2016-10-13 08:50:36
Φωτογραφία για Συνεδρίαση με… αμηχανία στην oμάδα εργασίας για το φάρμακο
Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com

Τα πατήματα της φαίνεται πως αναζητεί η ομάδα εργασίας για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, η υπέρβαση της οποίας κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση, που έχει δεσμευτεί για τον περιορισμό της.

Η δεκαμελής ομάδα, που συνέστησε ο Υπουργός Υγείας (εδώ), συνεδριάζει για δεύτερη φορά σήμερα και αναμένεται να συνεδριάζει δυο φορές την εβδομάδα, για περίπου ένα μήνα, προκειμένου να εξάγει πόρισμα, που θα οδηγήσει σε νομοθετικές αλλαγές.

Οι αλλαγές αυτές στόχο έχουν τον αποτελεσματικό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα, όπως άλλωστε είναι και η ονομασία της Ομάδας Εργασίας.

Η συζήτηση, ωστόσο, δεν ξεκίνησε απο την πρώτη συνεδρίαση, αφού έπρεπε πρώτα να τεθεί ένα σημείο εκκίνησης
. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, προκειμένου να ξεπεραστεί η αμηχανία και να τεθεί μια βάση συζήτησης, ώστε να κινηθούν ταχύτερα οι διαδικασίες, στην πρώτη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχε σύσσωμη (σχεδόν) η ηγεσία του Υπουργείου, με τον Υπουργό, τον Αναπληρωτή Υπουργό και το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν οι προτάσεις του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια, τις προτάσεις δεν τις είχαν όλοι οι φορείς, στους οποίους εστάλησαν αργά χθες το βράδυ Απλά να σημειώσουμε ότι οι εν λόγω προτάσεις έχουν αυξηθεί στις 12 βασικές, η κάθε μια από τις οποίες αποτελείται από αρκετές παρεμβάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους διαθέτουν πολλές εξειδικευμένες προτάσεις. Συνολικά ο φάκελος φέρεται να εκτείνεται σε περίπου 70 σελίδες… Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του Virus, οι δράσεις εμφανίζονται ικανές να περιορίσουν δραστικά το claw back.

Να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους θεσμούς να περιορίσει το ύψος του μηχανισμού υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 30%, για τα έτη 2017-2018.

Αίτημα του προέδρου του ΠΦΣ, Κ. Λουράντου ήταν να συμπεριληφθούν στους υπολογισμούς όλες οι παράλληλες εξαγωγές και όχι μόνον οι επίσημες, προκειμένου τα στοιχεία να είναι πραγματικά.

Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, από την άλλη, κρατούν στάση αναμονής. Οι τομείς που απαιτούν παρέμβαση είναι πολλοί και σε αυτή την κατεύθυνση ΣΦΕΕ και ΠΕΦ έχουν καταθέσει προτάσεις εξορθολογισμού της δαπάνης, με πρόσφατες αυτές που διατύπωσαν με επιστολή τους στον Πρωθυπουργό (εδώ). Ένα από τα ερωτήματα που τίθεται σε ευρύτερο πλαίσιο είναι αν απαιτούνται και νέες παρεμβάσεις στην τιμολόγηση, ειδικά για τα φάρμακα που είναι εκτός προστασίας (off patent και γενόσημα). Κύκλοι του ΣΦΕΕ ανέφεραν στο Virus , όμως, πως, αν και οι δύο φορείς συνεχίζουν να προωθούν τη συνεργασία και τη συνένωση δυνάμεων με στόχο τον εξορθολογισμό, προς το παρόν δεν έχουν συντάξει ή καταθέσει επίσημη κοινή πρόταση για την τιμολόγηση.

Επισήμως, σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η Ομάδα δεν θα ασχοληθεί μόνο με τον έλεγχο της δαπάνης και το clawback, αλλά θα εξετάσει και το rebate, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις υπηρεσίες φαρμακείου, τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους και η διακίνηση νοσοκομειακών φαρμάκων μέσα από τα νοσοκομειακά φαρμακεία. Επίσης θα γίνει προσπάθεια αποτύπωσης της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων από τις συνεχείς περικοπές στη υγεία.

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη ομάδα που συστάθηκε με αντικείμενο τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Αντίστοιχη επιτροπή έχει συστήσει στο Υπουργίο, ο Ανδρέας Ξανθός το Μάρτιο (εδώ). Την ίδια ώρα, στον ΕΟΠΥΥ ενεργή είναι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, η οποία φέρεται να εξετάζει το θέμα των τιμών των νέων θεραπειών της Ηπατίτιδας C. Πολλές επιτροπές και ομάδες εργασίας με το ίδιο (ή σχεδόν το ίδιο) αντικείμενο, ενώ στην Αριστοτέλους ακόμη αγνοείται το δελτίο τιμών νέων φαρμάκων…
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ