2016-10-15 11:32:20
Φωτογραφία για Σύγκρουση με το βαθύ κράτος απαιτεί η 2η αξιολόγηση
Της Δήμητρας Καδδά - Capital.gr

Η δεύτερη αξιολόγηση που ξεκινά και διά ζώσης με την κάθοδο των δανειστών τη Δευτέρα, φέρνει αντιμέτωπη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ με το "βαθύ κράτος".

Αν θέλει να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές, θα πρέπει τις επόμενες εβδομάδες να προχωρήσει τις παρεμβάσεις που "έκρυψε" διά της χρονοκαθυστέρησης στην ατέρμονη 1η αξιολόγηση και να βρεθεί "απέναντι" σε ένα μεγάλο κομμάτι της εκλογικής της πελατείας.

Ο λόγος για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια μέσω της διαδικασίας "εξορθολογισμού" τους, καθώς και για την αλλαγή του καθεστώτος αξιολόγησης των επιδόσεων στο Δημόσιο και των προσλήψεων. Οι δύο παραπάνω παρεμβάσεις έχουν αναχθεί στο "συμπληρωμένο" μνημόνιο του Ιουνίου ως δύο από τα βασικά παραδοτέα της αξιολόγησης..

Ωστόσο, προς το παρόν η κυβέρνηση σχεδιάζει να κάνει... εκπτώσεις. Αυτό τουλάχιστο αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις αρχές του μήνα στη Βουλή.


Το προσχέδιο προβλέπει αλλαγή του κανόνα προσλήψεων (μείωση δαπάνης κατά 36,5 εκατ. ευρώ τον επόμενο χρόνο) και αναμόρφωση ειδικών μισθολογίων (περιορισμός κατά 34,1 εκατ. ευρώ το 2017) που αντισταθμίζονται μερικά (κατά 5 εκατ. ευρώ φέτος και κατά 10 εκατ. συνολικά έως και το 2017 ) από προσλήψεις επιπλέον του γενικού κανόνα προσλήψεων.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις του προϋπολογισμού, έχουν όμως πολύ μικρότερη αξία από αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν. Το συμπληρωμένο μνημόνιο του Ιουνίου, ορίζει περιορισμό της μισθολογικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 300 εκατ. ευρώ συνολικά έως και το 2018.. 

Με το δημόσιο θα βρεθεί αντιμέτωπη η κυβέρνηση και με μία άλλη μνημονική υποχρέωση, αυτή της ανασκόπησης των δαπανών των υπουργείων αλλά και (κυρίως) των φορέων που εποπτεύουν για να βρει πηγές σπατάλης. Η αρχή γίνεται από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού με στόχο περικοπές που θα ισχύσουν από το 2017, αλλά θα πρέπει να προχωρήσει από τον επόμενο χρόνο σε "μαχαίρι" σε όλο το δημόσιο.

Και όλες οι παραπάνω περικοπές "καταλήγουν" στο δημοσιονομικό μέτωπο της 2ης αξιολόγησης: στον προϋπολογισμό του 2017 που ναι μεν κατατέθηκε στη Βουλή σε μορφή προσχεδίου "κομίζοντας" νέα μέτρα 3,3 δις ευρώ αλλά θα πρέπει να αποτιμηθεί από την Δευτέρα αν αυτά επαρκούν καθώς αντισταθμίζονται από "παροχές" που περιορίζουν το τελικό "όφελος" στα 2,59 δισ. ευρώ για το 2017 όταν το μνημόνιο ορίζει ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα 3 δις ευρώ για να διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα (σ.σ. εκκρεμεί και το Μεσοπρόθεσμο)

Και πλέον η διασφάλιση των πλεονασμάτων έχει και "βαρίδι" ύφεσης. Η αναδρομική μείωση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 340 εκατ. ευρώ περίπου το 2015 που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΣΤ σύμφωνα με οικονομολόγους θα "μεταφερθεί" σε ένα μέρος της και φέτος επηρεάζοντας την πορεία των εκτιμήσεων για τα έσοδα αλλά και την "βάση" μέτρησης των πλεονασμάτων και του χρέους κάνοντας δυσκολότερη τη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ