα τότε γιατί πρόσφατα το οικονομικό συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος "γκρίνιαζε" ότι από τα 15 προαπαιτούμενα η Αθήνα είχε εφαρμόσει μόνο τα τρία; Είναι δυνατόν να γίνουν όλα τέλεια πριν περάσουν καν δύο εβδομάδες;».

Ο Γερμανός σχολιαστής πιστεύει ότι η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι διπλή: «Από τη μια η κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο μαύρη, όσο την παρουσίαζε το οικονομικό συμβούλιο του CDU. Αλλά ούτε τώρα είναι τόσο άψογη, όσο την παρουσιάζει πάλι η Κομισιόν. Πάντως η Ελλάδα έχει κάνει προόδους». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τη FAZ: «Οι υπουργοί δεν θέλουν να ξέρουν καν με απόλυτη ακρίβεια τα της ελληνικής προόδου. Εν τέλει ο ίδιος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσπαθεί να κρατήσει την ελληνική υπόθεση χαμηλά. Το πρώτιστο μέλημά του είναι να καταπνίξει εν τω γεννάσθαι τη διαμάχη που προκάλεσε το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Μακροπρόθεσμα δεν θα τα καταφέρει, αφού αλλιώς το χρέος αυτό δεν θα είναι βιώσιμο. Αυτό το ξέρει κι ο ίδιος ο Σόιμπλε. Μόνο που δεν θέλει να μιλά γι' αυτό πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές».

Έτσι, η απόφαση του Εurogroup, δια χειρός Σόιμπλε, για την εκταμίευση μόνο του 1,1 δισ. ευρώ και όχι της συνολικής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ δεν πρέπει να υποβαθμίζεται σε ένα απλό τεχνικό θέμα, αλλά μπορεί να υποδηλώνει σοβαρότερα προβλήματα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα και την επόμενη μέρα. Την επισήμανση αυτή έκαναν χθες στις Βρυξέλλες κοινοτικές πηγές, αλλά και εξειδικευμένα έντυπα με αφορμή το απρόσμενο «σπάσιμο» της δόσης προς την Ελλάδα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι ανησυχίες πυκνώνουν, όπως άλλωστε προκύπτει και από τις αναλύσεις ξένων οίκων, στις οποίες καταγράφεται η αίσθηση πως η β’ αξιολόγηση του προγράμματος θα «τραβήξει» χρονικά και ενδεχομένως να συμπαρασύρει και τη συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους, τόσο ώστε να μη γίνει τίποτα πριν από τις γερμανικές εκλογές. Το κλίμα επιδεινώνουν δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, που επαναφέρουν στο προσκήνιο το σενάριο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για συναινετικό Grexit, με αντάλλαγμα το «κούρεμα» του χρέους.

Οι διαβεβαιώσεις, την περασμένη εβδομάδα, ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης με πρόσβαση στη διαπραγμάτευση ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη δόση που αφορούσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, δείχνει ότι τότε μπορεί να μην υπήρχε πρόβλημα σε επίπεδο θεσμών, αλλά προκλήθηκε στη συνέχεια προφανώς από κάποιους εταίρους και δανειστές. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα κοινοτικής επικαιρότητας «Politico», μπορεί ο πρόεδρος του Eurogroup και λοιποί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση στην εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ συνδέεται με τεχνικά ζητήματα που αναμένεται να έχουν επιλυθεί έως τα τέλη του μήνα, ωστόσο ενδέχεται τα τεχνικά αυτά ζητήματα να υποκρύπτουν νέα ή απροσδόκητα προβλήματα στη διαχείριση των οικονομικών της ελληνικής κυβέρνησης.

Το πρώτο πρόβλημα, όπως τονίζει το «Politico», αφορά ενδεχομένως τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου, υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι προχωρά στην αποπληρωμή τους και από ίδιους πόρους και όχι μόνο μέσω της ευρωπαϊκής βοήθειας. Ένα δεύτερο πρόβλημα ενδέχεται να αφορά τις μεταρρυθμίσεις, καθώς αξιωματούχοι της Ε.Ε. εξακολουθούν να διατηρούν αμφιβολίες ως προς την πλήρη εκπλήρωση των 15 προαπαιτούμενων, μολονότι, όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η επιβαλλόμενη πολιτική λιτότητας και η άρνηση της Γερμανίας να εξετάσει την ελάφρυνση του χρέους αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα και όχι η έλλειψη μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας τη γνωστή προβληματική σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και τη θέση του προέδρου του Eurogroup ότι «δεν πρόκειται να ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για το χρέος στο Eurogroup κάθε μήνα». Η καθυστέρηση, ωστόσο, στην επίτευξη συναίνεσης σχετικά με ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης βοήθειας προς την Ελλάδα υποκρύπτει διάφορους κινδύνους, καθώς ενδέχεται να χαθεί η ευκαιρία όταν η οικονομία της χώρας κάνει οριστικά στροφή προς την ανάπτυξη, τονίζει. Σε κάθε περίπτωση, χθες στο Λουξεμβούργο απεφεύχθη ένα ακόμα δράμα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα, καταλήγει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά της, η ιστοσελίδα «EurObserver» παραθέτει την άποψη ευρωπαϊκών πηγών, σύμφωνα με τις οποίες η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να είναι ευκολότερη από την πρώτη και να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, αναφέρεται και στην προβληματική σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και στις ανησυχίες που εκφράζονται στις Βρυξέλλες σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας, συναρτώντας το θέμα με τη ροή ξένων επενδύσεων, η οποία προς το παρόν κρίνεται ως «απογοητευτική».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ