2016-10-17 23:29:12
Φωτογραφία για Ευ. Βενιζέλος: Παθητική και χαμηλών προσδοκιών η νοοτροπία Τσίπρα
Πυρά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ γα τους χειρισμούς της στη διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, εκτόξευσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο. Παράλληλα ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άσκησε δριμύτατη  κριτική για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και την νοοτροπία σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ενώ μιλώντας για την οικονομία της χώρας επισήμανε ότι η λύση υπάρχει εφόσον υπάρξει πρώτα εκκίνηση τόσο του τραπεζικού συστήματος στη χώρα, όσο και των εγχώριων επιχειρήσεων.

«Πρέπει να πούμε την αλήθεια μεταξύ μας. Η κοινωνία πρέπει να υιοθετήσει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Εάν δεν γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τις αγορές δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή και να έρθουν επενδύσει και θέσεις εργασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για το γεγονός ότι επικεντρώνεται στη λογική του χρέους της χώρας, χαρακτηρίζοντας αυτή τη λογική «τη μεγαλύτερη ιδεολογικοπολιτική παρεξήγηση των τελευταίων ετών».


«Λυπάμαι πραγματικά που ο κ. Τσίπρας ενώ έχει τη θεσμική ιδιότητα του πρωθυπουργού λέει ψέματα στον ελληνικό λαό», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στη λεγόμενη σκληρή διαπραγμάτευση από πλευράς κυβέρνησης, που κατέστησε αναγκαίο το δάνειο λόγω των χειρισμών Τσίπρα. Ακόμα χαρακτήρισε τη νοοτροπία του πρωθυπουργού «παθητική και χαμηλών προσδοκιών».

Μιλώντας για την επίλυση των προβλημάτων της οικονομίας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι «το πρώτο ζήτημα είναι να λειτουργήσει τραπεζικό σύστημα. Δεν μπορεί να πάρει κανείς ένα δάνειο. Πρέπει να κινητοποιηθούν οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις. Μπορούν να βρεθούν λύσεις για τα δάνεια. Πρέπει να γυρίσουν οι καταθέσεις και να υπάρξουν αποταμιεύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει με τη βοήθεια του ESM να υπάρξει ειδικό σχήμα για την Ελλάδα. «Είναι προτιμότερο να υπάρξει μια εγγύηση ευρωπαϊκή ώστε να δοθούν δάνεια». Όπως είπε με αυτόν τον τρόπο θα είναι αξιοποιήσιμα  και τα χρήματα από την Ευρώπη με το πακέτο Γιούνκερ και την ΚΑΠ.

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΤΕπ πρέπει να δημιουργήσει μια θυγατρική στην Ελλάδα ώστε να εισρεύσει χρήμα στην εγχώρια αγορά

Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Μητσοτάκη όπως φαντασιώνονται. Η λύση είναι πλατιά κυβερνητική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζοντας την εκλογή του κ. Μητσοτάκη ως αουτσάιντερ στην προεδρία της ΝΔ μεγάλη επιτυχία για τον χώρο της κεντροδεξιάς, ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της χώρας δεν λύνεται με φορολογικές ελαφρύνσεις όπως πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ με μείωση ΕΝΦΙΑ στο 30%, αλλά με ανάπτυξη των εγχώριων αγορών.

Αναφερόμενος στην πολιτική επόμενη μέρα, κάλεσε τον «ηττημένο» όπως είπε ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση μετά τις επόμενες εκλογές, ενώ σημείωσε ότι η παρούσα κυβέρνηση έχει «δηλητηριάσει τα συναισθήματα και τον τρόπο σκέψης της κονωνίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού μέσω εκλογών, λέγοντας ότι ναι μεν πρέπει να είναι όλοι μέσα αλλά ο καθένας στα κιλά του.

«Ο ελληνικός λαός δεν ήταν δοκιμασμένος για το σοκ αυτό. Ήταν προετοιμασμένος ότι τα πράγματα θα πήγαιναν από το καλό στο καλύτερο», επισήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Μιλώντας για τον δικό του ρόλο στις εξελίξεις  ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε πως κλήθηκε να παίξει έναν ρόλο στις δύσκολες στιγμές. «Μόνος είπα ότι φεύγω. Τώρα δεν αναμειγνύομαι στα οργανωτικά. Το πρόβλημα της κεντροαριστεράς δεν είναι το τι θα κάνει η κ. Γεννηματά ή ο κ. Θεοδωράκης. Με ενδιαφέρει να υπάρχουν προτάσεις. Αφήνω το περιθώριο σε αυτούς που έχουν τις θέσεις στην ηγεσία. Ο δικός μου ρόλος είναι οι προγραμματικές προτάσεις. Η κεντροαριστερά πρέπει ν διεκδικήσει αυτό που της ανήκει», εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, σχολιάζοντας ως «μη καλή» την εικόνα των συζητήσεων Ποταμιού και Δημοκρατικής Συμπαράταξης για ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς.

Τέλος μιλώντας για τα «κόκκινα» δάνεια ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η λύση πρέπει να είναι συνολική. «Να ικανοποιεί και αυτούς που μπορούν να πληρώσουν και αυτούς που δεν μπορούν», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες με «κούρεμα» των δανείων.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ