2012-05-17 22:37:03
Φωτογραφία για Νέο χτύπημα από Moody's στην Ισπανία
Ο αμερικανός οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα τεσσάρων διοικητικών περιφερειών της Ισπανίας, περιλαμβανομένων της Καταλονίας και της Ανδαλουσίας. Το αιτιολογικό είναι ότι "απέτυχαν να εκπληρώσουν στα τέλη του 2011 τους στόχους στο δημοσιονομικό τομέα -έλλειμμα πλησίον του 3% του ΑΕΠ τους -, παρά την παρότρυνση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη και προς τις 17 περιφερειακές διοικήσεις να ανατάξουν τα δημόσια οικονομικά" τους.

Ο ίδιος οίκος, χαρακτηρίζει "ασθενείς" τις πιθανότητες να εκπληρωθούν οι ίδιοι στόχοι στο τέλος του τρέχοντος έτους - έλλειμμα κοντά στο 1,5% του ΑΕΠ τους.

Έτσι: κατά μια βαθμίδα υποχωρεί η αξιολόγηση του Moody's τόσο για την Εξτρεμαδούρα (από A3 σε Baa1) και την Καταλονία (από Baa3 σε Baa1) , την ώρα που εξίσου υποχωρεί και η αξιολόγησή του για την Ανδαλουσία και την Μούρθια (από A3 σε Baa2 για την πρώτη, από Baa2 σε Baa1 για τη δεύτερη).


Ταυτοχρόνως οίκος δημοσιοποιεί την αρνητική προοπτική του για τα οικονομικά των ίδιων αυτοδιοικητικών οντοτήτων που σημαίνει, πρακτικά, ότι στο ορατό μέλλον μπορεί να επακολουθήσει νέα υποβάθμιση.

Ακριβώς το ίδιο, ισχύει για δύο ακόμα περιφέρειες : Καστίλια-λα-Μαντσα και Βαλένθια αν και, προς το παρόν, διατηρήθηκε η σημερινή πιστοληπτική τους αξιολόγηση από τον Moody's.

Όσον αφορά την Καταλονία, την Ανδαλουσία, την Εξτρεμαδούρα και την Μούρθια, όλες εμφανίζουν μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας, διαθέτοντας μεγάλο βαθμό αυτονομίας ήδη από τα πρώτα χρόνια, που ακολούθησαν τη μακρόχρονη δικτατορία Φράνκο.
TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ